Oversikt over temasider for ulike fagområder.
Beredskapsutvalget for finansiell infrastruktur (BFI)
Beredskapsutvalget for finansiell infrastruktur (BFI) har ansvaret for å komme frem til og koordinere tiltak for å forebygge og løse krisesituasjoner og andre situasjoner som kan resultere i store forstyrrelser i den finansielle infrastrukturen.
Brexit
Storbritannia forlot EU 31. januar 2020 med en overgangsordning. I overgangsperioden ble Storbritannia behandlet som om landet fortsatt var medlem av EU og EØS, med de samme plikter og rettigheter, bortsett fra at britiske myndigheter ikke var representert i EUs besluttende organer. Overgangsperioden utløp 31. desember 2020 og det ble før jul inngått en avtale mellom Storbritannia og EU som skal danne grunnlaget for handel med varer og tjenester mellom de to partene.
Les merEMIR
Det felleseuropeiske regelverket European Market Infrastructure regulation (EMIR) trådte i kraft i Norge 1. juli 2017. Regelverket har betydning for foretak som inngår derivatkontrakter. Det omfatter også foretak som ikke yter finansielle tjenester.
- EMIR i EU
- Gjennomføring i Norge
- Rapporteringsplikt for derivatmotparter
- Clearingplikt for OTC-derivater
- Unntak for visse konserninterne avtaler
- EMIR for ikke-finansielle motparter
Fintech og regulatorisk sandkasse
Nye aktører, ny teknologi og nye forretningsmodeller i finansnæringen skaper behov for informasjon og veiledning. I tillegg til informasjon om relevant regelverk, kan Finanstilsynet gi veiledning og avklaringer om konsesjonssøknader. Finanstilsynet har også en regulatorisk sandkasse for fintech.
Les merForsikringsdistribusjonsdirektivet (IDD)
IDD (forsikringsdistribusjonsdirektivet) regulerer all distribusjon av forsikring. 26. Oktober 2018 vedtok EØS-komiteen å ta direktivet inn i EØS-avtalen, men på en slik måte at både Island, Liechtenstein og Norge har tatt forbehold om samtykke fra sine parlamenter. Finanstilsynet vet dermed ikke når IDD-bestemmelsene trer i kraft i Norge.
Les merGarantiordningen for skadeforsikring
Informasjon om Garantiordningen for skadeforsikring, hvilke lover og regler som gjelder for ordningen og hvilke forsikringskrav som ordningen dekker.
Hvitvasking og terrorfinansiering
Formålet med hvitvasking er å skjule opprinnelsen til utbytte fra straffbare handlinger. Hvitvasking kjennetegnes ved at slikt utbytte integreres i den lovlige økonomien og dermed fremstår som legitimt. Finansiering av terror er medvirkning til en terrorhandling eller medvirkning til opprettholdelse av en terrororganisasjon.
- Finanstilsynets rolle i arbeidet mot hvitvasking og terrorfinansiering
- Andre myndigheters rolle i arbeidet mot hvitvasking og terrorfinansiering
- Kunngjøringer fra FN og FATF - påmelding til e-postvarsel
- Internasjonale veiledninger
Kapitaldekning
Kapitaldekningsregelverket stiller krav til foretakenes ansvarlige kapital, risikostyring, offentliggjøring av informasjon og maksimalgrenser for foretakenes eksponering mot enkeltmotparter.
Les merKapitalforvaltning
Forsikringsforetak og pensjonsforetak skal ha en forsvarlig kapitalforvaltning. Eiendelene skal forvaltes på en forsvarlig måte i samsvar med foretakets formål. Foretaket skal vektlegge forsvarlig likviditet, sikkerhet, risikospredning og inntjening, og tilpasse kapitalforvaltningen til endringer i foretakets risikoeksponering og endringer i risiko knyttet til de ulike virksomhetsområdene, jf. finansforetaksloven § 13-10.
Klimarisiko
Finansmarkeder og finansforetak påvirkes av både fysiske klimaendringer og omstillingen til et lavutslippssamfunn. Integrasjon av klimarisiko i tilsynsvirksomheten står derfor høyt på agendaen hos finanstilsynsmyndigheter i mange land, og det arbeides med å utvikle tilsynsverktøy for å følge opp klimarisiko. Finanstilsynet deltar i dette arbeidet.
Koronaviruset: Informasjon om Finanstilsynets oppfølging
Oppdateres løpende: Samlet oversikt fordelt på fagområde over informasjon fra Finanstilsynet om håndtering og tiltak i finanssektoren i forbindelse med koronaviruset.
