Gode resultater både for banker og forsikringsselskaper i 2013
Nyheter
Publisert: 5. mars 2014
Sist endret: 27. august 2018
Resultatrapport
Samlet kunne norske banker (bankkonsern) vise til gode resultater i 2013. Resultat før skatt utgjorde 1,05 prosent av gjennomsnittlig forvaltningskapital (GFK) (0,79 prosent etter skatt), som er det høyeste nivået etter den internasjonale finanskrisen. Resultatet er likevel lavere enn i årene før krisen. Gode resultater bidro til bedret egenkapitalavkastning, som økte til 12 prosent. Bankenes hovedinntektskilde, netto renteinntekter, viste økning, i hovedsak som følge av reduserte finansieringskostnader på bankenes innlån. Utlånsmarginen økte noe som følge av nedgang i pengemarkedsrenten, mens de gjennomsnittlige utlånsrentene til kunder viste liten endring gjennom året. Kostnader målt i forhold til inntekter falt. Lave utlånstap, særlig de siste 4 årene, har bidratt til gode resultater. Tapene gikk ytterligere ned i 2013 til 0,21 prosent av utlån. Utviklingen i misligholdte engasjementer var tilnærmet uendret.
Bankenes utlånsvekst (inkludert utlån i deleide OMF-foretak) var 4,7 prosent ved årsskiftet, noe lavere enn veksten i utenlandske bankfilialer i Norge (6,4 prosent). Filialene har en markedsandel på om lag 12 prosent av utlån. Det var fortsatt høy vekst i utlån til personkunder på 7 prosent. Utlån til bedriftskunder sank med 2 prosent, som følge av nedgang i utlån til utenlandske bedriftskunder. Den lave utlånsveksten fra bankene til bedrifter er også påvirket av høyere aktivitet i obligasjonsmarkedene.
God vekst i innskudd fra kunder medførte at bankenes innskuddsdekning av utlån steg fra 56 til 58 prosent (inkludert utlån i deleide OMF-foretak). I 2013 hadde norske banker god tilgang på både kortsiktig og langsiktig markedsfinansiering, både internasjonalt og i det norske markedet. Norske banker har fortsatt en betydelig andel kortsiktig finansiering.
Gode resultater bidro til å styrke norske bankers soliditet i 2013, og ren kjernekapital økte med 32 milliarder kroner. Ren kjernekapitaldekning økte til 12,2 prosent, mens ren kjernekapital i forhold til forvaltningskapitalen (den uvektede kjernekapitaldekningen) økte til 6,5 prosent. Det er i hovedsak tilbakeholdt overskudd som har bidratt til kapitaloppbygging i norske banker i 2013, men enkelte banker har også emittert ny egenkapital i løpet av året.
Om lag 80 prosent av livsforsikringsselskapenes forpliktelser og 87 prosent av pensjonskassenes forpliktelser er knyttet til kollektivporteføljen, som omfatter ytelsespensjon, fripoliser og andre kontrakter der kunden er garantert en årlig minsteavkastning. Den bokførte kapitalavkastningen på kollektivporteføljen falt svakt sammenlignet med 2012 i både livsforsikringsselskapene og pensjonskassene, men var likevel høyere enn den gjennomsnittlige garanterte renten. Selskapenes avkastningsoverskudd har i stor grad blitt benyttet til oppreservering for økt levealder. Selv med oppgang i aksjemarkedene ble den verdijusterte kapitalavkastningen, som inkluderer urealiserte verdiendringer, noe lavere i 2013 enn i 2012 for livsforsikringsselskapene. For pensjonskassene økte verdijustert kapitalavkastning i samme periode, noe som henger sammen med pensjonskassenes høye aksjeandel i balansen. Soliditeten i livsforsikringsselskapene og pensjonskassene, målt ved bufferkapitalen, ble styrket i 2013 i hovedsak som følge av økning i kursreguleringsfondet. Bufferkapitalen utgjorde 8 prosent av forsikringsforpliktelsene i livsforsikringsselskapene og 22 prosent i pensjonskassene ved utgangen av 2013.
Resultatet i skadeforsikringsselskapene var noe svakere enn i 2012 som følge av nedgang i finansinntektene. Forsikringsdriften viste imidlertid bedring, og både erstatnings- og driftskostnadene økte mindre enn premieinntektene. Skade- og erstatningsprosentene har falt i skadeselskapene de senere årene.
Abonner på nyheter
Registrer deg for å få nyhetsvarsling når Finanstilsynet publiserer saker du er interessert i.