Gå til hovedinnhold Gå til søkesiden
Finanstilsynet
Søk i nettstedet
Forside >
Nyhetsarkiv >
Kontroll av finansiell rapportering – Statoil ASA

Kontroll av finansiell rapportering – Statoil ASA

Pressemelding

Publisert: 11. mars 2014
Sist endret: 25. februar 2019
Dokumentnummer: 4/2014

Finanstilsynet har kontrollert enkelte deler av Statoil ASA ("Statoil") sitt konsernårsregnskap for 2012. Kontrollen har omfattet sentrale elementer av Statoils prinsipper for nedskrivningstester, og eiendeler og aktiviteter som er antatt å være påvirket av skiferrevolusjonen i USA. Finanstilsynet har avdekket tre feil i Statoils årsregnskap for 2012. Statoil er ikke enig i Finanstilsynets vurdering av de tre forholdene og anser sin praksis for å være innenfor gjeldende regler. Statoil har likevel uttrykt at foretaket vil endre sin regnskapspraksis i tråd med Finanstilsynets oppfatning og vurdere retting for så vidt gjelder to av feilene. Finanstilsynet har pålagt Statoil å rette den tredje feilen.

Vedlegg

  • Brev (pdf)
  • Vedlegg (pdf)

Noterte foretak skal anvende internasjonale regnskapsstandarder (IFRS) i konsernregnskapet. IFRS har regler om test for verdifall (nedskrivningstest) for å sikre at eiendeler ikke er reflektert i regnskapet til verdier som overstiger deres gjenvinnbare beløp. Hvis det finnes indikasjoner på at en eiendel har falt i verdi, for eksempel et betydelig fall i markedspriser, skal det etter IFRS gjennomføres en test for verdifall for eiendelen. Dersom det ikke er mulig å fastsette en eiendels gjenvinnbare beløp, skal foretaket fastsette gjenvinnbart beløp til vurderingsenheten som eiendelen tilhører. Feil fastsettelse av vurderingsenhet på et for høyt nivå, kan føre til at eiendeler som genererer betydelige inngående kontantstrømmer, uriktig grupperes med eiendeler som ikke gjør det. Sammensetningen til en vurderingsenhet skal endres under visse omstendigheter og avsetninger for tapskontrakter gjøres, noe som er viktig for å gi en dekkende presentasjon av forpliktelsene til foretaket.   

Den første feilen som er identifisert, knytter seg til Statoils praksis ved nedskrivningstest av ikke-finansielle eiendeler og beregningen av gjenvinnbart beløp. Statoil benytter et intervall rundt foretakets innledende bruksverdiestimat. Den andre feilen knytter seg til Statoils praksis for fastsettelse av vurderingsenhet for ukonvensjonelle, landbaserte eiendeler. Finanstilsynets kontroll har vært rettet mot skiferområdet Marcellus i USA, men forholdet er også aktuelt for Statoils andre ukonvensjonelle eiendeler. Den tredje feilen knytter seg til Statoils endringer i en vurderingsenhet. Avsetning for tapskontrakter for importkapasitet ved Cove Point terminalen i Maryland i USA ble gjort i Q1-2013. Etter Finanstilsynets oppfatning skulle vurderingsenheten vært endret, og avsetning for tapskontraktene gjort, i en tidligere rapporteringsperiode enn Q1-2013. Finanstilsynets pålegg knytter seg til den tredje feilen.

I tillegg til ovennevnte anbefaler Finanstilsynet at Statoil presenterer DPNA (Development and Production North America) som et eget rapporteringssegment fremover.

Finanstilsynets avsluttende brev i saken.

Pressekontakt

Pressetelefon: 40 90 03 50

  • Pressekontakter

Kontakt

Anne Merethe Bellamy

Tlf: 22 93 98 43

E-post

Abonner på nyheter

Registrer deg for å få nyhetsvarsling når Finanstilsynet publiserer saker du er interessert i.

  • Abonner på nyheter
Til toppen av siden expand_less

Fant du det du lette etter?

Del denne siden:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
Abonner på nyhetsvarsel
  • Presse
  • Jobb hos oss
  • Kontakt oss
  • Varsling til Finanstilsynet
  • eFormidling
  • Personvern, cookies og tilgjengelighet
  • RSS
  • API for åpne data

Besøksadresse: 
Revierstredet 3, 0151 Oslo


Postadresse: 
Postboks 1187 Sentrum
0107 Oslo


Tlf: 22 93 98 00
E-post: post@finanstilsynet.no
Org.nr: 840 747 972