Finanstilsynet har fastsatt ny strategi
Nyheter
Publisert: 27. januar 2015
Sist endret: 24. juli 2018
Finanstilsynet gjennomgår hvert fjerde år strategien for virksomheten og har nå fastsatt en ny strategi for perioden 2015–2018.
- Et godt tilsyn må ta hensyn til den gjensidige påvirkningen mellom makroøkonomien og finansmarkedene. I strategien er det derfor lagt stor vekt på betydningen av å bidra til finansiell stabilitet. En nødvendig forutsetning for å oppnå dette, er imidlertid at kapitalmarkedene til enhver tid fungerer tilfredsstillende for allokering av sparing og investeringer. Finansiell stabilitet og velfungerende markeder er derfor videreført som hovedmål for Finanstilsynets virksomhet, skriver styreleder Endre Skjørestad og finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen i strategiens forord.
For lettere å kunne operasjonalisere hovedmålene og kunne evaluere virksomheten, er det formulert fem delmål i strategien knyttet til behovet for å bidra til:
- Solide og likvide finansforetak
- Robust infrastruktur
- Investorbeskyttelse
- Forbrukervern
- Effektiv krisehåndtering
Finanstilsynets virksomhet påvirkes sterkt av EUs reformer av rammebetingelser og adferdsregler for finanssektoren. For Finanstilsynet medfører endringene omfattende arbeid med tilpasning av regelverket innenfor bank, forsikring og verdipapirområdet. Et fortsatt høyt tempo i innføringen av nytt felleseuropeisk regelverk og tilsynsharmonisering vil derfor også i de nærmeste årene være utfordrende for Finanstilsynets ressursstyring. Det er viktig at bruken av ressurser knyttet til regelverksutvikling og forvaltningsoppgaver til enhver tid balanseres godt mot behovet for å prioritere tilsyn, overvåking og kontroll.
Stor vekst i Finanstilsynets oppgaver, særlig knyttet til nye finansreguleringer i EØS, krever at det må foretas en strengere prioritering av tilsynets innsats mellom de ulike tilsynsområdene, men også innenfor hvert av områdene. En risikobasert tilnærming må legges til grunn for prioriteringene.
Betydelige og raske endringer i finansmarkedene krever også at Finanstilsynet har nødvendig beredskap og raskt kan tilpasse seg nye utfordringer. Dette stiller krav til fleksibilitet og evne til nytenkning hos organisasjonens ledere og medarbeidere. Samtidig må organisasjonen ha god evne til å tilegne seg nødvendig ny kompetanse.
Finanstilsynet skal søke å holde en forsvarlig aktivitet på alle tilsynsområder. Med dette som utgangspunkt, og basert på overordnede prioriteringer og vurderinger av sentrale utfordringer, skal Finanstilsynet særlig prioritere
- Soliditetstilsyn med banker og pensjonsinnretninger
- Makrotilsyn
- Tilsyn med betalings- og oppgjørssystemer og annen infrastruktur i finanssektoren
- Tilsyn med rådgivning og salg knyttet til pensjonsspareprodukter, fondsprodukter og andre finansielle instrumenter
Abonner på nyheter
Registrer deg for å få nyhetsvarsling når Finanstilsynet publiserer saker du er interessert i.