Bruk av fleksibilitetskvoten
Publisert: 15. oktober 2024
Sist endret: 17. oktober 2024
Kapittel bruk av fleksibilitetskvotene i Boliglånsundersøkelsen 2024.
Fleksibilitetskvotene gir bankene anledning til å innvilge boliglån som avviker fra ett eller flere av kravene i utlånsforskriften. Kvotene, som er inntil 10 prosent av verdien av innvilgede boliglån hvert kvartal (for Oslo er kvoten 8 prosent eller inntil 15 mill. kroner), blir ikke fullt utnyttet.5
Av nye nedbetalingslån i årets undersøkelse som går ut over ett eller flere krav i utlånsforskriften, og dermed inngår i bankenes bruk av fleksibilitetskvoter, er 30 prosent innvilget til førstegangskjøpere, se figur 25. Det er en nedgang på 2 prosentpoeng fra i fjor. Av nedbetalingslån som inngår i fleksibilitetskvoter er det en nedgang i andelen som er innvilget til de yngste låntakerne (under 35 år). Andelen er 54 prosent i årets undersøkelse, ned fra 60 prosent i fjor. En tredjedel av nedbetalingslånene som inngår i fleksibilitetskvoter har pant i allerede eid bolig (refinansiering), og denne andelen øker noe fra i fjor.
For nye rammekreditter benyttes 78 prosent av fleksibilitetskvotene på lån med pant i allerede eid bolig. I årets undersøkelse benyttes en klart lavere andel av kvotene på de yngste låntakerne, og en klart høyere andel på de eldste, sammenliknet med i fjor.
Figur 25
Majoriteten av nedbetalingslån som inngår i bankenes fleksibilitetskvoter går kun utover ett av kravene i utlånsforskriften, og nesten halvparten avviker kun fra kravet til maksimal belåningsgrad, se figur 26. Denne andelen har økt klart de to siste årene, og er betydelig høyere for førstegangskjøpere (70 prosent) enn for andre låntakere (36 prosent).
Figur 26
Av nedbetalingslån som inngår i bankens fleksibilitetskvoter og kun går utover kravet til maksimal belåningsgrad på 85 prosent, er en stor andel (61 prosent) innvilget med belåningsgrad mellom 85 og 90 prosent, se figur 27. Denne andelen er lavere for førstegangskjøpere (56 prosent) enn for andre låntakere (66 prosent).
Figur 27
_______
5) Se Finansføretaka sin bruk av fleksibilitetskvotene i utlånsforskrifta
Forrige kapittel: Renter og avdrag Neste kapittel: Informasjon om boliglånsundersøkelsen