Beredskapsutvalget for finansiell infrastruktur (BFI) har ansvaret for å komme frem til og koordinere tiltak for å forebygge og løse krisesituasjoner og andre situasjoner som kan resultere i store forstyrrelser i den finansielle infrastrukturen.
Hver enkelt aktør i finansiell sektor har et selvstendig ansvar for å sikre akseptabel risiko i egen virksomhet. Dette omfatter blant annet ansvaret for sikre og stabile driftsløsninger, gode reserve- og beredskapsløsninger og aktivt bidra til en robust finansiell infrastruktur. For å samordne beredskapsarbeidet mellom aktørene i finansiell sektor ble BFI opprettet i 2000.
I en krisesituasjon skal BFI varsle og informere berørte aktører og myndigheter om hvilke problemer som har oppstått, hvilke konsekvenser problemene kan medføre og hvilke tiltak som settes i verk for å løse problemene.
BFI skal forestå nødvendig koordinering av beredskapssaker i finanssektoren. Utvalget skal herunder, på grunnlag av Sivilt beredskapssystem, samordne arbeidet med å utarbeide og iverksette varslingsplaner og beredskapstiltak ved sikkerhetspolitiske kriser og krig.
Finanstilsynet er ansvarlig leder og sekretariat for BFI. BFI har normalt tre faste møter i året. På møtene får utvalget blant annet orientering om alvorlige hendelser som har vært i perioden.
En viktig oppgave for BFI er å gjennomføre årlige beredskapsøvelser. Det utarbeides årlige rapporter om arbeidet i BFI.
Disse institusjonene er representert i utvalget som faste medlemmer, varamedlemmer eller observatører:
- Finanstilsynet
- Norges Bank
- Finans Norge
- Nets Norge AS
- Evry ASA
- Verdipapirsentralen ASA (VPS)
- Bits AS
- DNB
- Nordea Bank AB. filial Norge
- Sparebank 1 Gruppen
- Eika Gruppen (representerer andre banker)
- Finansdepartementet
- Nordic Financial Cert
I tillegg er det observatører fra tele-, kraft- og postsektoren, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og verdipapir- og fondsmeglersektoren.