EBA har fastsatt retningslinjer for innvilgning og overvåking av lån
Nyheter
Publisert: 8. september 2020
Sist endret: 7. juli 2021
Den europeiske banktilsynsmyndigheten (EBA) publiserte 29. mai 2020 retningslinjer for innvilgning og overvåking av lån. Hovedformålet med retningslinjene er å bedre finansforetakenes prosesser, styring og kontroll knyttet til kredittinnvilgelse og overvåking av lån, og på den måten bidra til å redusere kredittrisiko og å øke robustheten til europeiske finansforetak. Retningslinjene skal også bidra til å styrke forbrukervernet samt styrke foretakenes oppmerksomhet om bærekraft og antihvitvasking.
Mer informasjon
Retningslinjene gjelder fra og med 30. juni 2021. Finanstilsynet har bekreftet til EBA at Norge vil følge retningslinjene når de trer i kraft.
Retningslinjene dekker følgende hovedområder:
- Styring og kontroll av kredittrisiko
- Bevilgning av lån
- Risikoprising
- Verdsettelse av eiendom som sikkerhet for lån
- Overvåking av lån
Retningslinjenes veiledning om styring og kontroll av kredittrisiko, bevilgningsprosessen, risikoprising og overvåking av lån er i stor grad dekket av Finanstilsynets kredittrisikomodul som gir veiledning til foretakene om forventet praksis. Modulen vil, der det anses nødvendig, oppdateres for å reflektere de nye retningslinjene.
EBA har i retningslinjene klargjort hvor langt det er mulig innenfor kravene i kapitalkravsforordningen (CRR) å bruke statistiske modeller ved verdsettelsen av eiendom. Finanstilsynet vurderer på bakgrunn av dette at det må stilles nærmere krav til norske foretak når det gjelder bruk av statistiske modeller ved verdsettelse av eiendom som stilles som pant. Finanstilsynet vil ha dialog med næringen om hvilke tilpasninger som er nødvendige for at retningslinjene kan etterleves.
Mer informasjon:
Oppdatert informasjon
I Norge forberedes gjennomføring av retningslinjene med sikte mot at de skal gjelde fullt ut fra 1. januar 2022.
Abonner på nyheter
Registrer deg for å få nyhetsvarsling når Finanstilsynet publiserer saker du er interessert i.