Finanstilsynets rolle i arbeidet mot hvitvasking og terrorfinansiering
Foredrag
Publisert: 2. april 2014
Sist endret: 18. mars 2019
I lys av enkelte medieoppslag om myndighetenes oppfølging av hvitvaskingsreglene, kan det være på sin plass å opplyse nærmere hva som er Finanstilsynets oppgaver på dette området.
Hvitvaskingsregelverkets formål er å forebygge og avdekke transaksjoner med tilknytning til utbytte av straffbare handlinger samt terrorfinansiering. For å bidra til dette har en rekke institusjoner plikt til å undersøke sine kunder både ved etablering av kundeforholdet og deretter løpende. Mistenkelige transaksjoner foretatt av institusjonens kunder skal meldes til Økokrim.
Mange av institusjonene som har plikter etter hvitvaskingsregelverket er under tilsyn av Finanstilsynet. Dette gjelder både banker og en del andre virksomheter under tilsyn.
Finanstilsynet har tilsyn med at institusjoner under tilsyn følger opp ulike krav til virksomheten, også plikter som følger av hvitvaskingsregelverket. Etterlevelse av hvitvaskingsregelverket var et av flere temaer på 40 tilsyn hos banker og finansieringsforetak i 2013. Tilsynet gjennomgår institusjonenes interne rutiner og vurderer om disse er tilstrekkelige til at de kan følge opp hvitvaskingsregelverkets krav. Mener Finanstilsynet at rutinene er for dårlige, får institusjonen beskjed om det. Hvis den ikke endrer rutinene, kan Finanstilsynet gi pålegg om endringer i rutinene. Der pålegget ikke oppfylles innen fristen, har Finanstilsynet lovhjemmel til å gi en løpende tvangsmulkt frem til de nødvendige endringer er gjort.
En institusjon som har mistanke om at en pengeoverføring har tilknytning til en straffbar handling, skal sende opplysninger om overføringen til Økokrim. I 2013 mottok Økokrim 4272 rapporter om mistenkelige transaksjoner. Økokrim bestemmer om opplysningene gjør at det skal startes etterforskning av de personene som står bak pengeoverføringen. Finanstilsynet har ingen rolle i oppfølgingen av mistenkelige transaksjoner.
En institusjon som ikke oppfyller sine plikter etter hvitvaskingsloven, kan straffes med bøter. Dette gjelder både manglende oppfyllelse av regler om "kundekontroll" og manglende rapportering til Økokrim om mistenkelige pengeoverføringer. Det er politiet (herunder Økokrim) som etterforsker slike saker og som eventuelt ilegger bøter. Finanstilsynet har ikke lovhjemmel til å ilegge bøter i denne type saker.
Kjetil Karsrud
kommunikasjonsdirektør
Finanstilsynet