Finansiell rapportering – noterte foretak
Publisert: 14. februar 2023
Finanstilsynet kontrollerer den finansielle rapporteringen fra norskregistrerte foretak som er notert på et regulert marked i Norge eller i et annet EØS-land, og visse utenlandske foretak som er notert på et regulert marked i Norge. Kontrollen skal bidra til å skape tillit til den finansielle rapporteringen blant investorer som investerer i disse foretakene.
Fakta om finansiell rapportering
Ved utgangen av 2022 var 298 foretak underlagt kontroll med finansiell rapportering. Av disse var 43 utenlandske. 216 foretak var utstedere av aksjer og egenkapitalbevis. Flere utstedere av aksjer og egenkapitalbevis utstedte også obligasjoner som var notert på Oslo Børs. I løpet av året ble det notert 15 foretak på Oslo Børs. 8 foretak ble strøket fra Oslo Børs.
Kontroll med finansiell rapportering
I kontrollen med finansiell rapportering i 2022 prioriterte Finanstilsynet å følge opp konsekvenser av covid-19, klimarisiko, regnskapsføring av forventede kredittap i kredittinstitusjoner i henhold til IFRS 9 og tilhørende noteopplysninger i henhold til IFRS 7, og IFRS 16 Leieavtaler.
Finanstilsynet bruker flere kriterier for å velge hvilke foretak som skal kontrolleres. Noen foretak blir valgt ut som følge av signaler eller rotasjon, mens andre foretak blir valgt ut på bakgrunn av risikovurderinger. Den risikobaserte analysen bygger blant annet på innrapportering av opplysninger fra foretakene via Altinn.
Hele eller deler av den finansielle rapporteringen til 18 foretak ble gjennomgått. Kontrollen rettet seg særlig mot utstedere av aksjer og egenkapitalbevis, men også mot enkelte utstedere av obligasjoner. I tillegg ble alle noterte foretaks revisjonsberetninger gjennomgått. 13 foretak ble fulgt opp nærmere. 11 av disse sakene er fortsatt under arbeid. I tillegg er to saker fra tidligere år avsluttet.
Finanstilsynet mottok ingen meldinger fra revisorer eller utstedere om at den finansielle rapporteringen fra utstederen ikke ga et riktig bilde.
De viktigste sakene som ble avsluttet i 2022
Endúr ASA
I kontrollen av Endúr ASAs halvårsrapport for første halvår 2021 avdekket Finanstilsynet feil ved klassifisering av foretakets obligasjonslån som følge av brudd på lånevilkår per 30. juni 2021. Kontrollen avdekket også at revisjonsutvalget ikke hadde forberedt styrets oppfølging av regnskapsrapporteringsprosessen i samsvar med kravene i allmennaksjeloven med hensyn til bruddet på lånebetingelser i halvårsrapporten. Foretaket var enig i Finanstilsynets vurdering om brudd på lånevilkår og avla ny halvårsberetning og nytt halvårsregnskap for første halvår 2021.
Atlantic Sapphire ASA
I kontrollen av Atlantic Sapphire ASAs årsrapport for 2020 og halvårsrapport for første halvår 2021 ble det avdekket flere svakheter og feil. Tilsynet avdekket blant annet feil ved klassifisering av foretakets lån som følge av brudd på lånevilkår per 30. juni 2021.
Kontrollen omfattet også hvordan foretakets styre hadde oppfylt sine plikter knyttet til revisjonsutvalgets oppgaver i forbindelse med brudd på bestemmelsene om finansielle lånevilkår per 30. juni 2021.
Foretaket innrettet seg etter Finanstilsynets vurdering om brudd på lånevilkår og avla ny halvårsberetning og nytt halvårsregnskap for første halvår 2021.
Ice Group ASA
I kontrollen av Ice Group ASAs delårsregnskap for tredje og fjerde kvartal 2021 ble det avdekket flere svakheter knyttet til opplysninger om hendelser etter rapporteringsperioden, fortsatt drift og foretakets leieavtaler.
Foretaket hadde ikke gitt god nok informasjon om foretakets økonomiske utfordringer og usikkerheten knyttet til fortsatt drift i delårsregnskapet for tredje og fjerde kvartal 2021, blant annet opplysninger om likviditetsbehov, ulike løsninger som ble vurdert knyttet til å skaffe nødvendig kapital, og skjønnet ledelsen utøvet da de konkluderte med at forutsetningen om fortsatt drift kunne legges til grunn.
