Finansiering av næringseiendom - Finanstilsynets vurderinger
Foredrag
Publisert: 30. november 2010
Sist endret: 6. juli 2016
Foredrag
"Bedre enn fryktet!"
Dette var oppsummeringen om tilstanden i næringseiendomsmarkedet fra finanstilsynsdirektør Bjørn Skogstad ga i et foredrag på en konferanse i Oslo 30. november om finansiering av næringseiendom.
Her er en oppsummering av foredraget:
Da utlånene til næringseiendom i 2006 og 2007 vokste med om lag 30 prosent i året, ble Finanstilsynet urolig for at det skulle bli overinvesteringer, med etterfølgende nedgang og store banktap. Bankenes øking av lån til næringseiendom på 80-tallet – opptil 40 prosent vekst i enkelte år – var en viktig årsak til bankkrisen ved inngangen til 90-tallet. Den gang fikk de største bankene tap på opptil 30 – 40 prosent av sine utlån til næringseiendom.
Ved inngangen til 2008 iverksatte Finanstilsynet et omfattende tematilsyn i elleve større banker. Finanstilsynet har i stor grad lagt et makro-perspektiv til grunn for sine vurderinger av bankenes finansiering av næringseiendom. Tematilsynet viste at bankene hadde gode retningslinjer, men at praksis var blitt liberalisert. Bankene avvek i betydelig grad egne retningslinjer når etterspørselen og konkurransen med andre banker gjorde det opportunt. Finanstilsynets oppsummering av tematilsynet førte til en innstramming i bankenes praksis for eiendomslån og til bedre internkontroll.
Norges Banks rentesenking og Regjeringens generelle tiltak bidro til at norsk økonomi og norske banker kom seg helskinnet gjennom finanskrisen. Det la også grunnlaget for at en unngikk sterk og varig nedgang i eiendomsmarkedet. Dette ble kombinert med fleksibilitet og klokskap hos banker og andre aktører slik at en unngikk salg av betydning i den perioden da dårlig likviditet og liten kjøpelyst preget markedet.
Bankenes samlede tap i de to årene 2008 og 2009 ble på under en halv prosent av eiendomslånene - klart mindre enn fryktet. Markedet ser nå ut til å være inne i en positiv utvikling.
Det er fortsatt mange utfordringer. Bankenes eksponering mot næringseiendom er fortsatt betydelig, og en kan ikke basere seg på at den lave renten skal vare evig. Finanstilsynet vil fortsatt følge finansieringen av næringseiendom tett, både som ledd i sitt makrotilsyn og i tilsynet med de enkelte institusjoner.
Finanstilsynet vil samtidig oppfordre livsforsikringsselskap og andre aktører til å arbeide for bedre metoder og normer for verdivurdering og regnskapsføring av eiendom. En økt grad av transparens må være et viktig element i en slik utvikling.