Kontroll av finansiell rapportering P/F Bakkafrost
Brev
Publisert: 30. mars 2015
Sist endret: 21. mars 2018
Bakkavegur 8
FO-625 Glyvrar
FAROE ISLANDS
Saksbehandler: Anna Frantzen
Dir. tlf. 22 93 97 46
Vår referanse: 14/8158
Dato: 25.03.2015
1. Innledning
Finanstilsynet har kontrollert enkelte forhold i årsregnskapet for 2013 til P/F Bakkafrost ("Bakkafrost"), jf. verdipapirhandelloven (”vphl”) § 15-1 tredje ledd. Kontrollen har omfattet nedskrivningstest av immaterielle eiendeler og opplysninger om lisenser, biologiske eiendeler og driftsmidler. Det vises til pkt. 2 til 5 nedenfor.
Bakkafrost har oppdrettslisenser på Færøyene som er vurdert å ha ubestemt utnyttbar levetid. Lisensene skal testes for verdifall årlig. Foretakets nedskrivningstest av oppdrettslisensene per 31. desember 2013 var etter Finanstilsynets vurdering ikke i samsvar med IAS 36 Verdifall på eiendeler. Bakkafrost har innrettet seg etter Finanstilsynets kommentarer. Bruksverdien for alle kontantgenererende enheter var høyere enn bokførte verdier per 31. desember 2013 også etter at Finanstilsynets kommentarer var hensyntatt, og det var ikke behov for nedskrivninger.
Det gjøres oppmerksom på at Finanstilsynet arbeider med en rapport hvor enkelte relevante områder for oppdrettsnæringen blir omtalt. Dette gjelder blant annet verdsettelse av biomasse, opplysninger om lisenser og driftsmidler. Finanstilsynet vil kunne ha ytterligere anbefalinger i rapporten enn det som fremgår at dette brevet.
2. Nedskrivningsvurdering av immaterielle eiendeler
2.1. Gruppering av eiendeler i kontantgenererende enheter
Bakkafrosts oppdrettslisenser var bokført til 290 MDKK per 31. desember 2013.
Lisensene generer ikke selv inngående kontantstrømmer. De må derfor grupperes i kontantgenererende enheter sammen med andre eiendeler. Det skal være konsistens mellom balanseført verdi av kontantgenererende enhet og beregnet bruksverdi, jf. IAS 36.74-79. IAS 36.77 presiserer at det er viktig at alle eiendeler som genererer eller benyttes til å generere relevante inngående kontantstrømmer, tas med i den kontantgenererende enheten. Felleseiendeler er eiendeler som selv ikke genererer inngående kontantstrømmer og som er knyttet til flere kontantgenerende enheter. Alle felleseiendeler som er knyttet til aktuelle kontantgenererende enheter skal tildeles enhetene, jf. IAS 36.102.
I nedskrivningstesten for 2013 hadde Bakkafrost kun tatt med bokført verdi av lisenser i kontantgenererende enheter. Andre eiendeler som utgjorde en vesentlig andel av totale eiendelene som genererer inngående kontantstrømmene, var ikke tatt med. Finanstilsynet ba foretaket gruppere alle relevante eiendeler til kontantgererende enheter. Bakkafrost har foretatt en fornyet gruppering av eiendeler til kontantgenererende enheter og inkludert driftsmidler, normalisert arbeidskapital bestående av biomassen, varelageret, kundefordringer og leverandørgjeld i tillegg til lisenser og goodwill. Bruksverdien er høyere enn fornyet bokført verdi for alle kontantgenererende enheter.
2.2. Modell og forutsetninger
Bakkafrost har beregnet bruksverdi som gjenvinnbart beløp i nedskrivningstesten per 31. desember 2013. Etter Finanstilsynets vurdering var flere av forutsetninger som var lagt til grunn ikke i samsvar med IAS 36.
Foretaket har endret sin modell for nedskrivningsvurdering hvor kommentarene fra Finanstilsynet er hensyntatt. Det er ingen nedskrivningsbehov per årsslutt 2013 når den nye modellen benyttes for beregning av bruksverdi.
Nedenfor oppsummeres hvilke endringer som ble gjort.
Fremtidige kontantstrømmer
Bakkafrost hadde benyttet en EBT ("Earnings before tax") margin i nedskrivningstesten.
Når EBT benyttes, inngår finansieringselementer i marginen. Etter IAS 36.50 skal ikke fremtidige kontantstrømmer inkludere finansiering. Inkludering av finansieringselementet i fremtidige kontantstrømmer bryter med diskonteringsrente fastsatt ved hjelp av ”weighted average cost of capital” (WACC) som forutsetter kontantstrøm til totalkapitalen. EBIT ("Earnings Before Interest and Tax") margin er marginen som er i tråd med IAS 36.50. Foretaket har endret denne forutsetning i sin modell for fremtidig testing.