Foretaket bekreftet at de ville utbedre sine noteopplysninger i framtidig finansiell rapportering.
Oppfølging av opplysninger om forventede kredittap
Regnskapsføring av forventet kredittap i kredittinstitusjoner i henhold til IFRS 9 Finansielle instrumenter og tilhørende noteopplysninger i henhold til IFRS 7 var et prioritert område ved kontroll av årsregnskaper for 2021. Finanstilsynet har gjennom 2022, som oppfølging av disse prioriteringene, gått gjennom flere årsrapporter for 2021, blant annet for sparebanker og boligkredittforetak. Kontroll av den finansielle rapporteringen har ikke vært begrenset til regnskapsmessige forhold knyttet til IFRS 7 og IFRS 9. Konklusjoner etter kontrollene publiseres løpende på Finanstilsynets nettsted.
Kartlegging av revisjonsutvalgenes arbeid
Revisjonsutvalgene i børsnoterte foretak og andre foretak av allmenn interesse skal bidra til høy kvalitet i foretakenes finansielle rapportering.
På bakgrunn av endringer i allmennaksjelovens bestemmelser om revisjonsutvalg kartla Finanstilsynet i løpet av 2021 hvordan revisjonsutvalg oppfyller krav og oppgaver som følger av allmennaksjeloven. Finanstilsynet publiserte en temarapport om revisjonsutvalgenes arbeid i mai 2022.
Kartleggingen omfattet i overkant av 130 selskaper, og formålet var å undersøke
- om revisjonsutvalgene hadde oppfylt sine plikter og oppgaver i henhold til gjeldende regler per 31. desember 2020
- hvor langt revisjonsutvalgene hadde kommet i å tilpasse seg de nye reglene som gjelder fra 1. januar 2021
Resultatene fra kartleggingen viste at det var stor variasjon i hvordan revisjonsutvalgene hadde oppfylt pliktene og oppgavene sine, og hvor langt de hadde kommet i å tilpasse seg de nye reglene. Mange revisjonsutvalg har et forbedringspotensial i å få et mer bevisst forhold til omfanget av lovpålagte plikter og oppgaver og viktigheten av riktig kompetanse og tilstrekkelig kapasitet. Finanstilsynet observerte også enkelte tilfeller hvor revisjonsutvalgene ikke etterlevde reglene.
Finanstilsynet vil følge opp revisjonsutvalgenes arbeid der dette er aktuelt i framtidige kontrollsaker. Resultatene og observasjonene i rapporten kan benyttes i revisjonsutvalgenes arbeid med å etterleve reglene og til å sammenligne med praksisen til andre revisjonsutvalg.
Tematilsyn om klimarelaterte forhold
God rapportering av klimarelatert informasjon gjør foretakets interessenter i stand til å forstå risikoene og mulighetene foretaket står overfor.
Finanstilsynet gjennomførte i 2022 et tematilsyn der informasjon om klimarelaterte forhold som gis i foretakenes årsrapporter, og revisors arbeid knyttet til dette ble vurdert. Tematilsynet omfattet et utvalg årsrapporter for rapporteringsåret 2021. Både klimarelatert informasjon som ble gitt utenfor årsregnskapet, og informasjon gitt i årsregnskapet ble vurdert. Tematilsynet var basert på en gjennomgang av foretakenes offentlig tilgjengelige årsrapporter og omfattet elleve foretak. Viktige observasjoner fra tematilsynet:
- Informasjonen foretakene har gitt om klimarisiko utenfor årsregnskapet, er ofte generell og i liten grad knyttet til foretakets virksomhet, mens omtale av klimamuligheter og grønne virksomhetsområder vies betydelig plass selv om denne delen av virksomheten er liten.
- Foretakene har satt overordnede klimarelaterte mål, men de fleste foretakene har ikke gitt klare opplysninger om hvordan målene skal nås.
- Flere av foretakene har viet mye plass til omtale av klimarelaterte forhold utenfor årsregnskapet, mens de i årsregnskapet kun har gitt generell eller ingen informasjon.
- Flere av foretakene som har gitt informasjon om klimarelaterte forhold i årsregnskapet, presenterer opplysninger som er mangelfulle.
