Noe høyere samlet forvaltningskapital i alternative investeringsfond
Nyheter
Publisert: 30. mai 2023
Den samlede forvaltningskapitalen til norske forvaltere av alternative investeringsfond (AIF) var høyere ved utgangen av 2022 enn året før. Likviditetssituasjonen i norske AIF forvaltet av forvaltere med konsesjon holdt seg samlet sett god gjennom 2022, men enkelte fond rapporterte negativ netto likviditet ved utgangen av året. Relativt få AIF benytter gjeldsfinansiering, men antall fond med gjeldsfinansiering økte fra utgangen av 2021 til utgangen av 2022.
Rapport
Den samlede forvaltningskapitalen til norske AIF-forvaltere var 431 milliarder kroner ved utgangen av 2022, en økning på 5 prosent fra utgangen av 2021. De fire største forvalterne, alle med forvaltningskapital over 25 milliarder kroner, sto for 40 prosent av all forvaltet kapital ved utgangen av 2022. Fond-i-fond, eiendomsfond og aktive eierfond er de største fondstypene.
Likviditetssituasjonen i norske AIF forvaltet av forvaltere med konsesjon er samlet sett god, men enkelte fond rapporterer negativ netto likviditet (investorene kan kreve å få innløst sine samlede andeler raskere enn eiendelene kan omsettes til kontanter).
Det er relativt få AIF som benytter giring (gjeldsfinansiering av investeringer). Gjeld som ligger i underliggende eiendeler, for eksempel knyttet til eiendom eid av et underliggende aksjeselskap, er da ikke medregnet. Blant AIF forvaltet av forvalter med konsesjon var det 34 fond med finansiell giring ved utgangen av 2022, opp fra 24 fond ved utgangen av 2021. Blant AIF forvaltet av registrerte forvaltere var det 26 girede fond, opp fra 18 fond ved utgangen av 2021. For AIF med konsesjon er den samlede giringen marginalt ned det siste året, mens den er om lag uendret for registrerte AIF. Det er i hovedsak hedgefond og aktive eierfond som benytter giring.
Flertallet av investorene i norske AIF er profesjonelle, og andelene investert kapital fra profesjonelle og ikke-profesjonelle investorer har endret seg lite de siste årene.
For fond forvaltet av AIF-forvaltere med konsesjon er den største investorgruppen ikke-finansielle foretak, med 18 prosent av samlet netto eiendelsverdi, en nedgang på 11 prosentpoeng fra 2021. Det er stor variasjon mellom de ulike fondstypene.
Les rapporten:
Om rapporten
På grunnlag av rapportering for forvaltere av alternative investeringsfond (AIF) utarbeider Finanstilsynet en rapport som dekker AIF av forvaltere etablert i Norge (registrert eller med konsesjon) ved årsslutt. Rapporten gir en oversikt over utviklingen i antall AIF-forvaltere og fond, samt fondenes investeringer, investorer og risiko. Forvaltere og/eller fond som får konsesjon eller blir registrert i løpet av fjerde kvartal er ikke rapporteringspliktige og er derfor ikke omtalt i rapporten. Rapporten publiseres årlig.