Bankene holder tilbake overskudd
Nyheter
Publisert: 1. mars 2013
Sist endret: 27. mars 2019
Vedlegg
Fortsatt lave utlånstap, som utgjorde 0,22 prosent av utlånene, bidro til bankenes gode resultater. Bankenes misligholdte lån utgjorde 1,5 prosent av utlån. Netto renteinntekter, som er bankenes viktigste inntektskilde, var tilnærmet uendret i forhold til gjennomsnittlig forvaltningskapital. Rentemarginen, som er forskjell på bankenes utlånsrenter og renter på innskudd, endret seg også lite gjennom 2012.
Bankenes utlån til kunder økte med 4 prosent siste år. Utlånsveksten til personkunder, hvor boliglån utgjør det aller meste, var fortsatt høy med 8 prosent i 2012. Samtidig falt veksten i utlån til innenlandske bedriftskunder til 2 prosent. I samme periode økte kundenes innskudd i bankene med 7 prosent, slik at innskuddsdekningen økte. Generelt var tilgangen til markedsfinansiering god i norske banker i 2012, og risikopremiene på både seniorobligasjoner og obligasjoner med fortrinnsrett falt i andre halvår.
Bankene benyttet store deler av sine overskudd til å styrke sin soliditet. Finanstilsynet har i sine tilsynsprosesser også i 2012 pekt på behovet for slik styrking. Samlet økte bankenes rene kjernekapitaldekning med 1,2 prosentpoeng i 2012, til 11,1 prosent. Alle banker hadde ved utgangen av 2012 en ren kjernekapitaldekning over 9 prosent, og bare et fåtall under 10 prosent. Den rene kjernekapitalen økte med om lag 24 milliarder kroner som følge av tilbakeholdte overskudd og emisjoner, og forklarer praktisk talt hele økningen i den rene kjernekapitaldekningen. Selv om forvaltningskapitalen i bankene økte med 5 prosent, falt det risikovektede beregningsgrunnlaget med 0,5 prosent. Uvektet ren kjernekapitaldekning, som måler egenkapital som andel av forvaltningskapitalen, økte med 0,3 prosentpoeng, til 6,0 prosent.
- Finanstilsynet er tilfreds med at bankene holder tilbake store deler av overskuddet for å styrke soliditeten. Høyt nivå på den rene kjernekapitaldekningen, basert på robust måling, er nødvendig for å stå bedre rustet til å møte nye internasjonale kapitalkrav, som er betydelig høyere enn dagens minstekrav. Bankene må fortsatt øke sin rene kjernekapital, sier direktør for finans- og forsikringstilsyn Emil Steffensen i en kommentar. Han peker videre på at bankene også må være rustet til å møte svakere utvikling i internasjonal økonomi og risikoen knyttet til sterkt voksende boligpriser og økende husholdningsgjeld i Norge.
Økte finansinntekter i forsikring
Oppgangen i finansmarkedene bidro til at både livsforsikringsselskapene og skadeforsikringsselskapene hadde god avkastning på finansinvesteringene i 2012. For de norske skadeforsikringsselskapene ble resultat før skatt 7,2 milliarder kroner, en økning på 4 milliarder kroner sammenlignet med 2011. Avkastingen på selskapenes finansinvesteringer ble doblet sammenlignet med året før, samtidig som inntjeningen fra forsikringsdriften ble den høyeste siden 1990-tallet.
Livsforsikringsselskapene resultat før skatt var 5,1 milliarder kroner i 2012, en økning på 1,5 milliarder kroner sammenlignet med 2011. Bedringen skyldes både økt inntjening i forsikringsdriften og høyere avkastning på selskapenes egne investeringer. Det verdijusterte resultatet, som inneholder urealiserte gevinster og tap på de finansielle beholdningene, var 13,5 milliarder kroner i 2012, mens det var et negativt resultat på 5,7 milliarder kroner året før. Selskapene har i 2012 avsatt betydelig beløp for å møte de økte kravene som følger av økende levealder.
Kundenes avkastning på midlene plassert i kollektivporteføljen, som omfatter produkter med årlig garantert minsteavkastning, ble betydelig bedret i 2012 sammenlignet med 2011. Verdijustert avkastning på kollektivporteføljen ble 6,3 prosent mot 2,8 prosent i 2011. Kunder som har investeringsvalg, og selv tar risikoen for avkastningen, har en høy andel av investeringene plassert i aksjer. Dette bidro til at kapitalavkastningen på denne delen av porteføljen ble 8 prosent i 2012, mot minus 3 prosent i 2011.
Det var særlig økningen i kursreguleringsfondet som bidro til å øke bufferkapitalen i livsforsikringsselskapene i 2012. Kursreguleringsfondet økte med 8 milliarder kroner i 2012, mens det ble redusert med 9 milliarder kroner året før. Samlet bufferkapital utgjorde 7,2 prosent av forsikringsforpliktelsene ved utgangen av 2012, mot 6,2 prosent ett år tilbake.
- Positiv utvikling i finansmarkedene har ført til gode finansinntekter i forsikringsselskapene i 2012. Skadeforsikringsselskapene som bransje oppnådde sitt beste resultat i forhold til premieinntekter på nesten ti år. Selv om livforsikringsselskapene oppnådde høyere avkastning enn den årlige garanterte minsteavkastning i 2012, står selskapene overfor utfordringer knyttet til økt levealder, fortsatt lavt rentenivå og usikkerhet i internasjonale verdipapirmarkeder. Behovet for økte forsikringsmessige avsetninger knyttet til økende levealder er betydelig, sier Emil Steffensen.
Abonner på nyheter
Registrer deg for å få nyhetsvarsling når Finanstilsynet publiserer saker du er interessert i.