Bakkafrost hadde ikke tatt hensyn til planlagt CAPEX ("Capital Expenditures") i sin modell. Dette er hensyntatt i den nye modellen. Foretaket har lagt til grunn ingen endring i arbeidskapital i fremtidige kontantstrømmer. Gitt de prognoser som er lagt inn i modellen er ikke dette en urimelig forutsetning. Finanstilsynet har gjort oppmerksomt på at det i fremtidige nedskrivningstester må gjøres en vurdering av om dette er en rimelig forutsetning. I perioder når det forventes større endringer i aktivitetsnivå, må det også legges til grunn endringer i arbeidskapital.
Foretaket endret forutsetning om fremtidig markedspris fra å være basert på egne konservative estimater til markedsbaserte priser fra Fishpool. Forutsetning om fremtidig slaktet volum ble også endret fra et konservativt estimat til et estimat basert på antall utsatt smolt, produksjonsperiode og forventet slaktevekt for et normalt år.
Bakkafrost hadde ikke brukt eksplisitt periode for framskriving av kontantstrømmer, men beregnet kun en terminalverdi. Modellen er endret slik at det benyttes en eksplisitt periode for framskriving av kontantstrømmer på fem år.
Diskonteringsrente
Bakkafrost benyttet formelen for ”weighted average cost of capital” (WACC) til å estimerediskonteringsrenten. Etter Finanstilsynets vurderinger var flere av forutsetningene som inngikk i beregningen av diskonteringsrenten, ikke i samsvar med IAS 36 og finansteorien som ligger til grunn for beregning av WACC per 31. desember 2013. Dette gjaldt fastsettelse av egenkapitalkravet, gjeldskravet, forholdet mellom egenkapital og gjeld, samt skattejustering av diskonteringsrenten. Foretaket har endret forutsetningene påpekt av Finanstilsynet slik at de fastsettes i samsvar med kravene i IAS 36.
2.3. Noteopplysninger om test for verdifall for immaterielle eiendeler
Det stilles notekrav for opplysninger om nedskrivningsvurdering av immaterielle eiendeler i IAS 36.134-137 som Bakkafrost ikke hadde oppfylt i årsregnskapet for 2013. Finanstilsynet har påpekt at det ikke er gitt opplysninger om balanseført verdi av goodwill og immaterielle eiendeler med ubestemt utnyttbar levetid for hver av de identifiserte kontantgenererende enheter hvor immaterielle eiendeler med ubestemt utnyttbar levetid er betydelig, jf. IAS 36.134 a) og b). Finanstilsynet forventer at opplysninger iht. IAS 36.134 gis for de kontantgenererende enheter hvor immaterielle eiendeler med ubestemt levetid er betydelig i fremtidig finansiell rapportering.
Krav til opplysninger om estimater som er brukt til å måle gjenvinnbart beløp for
kontantgenererende enheter som inneholder goodwill eller immaterielle eiendeler med ubestemt utnyttbar levetid, fremkommer i IAS 36.134. Bakkafrost benytter like forutsetninger i nedskrivningstestene av sine kontantgenererende enheter. Dette begrunnes med at Færøyene er et avgrenset geografisk område hvor produksjonsvilkår er uten vesentlig forskjell. Foretaket har informert at det skal opplyses om de like forutsetningene i fremtidig finansiell rapportering. Finanstilsynet tar dette til etterretning, og vil presisere at dersom det er forskjeller i lønnsomhet mellom ulike kontantgenererende enheter må dette hensyntas i nedskrivningstestene og omtales i noteopplysningene.
Krav til opplysninger om sensitivitet følger av IAS 36.134 f). Bakkafrost opplyser i årsregnskapet for 2013 at alle kontantgenererendeenheter har høyt toleransenivå for endringer i forutsetninger. I korrespondanse med Finanstilsynet har foretaket imidlertid presentert sensitivitetsanalyser som viser relativt store utslag ved endringer i de viktigste forutsetninger. Bakkafrost har opplyst at sensitivitet i forhold til totale kostnader eller langsiktige salgspriser, diskonteringsrente og EBITDA margin i årsregnskapet for 2014.
3. Opplysninger om utnyttbar levetid av lisenser
Bakkafrost skriver i note 13 i årsregnskapet for 2013 at foretakets lisenser er ansett for å ha ubestemt utnyttbar levetid når visse vilkår for miljøbeskyttelse og "animal welfare" er tilfredsstilt. I henhold til IAS 38.122 a) skal det i note opplyses om grunnene som støtter vurderingen av at en immateriell eiendel er vurdert å ha en ubestemt utnyttbar levetid.
