Tildeling av revisorregisternummer til statsautorisert revisor uten revisorregisternummer
Publisert: 11. april 2017
Sist endret: 12. november 2022
Overgangsordning i revisorloven for statsautoriserte revisorer uten revisorregisternummer: Informasjon om hvordan du får revisorregisternummer og dokumentasjonskrav.
Søknad om revisorregisternummer
For å få revisorregisternummer og rett til å utøve revisjon etter revisorloven er det, i tillegg til godkjenning som statsautorisert revisor, krav til etterutdanning. Finanstilsynet prøver om kravet er oppfylt gjennom Altinn-skjemaet KRT-1019. I skjemaet må følgende dokumenteres:
- 120 etterutdanningstimer (kronologisk oppstilling og deltakerbekreftelse(r))
- Unntak gjelder for revisorer som har avlagt siste nødvendige eksamen i revisorutdanningen innen de siste fem kalenderårene. Disse trenger ikke å sende inn dokumentasjon av etterutdanningstimer på søketidspunktet, men etterutdanningskravet vil forutsettes oppfylt innen utgangen av inneværende år. - Skikkethet (politiattest, egenerklæring og skattemelding/siste skattefastsetting)
Etterutdanning
Du må ved søknaden dokumentere minst 120 etterutdanningstimer for siste treårsperiode. Treårsperioden er enten de tre foregående kalenderårene eller inneværende år og de to foregående kalenderårene. Revisor må utarbeide og vedlegge en fullstendig oversikt som viser hvordan kravet er oppfylt. Oversikten skal angi fullførte etterutdanningstimer kronologisk, og etterutdanningstimene skal være fordelt på kategoriene finansregnskap, revisjon, verdsettelse og analyse, skatte- og avgiftsrett og foretaksrett. Du må ha etterutdanning innen hver kategori. Etterutdanningstimer innen andre relevante, fagområder, skal skilles ut som egen kategori. Rammen for hvilke fagområder dette gjelder, er om det undervises i faget i den femårige revisorutdanningen i Norge. Etterutdanningstimer innen hvitvaskingsregelverket kan om ønskelig skilles ut som egen kategori.
Etterutdanningstimer som er fullført gjennom strukturert opplæring (etterutdanningskurs) skal være dokumentert med deltakerbekreftelse fra kursarrangøren. Bekreftelsen skal angi deltakerens navn, kursarrangørens navn, navn på personen som har stått for opplæringen, kurstittel, en kort beskrivelse av det faglige innholdet, dato for gjennomføring, antall timer for deltakelsen og opplæringsform.
Inntil 30 timer av de 120 timene kan bestå av annen type etterutdanning enn strukturert opplæring/etterutdanningskurs. Det omfatter undervisning, utarbeidelse av undervisningsopplegg, artikler og annet fagstoff, deltakelse i fagteknisk utvalgsarbeid, sensur ved eksamen og likeverdig aktivitet. Du må legge frem dokumentasjon som viser at påberopt aktivitet er gjennomført i den aktuelle perioden.
Skikkethet
Finanstilsynet har løpende tilsyn med revisorers skikkethet. I forbindelse med tildeling av revisorregisternummer må revisor sende inn politiattest som ikke er eldre enn tre måneder og kopi av siste skattemelding eller utskrift av siste fastsetting av formues- og inntektsskatt. Det gjelder selv om slik dokumentasjon er sendt inn tidligere.