Gå til hovedinnhold Gå til søkesiden
Forside >
Publikasjonar og analysar >
Bustadlånsundersøkingar >
Boliglånsundersøkelsen 2023

Boliglånsundersøkelsen 2023

Sist publisert: 19. september 2024

Finanstilsynet undersøker regelmessig bankenes utlånspraksis. I boliglånsundersøkelsen høsten 2023 rapporterte 28 av de største bankene informasjon om nær 12 000 nye lån med pant i bolig innvilget etter 1. august 2023. Det ble rapportert data om nær 8 000 nye nedbetalingslån og 4 000 nye rammekreditter med pant i nyervervet eller allerede eid bolig. For den enkelte bank tilsvarer antall rapporterte lån om lag bankens markedsandel i boliglånsmarkedet.

Hovedtrekk

Årets boliglånsundersøkelse viser et tydelig fall i gjeldsgrad, det vil si samlet gjeld i prosent av brutto årsinntekt, for låntakere som tar opp nye boliglån. Samlet gjeldsgrad er 326 prosent i årets undersøkelse, ned fra 347 prosent i fjor.

Les mer om Hovedtrekk

Gjeldsgrad

Etter flere år med økning i samlet gjeldsgrad for nye lån med pant i bolig, viser årets boliglånsundersøkelse en tydelig nedgang.

Les mer om Gjeldsgrad

Belåningsgrad

De siste årene har gjennomsnittlig belåningsgrad vært på et stabilt nivå, både for nedbetalingslån og rammekreditter. Samlet gjeld har over tid økt for låntakere som har tatt opp nye lån med pant i bolig, men siden boligverdiene også har steget er det liten endring i belåningsgraden.

Les mer om Belåningsgrad

Betjeningsevne

Andelen nye lån som innvilges til låntakere med utilstrekkelig betjeningsevne, det vil si beregnet likviditetsunderskudd etter rentestresstesten, har vært relativt stabil over flere år. I årets undersøkelse utgjør andelen 2 prosent for begge lånetyper, som er marginalt lavere enn i fjorårets undersøkelse for nedbetalingslån, og marginalt høyere for rammekreditter.

Les mer om Betjeningsevne

Førstegangskjøpere

Førstegangskjøpere har som regel høyere gjeldsgrad, høyere belåningsgrad og svakere betjeningsevne enn øvrige låntakere. Av nye nedbetalingslån i årets undersøkelse, er 10 prosent innvilget til førstegangskjøpere, opp fra 8 prosent året før.

Les mer om Førstegangskjøpere

Renter og avdrag

Styringsrenten har gått kraftig opp de siste to årene, og medført høyere lånekostnader. Selv om den samlede gjeldsgraden går ned i årets undersøkelse, er den fremdeles på et høyt nivå, særlig for de yngste låntakerne. Kombinasjonen av høyere renter og et høyt gjeldsnivå kan gjøre låntakere mer sårbare for svingninger i inntekt eller uforutsette utgifter.

Les mer om Renter og avdrag

Bankenes bruk av fleksibilitetskvotene

Av nye nedbetalingslån som inngår i bankenes bruk av fleksibilitetskvoten, har 71 prosent pant i ny bolig. Denne andelen er noe høyere enn i fjor. I årets undersøkelse går en større andel av nye nedbetalingslån som inngår i fleksibilitetskvoten til unge låntakere.

Les mer om Bankenes bruk av fleksibilitetskvotene

Informasjon om boliglånsundersøkelsen

Finanstilsynet undersøker regelmessig bankenes utlånspraksis. I boliglånsundersøkelsen høsten 2023 rapporterte 28 av de største bankene informasjon om nær 12 000 nye lån med pant i bolig innvilget etter 1. august 2023.

Les mer om Informasjon om boliglånsundersøkelsen

Informasjon om utlånsforskriften

Formålet med utlånsforskriften er å beskytte den enkelte låntaker mot å ta opp for store lån, begrense kredittrisikoen i den enkelte bank og bidra til finansiell stabilitet.

Les mer om Informasjon om utlånsforskriften

Alle figurer og tilleggsfigurer

Les mer om Alle figurer og tilleggsfigurer

Til toppen av siden expand_less
  • Om Finanstilsynet
  • Presse
  • Jobb hos oss
  • Kontakt
  • eFormidling
  • Personvern og tilgjengelighetserklæring
  • RSS og API
  • Varsling til Finanstilsynet

Besøksadresse: 
Revierstredet 3, 0151 Oslo


Postadresse: 
Postboks 1187 Sentrum
0107 Oslo


Tlf: 22 93 98 00
E-post: post@finanstilsynet.no
Org.nr.: 840 747 972 

Til toppen av siden expand_less