Etter Finanstilsynets oppfatning er det ikke er gitt tilfredsstillende opplysninger etter IAS 38.122 a) i årsregnskapene for 2013 og 2014. Finanstilsynet forventer at foretaket i fremtidig finansiell rapportering opplyser om type lisenser, nøkkelbetingelser for disse og deres balanseførte verdi og at det gis en beskrivelse av de faktorer som spilte en betydelig rolle da det ble fastsatt at eiendelen har ubestemt utnyttbar levetid. Opplysningene forventes gitt for hver av konsesjonstypene og vesentlige rettigheter.
4. Opplysninger om verdsettelse av biologiske eiendeler
Biologiske eiendeler utgjorde 966 MDKK per 31. desember 2013. I note 3 "Accounting Estimates" fremkommer det at verdsettelsen av biomasse inkluderer estimater for både volum og kvalitet på biomassen. I note 22 fremgår det imidlertid at verdsettelse av biologiske eiendeler tilhører nivå 2 i hierarki for virkelig verdi.
Verdsettelsen av Bakkafrosts biologiske eiendeler er basert på forutsetninger om
forventet markedspris for slaktet fisk, volum og kvalitet. Flere av disse forutsetningene er uobserverbare. Det er ifølge foretaket vanskelig å estimere forventet kvalitet, og det kan gi store utslag på virkelig verdi. Volum av biomassen estimeres basert på antall smolt plassert i sjøen, estimert vekstrate, estimert dødelighet mm. Etter Finanstilsynets oppfatning tilhører verdsettelse av foretakets biologiske eiendeler nivå 3 i hierarki for virkelig verdi. Foretaket har presentert verdsettelse av biologiske eiendeler i nivå 3 i hierarkiet i sin fjerdekvartalsrapport for 2014. Finanstilsynet tar dette til etterretning og presiserer at det er utvidede notekrav for eiendeler i nivå 3 i hierarkiet i forhold til nivå 2.
5. Eiendom, anlegg og utstyr (driftsmidler)
Bakkafrost rapporterer driftsmidler over tre balanselinjer og anleggsklasser: "Land &
Buildings", "Plant, machinery, operating equipment, fixtures etc." og "Other operating equipment".
Med en bokført verdi på DKK 465 millioner per 31. desember 2013 utgjør anleggsklassen "Plant, machinery, operating equipment, fixtures etc." mer enn 50 % av foretakets totale driftsmidler og over 15 % av konsernets totale eiendeler. "Plant, machinery, operating equipment, fixtures etc." avskrives over 10 år.
IAS 16.43 krever at hver enkeltdel av en enhet av driftsmidler med en anskaffelseskost som er betydelig i forhold til enhetens samlede anskaffelseskost, skal avskrives separat.
Iht. IAS 16.50 og IAS 16.51 må hver enkel eiendels utnyttbar levetid fastsettes. Bakkafrost har redegjort for sin praksis for fastsettelse av utnyttbar levetid av driftsmidler.
Avskrivningsperiode fastsettes ved førstegangs innregning etter en konkret vurdering av et betydelig driftsmiddel. En gang i året blir samtlige driftsmidler gjennomgått og deres utnyttbare levetid vurdert. De fleste klasser driftsmidler har levetid på 10 år med unntak av eldre brønnbåter som avskrives over 15 år og noen maskiner som avskrives over 8 år. Etter foretakets oppfatning er kravene i IAS 16 oppfylt siden vesentlige grupper av anleggsmidler er vurdert separat.
Fordi resultatet av foretakets praksis for fastsettelse av økonomisk levetid er 10 år for de fleste typer anleggsmidler, er det Finanstilsynets oppfatning at foretakets vurderinger kan virke noe overordnet. Finanstilsynet vil presisere at det må gjøres en grundig vurdering ved dekomponering og fastsettelse av levetid. Dette er spesielt viktig når det gjøres omfattende investeringer i driftsmidler.
I note 9 i årsregnskapet for 2013 gir Bakkafrost sammenlikningstall for 2012 i en "Total"
kolonne, men ikke spesifisert for hver av de tre anleggsklassene. Etter Finanstilsynets oppfatning er dette ikke i overensstemmelse med IAS 1.38 og IAS 1.38A. Foretaket har innarbeidet sammenligningstall per anleggsklasse for foregående år i årsregnskapet for 2014.
6. Avslutning
Finanstilsynet har ikke vurdert hvorvidt forholdene beskrevet over omfattes av verdipapirlovgivningens regler om informasjonsplikt, jf. vphl § 5-2 første ledd, jf. § 3-2. Finanstilsynet legger til grunn at dette løpende vurderes av foretaket.
Finanstilsynet legger til grunn at styret i Bakkafrost blir orientert om foreliggende brev.
Finanstilsynet har oversendt en kopi av dette brevet til foretakets valgte revisor samt til Oslo Børs.
For Finanstilsynet
Gaute S. Gravir
seksjonssjef
Anna Frantzen
seniorrådgiver