Gå til hovedinnhold Gå til søkesiden
Finanstilsynet
Søk i nettstedet
Forside >
Nyhetsarkiv >
Endringer i verdipapirhandelloven og verdipapirforskriften

Endringer i verdipapirhandelloven og verdipapirforskriften

Nyhet

Publisert: 27. februar 2023

Endringer i verdipapirhandelloven trådte i kraft 1. februar 2023, og Finanstilsynet fastsatte 21. februar relaterte endringer i verdipapirforskriften. Endringene følger av felleseuropeisk regelverk og er en del av EUs "Capital Markets Recovery Package", vedtatt som følge av covid-19-pandemien.

Endringer i verdipapirhandelloven

Verdipapirhandelloven er endret i tråd med endringer i MiFID (Direktiv 2014/65/EU), gitt i Europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2021/338. Finansdepartementet orienterte om lovendringen i nyhetssak 13. januar 2023, og endringene trådte i kraft i Norge 1. februar 2023.

Endringene søker å lette enkelte av de administrative byrdene ved handel i finansielle instrumenter og å stimulere varederivatmarkedene. I hovedsak er endringene gjort ved å fjerne enkelte av verdipapirforetaks og handelsplassers informasjonskrav som ikke gir nevneverdig investorbeskyttelse. Direktivet gjør også tilpasninger i posisjonsgrenseregimet for handel i varederivater og tilhørende unntak.

Les mer:

  • Nyhet fra Finansdepartementet : Endringer i verdipapirhandelloven trer i kraft

Om utførelsesplassers offentliggjøring – tilsynspraksis med videreføring av unntak

Nye regler inneholder en midlertidig suspensjon av utførelsesplassers plikt etter verdipapirhandelloven § 10-20 til årlig å offentliggjøre informasjon om kvaliteten på ordreutførelsen, såkalte RTS 27-rapporter. Suspensjonen gjelder frem til 28. februar 2023. Suspensjonen er gjennomført i verdipapirforskriften § 10-7 tredje ledd.

Som utførelsesplasser regnes regulerte markeder, multilaterale handelsfasiliteter, organiserte handelsfasiliteter, systematiske internaliserere, prisstillere og andre likviditetstilbydere.

Den midlertidige suspensjonen i offentliggjøringsplikten er begrunnet i at utførelsesplassenes årlige rapporter sjelden blir lest og at de ikke setter investorer eller andre i stand til å foreta hensiktsmessige sammenligninger med den informasjonen de inneholder.

Den midlertidige suspensjonen i offentliggjøringsplikten bygger på felleseuropeiske regler. I EU har Kommisjonen foreslått å permanent oppheve utførelsesplassers rapporteringsplikt etter RTS 27. Kommisjonens forslag, som innebærer endringer i EU-regelverket MiFID og MiFIR, er til politisk behandling i EU. Lovgivningsprosessen vil ikke være ferdig til 28. februar 2023 når den midlertidige suspensjonen utløper. Plikten til å rapportere etter RTS 27 vil dermed gjelde igjen fra 1. mars 2023 og frem til den er forventet å opphøre når lovgivningsprosessen i EU er ferdig.

Begrunnelsen for den midlertidige suspensjonen gjelder fortsatt, og det vil være uhensiktsmessig at rapporteringsplikten gjeninntrer for en begrenset periode. Den europeiske verdipapir- og markedstilsynsmyndigheten ESMA har derfor uttrykt en forventning om at de nasjonale tilsynsmyndighetene ikke prioriterer en tilsynsmessig oppfølgning av offentliggjøringsplikten i perioden fram til den forventede endringen i MiFID.

Finanstilsynet har merket seg ESMAs uttalelse og vil for sin del heller ikke prioritere en slik tilsynsmessig oppfølgning.

Les mer:

  • ESMAs uttalelse

Nye og endrede utfyllende regler om posisjonsgrenseregimet for varederivater

Finanstilsynet har 21. februar 2023 fastsatt endringer i verdipapirforskriften § 15-1 og fastsatt ny § 15-2. Endringene gjennomfører felleseuropeiske utfyllende regler i norsk rett ved at følgende kommisjonsforordninger er tatt inn i verdipapirforskriften:

  • Kommisjonsforordning (EU) 2022/1299 gir nærmere regler om innholdet i handelsplassers posisjonshåndteringskontoll, inkludert regler om fastsettelse, overvåkning og gjennomgang og rapportering av ansvarlighetsgrenser ("accountability levels").
  • Kommisjonsforordning (EU) 2022/1300 endrer kommisjonsforordning (EU) 2017/1093 når det gjelder hvilken informasjon som skal tas inn i den daglige posisjonsrapporteringen fra verdipapirforetak.
  • Kommisjonsforordning (EU) 2022/1302 erstatter kommisjonsforordning (EU) 2017/591 (RTS 21) og gir nærmere regler om beregningsmetoden for å fastsette grenser for hvor store posisjoner som kan holdes i varederivater. Videre inneholder kommisjonsforordningen bla. nærmere regler om unntak fra posisjonsgrenser.

Mer informasjon:

  • Forskrift til verdipapirhandelloven (verdipapirforskriften)
  • Kommisjonsforordning (EU) 2022/1299
  • Kommisjonsforordning (EU) 2022/1300
  • Kommisjonsforordning (EU) 2022/1302
Til toppen av siden expand_less

Fant du det du lette etter?

Del denne siden:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
Abonner på nyhetsvarsel
  • Presse
  • Jobb hos oss
  • Kontakt oss
  • Varsling til Finanstilsynet
  • eFormidling
  • Personvern og tilgjengelighetserklæring
  • RSS
  • API for åpne data

Besøksadresse: 
Revierstredet 3, 0151 Oslo


Postadresse: 
Postboks 1187 Sentrum
0107 Oslo


Tlf: 22 93 98 00
E-post: post@finanstilsynet.no
Org.nr: 840 747 972 

Til toppen av siden expand_less