Finanstilsynets vurderinger av permanente tiltak og overgangsordninger for Solvens II
Nyheter
Publisert: 8. september 2014
Sist endret: 27. august 2018
Vedlegg
Med bakgrunn i dette har EU fastsatt endringer i regelverket i form av permanente tiltak og overgangsordninger. En av overgangsordningene innebærer at sentrale deler av regelverket innfases gradvis over 16 år. Finanstilsynet har foretatt en vurdering av om norske selskaper kan benytte de permanente tiltakene og overgangsordningene.
Bakgrunn
Det nye europeiske soliditetsregelverket for forsikringsselskaper, Solvens II, trer i kraft fra 1. januar 2016. Det ble fastsatt flere endringer av Solvens II-direktivet gjennom vedtaket av Omnibus II-direktivet i april 2014. De viktigste endringene er innføringen av permanente tiltak og overgangsordninger i Solvens II, spesielt for livsforsikringsselskaper som avgir langsiktige garantier. Bakgrunnen for tiltakene er at konsekvensberegninger har vist at mange europeiske livsforsikringsselskaper ikke vil oppfylle solvenskapitalkravet under Solvens II uten disse tiltakene.
Det er nasjonal handlefrihet for de viktigste tiltakene, spesielt når det gjelder overgangsordningene. Selv om de utfyllende gjennomføringsbestemmelsene ennå ikke er fastsatt, ønsker Finanstilsynet å presentere overordnede vurderinger og anbefalinger på de viktigste områdene med nasjonal handlefrihet som omfattes av Omnibus II-vedtaket.
Ingen av tiltakene som krever godkjenning antas å være relevante for norske skadeforsikringsselskaper, men de vil kunne ha betydelig effekt for de norske livsforsikringsselskapene. Ved bruk av permanente tiltak og overgangsregler skal selskapene som hovedregel offentligjøre informasjon om hvordan solvensposisjonen vil være dersom det aktuelle tiltaket ikke benyttes.
Permanente tiltak
Finanstilsynet anbefaler at norske selskaper gis mulighet til å anvende volatilitetsjustering. Dette er et tiltak som innebærer en justering av de risikofrie markedsrentene som skal benyttes til å diskontere forsikringsforpliktelsene. Metodene for beregning av justeringen er ikke fastsatt, men det antas at justeringen i de fleste tilfeller vil være positiv, og dermed bidra til økt diskonteringsrente, som bedrer selskapenes beregnede solvensposisjon under Solvens II. Det er ikke fastsatt vilkår for bruk av volatilitetsjustering.
Etter Finanstilsynets vurdering er vilkårene knyttet til bruk av matching-justering ikke oppfylt for norske selskaper. Dette tiltaket innebærer også en justering av diskonteringsrentene, og kan kun benyttes dersom verdien av forsikringsforpliktelsene til enhver tid følger verdien av en tilknyttet obligasjonsportefølje, noe som ikke er tilfelle for norske forsikringsprodukter. Det siste permanente tiltaket er en utvidet periode for gjenoppretting av solvensposisjonen, som kan fastsettes av den europeiske tilsynsmyndigheten EIOPA dersom det foreligger eksepsjonelle forhold. Tiltaket er ikke underlagt nasjonal handlefrihet.
Overgangsregler
Finanstilsynet anbefaler at den generelle overgangsregelen for tekniske avsetninger bør kunne benyttes av norske selskaper. Regelen innebærer at en eventuell økning i verdien av forsikringsforpliktelsene ved overgangen til Solvens II innfases gradvis over en periode på 16 år. I den individuelle oppfølgingen av selskapene i overgangsperioden vil Finanstilsynet legge vekt på å følge opp og sikre at tiltak blir iverksatt, slik at selskapene så snart som mulig kan oppfylle solvenskapitalkravet uten bruk av overgangsregelen.
Overgangsregelen som kun er relatert til diskonteringsrentene, bør etter Finanstilsynets mening ikke benyttes, bl.a. fordi den er mer kompleks og mindre treffsikker enn den generelle overgangsregelen for tekniske avsetninger. Den dekker heller ikke noe behov utover det som kan oppnås ved den generelle overgangsregelen for tekniske avsetninger.
Det er i tillegg fastsatt en rekke overgangsregler som ikke er underlagt nasjonal handlefrihet.
Offentlig høring
Finanstilsynets vurderinger og anbefalinger vil bli gjenstand for offentlig høring i forbindelse med høring av forskriftsforslag for gjennomføring av Solvens II, som etter planen oversendes Finansdepartementet i oktober/november 2014.
Fagkontakt
Abonner på nyheter
Registrer deg for å få nyhetsvarsling når Finanstilsynet publiserer saker du er interessert i.