- Bank og finans
- Forsikring og pensjon
- Verdipapirområdet
- Finansiell rapportering og prospekter
- Revisjon
- Eiendomsmegling
- Inkasso
Krisehåndtering
EUs krisehåndteringsdirektiv, Bank Recovery and Resolution Directive (BRRD), trådte i kraft i EU i januar 2016. Direktivet er EØS-relevant, og Stortinget vedtok i mars 2018 lovendringer som gjennomfører direktivet i norsk rett med ikrafttredelse 1. januar 2019.
Les merLikviditet
Likviditetsregelverket stiller krav til at foretakene skal ha en likviditetsreserve til å dekke likviditetsutgang i en stressituasjon. Det stilles videre krav til at foretakene skal ha stabil finansiering og forsvarlig likviditetsstyring.
- Minstekrav til likviditetsreserve
- Stabil og langsiktig finansiering
- Offentliggjøring av finansiell informasjon
- Internasjonale prosesser og pågående arbeid
- Relevant regelverk
Markedsmisbruksforordningen (MAR)
Forordning (EU) nr. 596/2014 om markedsmisbruk (MAR) inneholder sentrale regler om markedsatferd på verdipapirmarkedet. Dette omfatter blant annet forbud mot innsidehandel og markedsmanipulasjon samt regler om behandling av innsideinformasjon.
Les merMiFID II / MiFIR
MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive) og MiFIR (Markets in Financial Instruments Regulation) er sentrale EU-rettsakter for reguleringen av foretak som tilbyr tjenester knyttet til finansielle instrumenter (blant annet aksjer, obligasjoner, fondsandeler og derivater) og handelsplassene hvor disse instrumentene handles.
Les merPRIIPs
PRIIPs-forordningen regulerer nøkkelinformasjonsdokument (KID) for sammensatte og forsikringsbaserte investeringsprodukter til ikke-profesjonelle investorer.
Les merProspektkontroll
Finanstilsynet kontrollerer og godkjenner EØS-prospekter som gjelder offentlige tilbud av omsettelige verdipapirer rettet mot det norske markedet og notering av omsettelige verdipapirer på norsk regulert marked.
- Ny Prospektforordning
- Godkjente prospekter
- Veiledning om prospektkontroll
- Søknadsskjema for innsendelse av prospekter til godkjenning
- Elektronisk innsendelse av prospekter
- Prospektgebyr og gebyrsatser
- Informasjonsdokumenter som ikke kontrolleres av Finanstilsynet
- Offentlige brev om brudd på prospektplikten
PSD 2 - EUs reviderte betalingstjenestedirektiv
Bestemmelser som gjennomfører EUs reviderte betalingstjenestedirektiv (direktiv 2015/2366, PSD 2) i norsk rett trer i kraft 1. april 2019. Gjennomføringen medfører endringer i flere lover og forskrifter som gjelder for banker, kredittforetak, betalingsforetak, e-pengeforetak, opplysningsfullmektiger og meldepliktige betalingstjenestevirksomheter.
- Viktige endringer i regelverket
- Nye konsesjonspliktige betalingstjenester og andre aktuelle temaer knyttet til tjenestene
- Meldeplikt for betalingstjenestevirksomhet som er unntatt konsesjonsplikt
- Rapportering til Finanstilsynet
- Klager
Risikostyring og internkontroll
Tilsynet har vedtatt forskrift om risikostyring og internkontroll. Forskriften trådte i kraft 1. januar 2009.
Les merSoliditetsregelverk pensjonskasser
Soliditetsregelverket for pensjonsforetak er noe forskjellig avhengig av om pensjonsforetaket har tillatelse til å overta pensjonsordninger med forsikringselement.
Solvens II
EU har samlet alle sentrale direktiver som dekker områdene livsforsikring, skadeforsikring og reassuranse samt forsikringsgrupper i ett direktiv. Solvens II-direktivet trådte i kraft 1. januar 2016.
Les merSolvensregelverk forsikring
Det gjeldende soliditetsregelverket for forsikring omfatter følgende hovedelementer:
Supervisory disclosure
EU-samarbeidet pålegger Finanstilsynet å publisere relevant regelverk innenfor bank- og forsikringsområdet for å sikre transparens og gi mulighet til å sammenligne forskjellige tilsyn og implementering av regelverk i forskjellige land. Formålet er å promotere harmonisert tilsynspraksis innenfor EU.
Les merTilsyn med IT og betalingstjenester
Finanstilsynet har ansvar for tilsyn med finansforetakenes bruk av IT og betalingstjenester.
- Utkontraktering
- Hendelsesrapportering
- Meldeplikt
- Veiledninger til IKT-forskriften
- Risiko og sårbarhetsanalyse (ROS)