Tematilsyn - Tjenesten kontant i butikk
Tilsynsrapporter og vedtak
Publisert: 1. februar 2022
Finanstilsynet har gjennomført et tematilsyn om utvalgte bankers etterlevelse av hvitvaskingsregelverket for tjenesten kontant i butikk.
Tematilsynsrapport
Bakgrunnen for tematilsynet var at flere banker i 2020 i samarbeid etablerte tjenesten "kontant i butikk". Tjenesten er utviklet og tilbudt for å sikre bankkunders tilgang til et tilfredsstillende kontanttilbud.
Formålet med tilsynet var å kartlegge bankenes etterlevelse av sentrale plikter etter hvitvaskingsloven, samt å øke bankenes oppmerksomhet mot sårbarheter for hvitvasking og/eller terrorfinansiering som tjenesten medfører.
Tilsynet avdekket mangler ved bankenes identifisering og vurdering av tjenestens sårbarhet og risiko, vurdering av nødvendige tiltak for å redusere risiko, herunder rutiner for løpende oppfølging, rutiner for opplæring samt undersøkelser av identifiserte mistenkelige forhold. Videre avdekket tilsynet et behov for at bankene evaluerer utformingen av varslinger nærmere med tanke på å bedre kvaliteten på disse, samt vurderer justeringer i grensene for kontantinnskudd.
Finanstilsynet fremhever at det er viktig at bankene identifiserer og vurderer sårbarheten og risikoen knyttet til nye tjenester som tas i bruk, gjennomfører tilstrekkelig løpende oppfølging, samt undersøker mistenkelige forhold, noe som er nødvendig for å redusere risikoen for at tjenesten utnyttes som et ledd i hvitvasking eller terrorfinansiering. Finanstilsynet forventer at brukersteds- og kontobankene iverksetter tiltak for å etterleve hvitvaskingsregelverket og styrker den funksjonelle utformingen av tjenesten kontant i butikk.
Deler av tematilsynsrapporten er unntatt offentlighet, men er gjort kjent for bankene som deltok i tilsynet.
Om tilsynsrapporter og vedtak
Finanstilsynet gjennomfører tilsyn hos foretak eller personer som driver konsesjonsbelagt virksomhet. Etter et tilsyn oppsummerer Finanstilsynet hovedfunnene i en tilsynsrapport. Tilsynsrapporten blir sendt til foretaket/personen og publiseres på Finanstilsynets nettsted.
Hvis foretaket har brutt regelverket, kan vi fatte et vedtak rettet mot foretaket. Dette vil i så fall framgå av tilsynsrapporten. Et vedtak kan være å:
- pålegge foretaket/personen å rette opp i forhold
- ilegge overtredelsesgebyr
- trekke tilbake en tillatelse
Hvilke former for vedtak Finanstilsynet fatter avhenger av hvilke regler som er brutt.
Hvis foretaket/personen klager på vedtaket fra Finanstilsynet, vil saken over bli oppdatert med informasjon om det.
Abonner på nyheter
Registrer deg for å få nyhetsvarsling når Finanstilsynet publiserer saker du er interessert i.