- Det er behov for vesentlige forbedringer i revisors vurdering og dokumentasjon av hvordan klimarisiko påvirker den finansielle rapporteringen.
Finanstilsynet har publisert observasjonene i en separat rapport. Denne kan være til nytte for foretakene og revisorene i arbeidet med å sikre at framtidig rapportering av klimarelaterte forhold gir informasjon som er relevant, konsistent, fullstendig og vesentlig.
Mangler i ESEF og offentliggjøring og lagring av årsrapporter og revisjonsberetninger
I 2022 gikk Finanstilsynet gjennom foretakenes finansielle rapportering i henhold til krav om felles elektronisk rapporteringsformat (ESEF) og offentliggjøring og lagring av årsrapport og revisjonsberetning i den offisielle lagringsmekanismen (OAM). Gjennomgangen omfattet samtlige foretak notert på regulert marked på Oslo Børs.
Finanstilsynet merket seg at et betydelig antall foretak ikke etterlevde kravene i ESEF og krav om offentliggjøring og lagring av årsrapportene for 2021.
På bakgrunn av omfanget av mangler valgte Finanstilsynet å sende et likelydende brev til alle foretak notert på Oslo Børs. Brevet oppsummerte observasjonene Finanstilsynet gjorde i gjennomgangen av utvalgte deler av foretakenes rapporteringsforpliktelser etter de nye reglene. Brevet ble også publisert på Finanstilsynets nettsted.
I etterkant av utsendelsen av det likelydende brevet har Finanstilsynet observert at flere foretak har publisert nye versjoner av årsrapporten for 2021 hvor manglene er korrigert og kravene etterlevd.
Forsinket offentliggjøring av periodisk finansiell rapportering
Finanstilsynet ga overtredelsesgebyr til to foretak i 2022 for forsinket publisering av årsrapport.
Mangler i den finansielle rapporteringen
Finanstilsynet publiserte i august 2022 en oversikt over mangler i årsrapporter for noterte foretak etter å ha gått gjennom årsrapportene for 2021. Fem foretak hadde ikke offentliggjort noen erklæring fra personene hos utstederen som er ansvarlige for årsregnskapet og årsberetningen (ledelseserklæring).
Finanstilsynet publiserte i oktober 2022 en oversikt over mangler i halvårsrapporter for noterte foretak. Ni foretak hadde ikke offentliggjort noen erklæring fra personene hos utstederen som er ansvarlige for halvårsregnskapet og halvårsberetningen (ledelseserklæring). Samtlige foretak har nå rettet manglene.
Finanstilsynet observerer at det er flere foretak med mangler i års- og halvårsrapporter for 2021 og første halvår 2022 sammenlignet med den foregående perioden.
Veiledning
Finanstilsynets rapporter ble i 2022 løpende publisert på finanstilsynet.no.
Finanstilsynet arrangerte et seminar for noterte foretak på regulert marked i november 2022. Seminaret tok i hovedsak opp temaene omtalt ovenfor. Opptak av seminaret er tilgjengelig på Finanstilsynets nettsted. Slike seminarer inngår i Finanstilsynets veiledningsarbeid. I tillegg blir brev, vedtak, høringer, kartlegginger og rapporter fra tematilsyn publisert på tilsynets nettsted.
Mer informasjon på finanstilsynet.no
- Generell informasjon om Finanstilsynets kontroll med finansiell rapportering
- Halvårsrapportene for børsnoterte foretak for første halvår 2022
- Rapport: Kontroll av noterte foretaks finansielle rapportering 2022
- Kartlegging av hvordan revisjonsutvalg etterlever reglene i allmennaksjeloven
- Temarapport om revisjonsutvalgenes arbeid - mai 2022
- Informasjon om klimarelaterte forhold i årsrapportene
Rapporter fra andre tilsynsområder:
- Bank og annen finansieringsvirksomhet
- Forsikring og pensjon
- Infrastruktur på verdipapirområdet
- Markedsatferd i verdipapirmarkedet
- Verdipapirforetak
- Fond og kollektive investeringer
- Prospektkontroll – omsettelige verdipapirer
- Revisjon
- Rekneskapsførarverksemd
- Eigedomsmekling
- Inkassoverksemd
- Internasjonalt samarbeid
- Hvitvasking og terrorfinansiering
- Digital finans og IT-risiko