Vedtak om sletting av registrering som aksessorisk forsikringsagentforetak Navigea Securities AS
Brev
Publisert: 1. oktober 2014
Sist endret: 21. april 2017
Navigea Securities AS
Kjersti Aksnes Gjesdahl
Bolett Brygge 1
0252 OSLO
VÅR REFERANSE
13/254
11.09.2014
Vedtak om sletting av registrering som aksessorisk forsikringsagentforetak - Navigea Securities AS
Innledning
Det vises til Finanstilsynets varsel av 26.06.2014 om sletting av registrering som aksessorisk forsikringsagentvirksomhet hos Navigea Securities AS (Navigea), samt Navigeas tilbakemelding i brev av 14.08.2014.
Bakgrunn
Navigea er et aksessorisk forsikringsagentforetak som formidler kapitalforsikring for Augura Life Ireland Ltd. (Augura). Kapitalforsikringskundene velger hvilke finansielle instrumenter som skal inngå i investeringsvalgsporteføljen, mens porteføljen formelt sett eies av forsikringsselskapet. De finansielle instrumentene skal "oppbevares" av Navigea, dvs. at Navigea skal besørge korrekt registrering av eierforholdene i de aktuelle registre (depot). Dette gjør Navigea i egenskap av verdipapirforetak; tilleggstjeneste for oppbevaring og forvaltning av finansielle instrumenter.
Navigea har hatt tillatelse til å yte investeringstjenestene 1, 2, 3, og 5 som nevnt i
verdipapirhandelloven (vphl.) § 2-1 (1), samt de tilknyttede tjenestene 1 og 5 som nevnt i vphl. § 2- 1 (2). Foretaket er et heleiet datterselskap av Agasti Holding ASA (Agasti). I Agasti- konsernet
inngår det tidligere verdipapirforetaket Acta Asset Management AS (AAM).
Finanstilsynet fattet vedtak om tilbakekall av AAMs tillatelser per 12.04.2012. Vedtaket ble
stadfestet av Finansdepartementet i vedtak av 11.10.2013. AAMs virksomhet ble overdratt til
Navigea per 26.03.2012.
Finanstilsynet fattet 20.06.2014 vedtak om tilbakekall av Navigeas tillatelse som verdipapirforetak.
Grunnlaget for vedtaket var bl.a. at foretaket etter Finanstilsynets vurdering hadde gjort seg skyldig i alvorlige og systematiske brudd på verdipapirhandellovens bestemmelser om god forretningsskikk, jf. § 10-11. Finanstilsynet la bl.a. vekt på at foretaket har anbefalt et betjeningskonsept (RK) uten å foreta individuelle og reelle vurderinger av om betjeningskonseptet var egnet, og det ble lagt til grunn at foretaket ikke hadde ivaretatt kundenes interesser, men satt egne interesser foran kundenes.
Finanstilsynet varslet Navigea Securities AS (Navigea) i brev av 26.06.2014 om at Finanstilsynet med hjemmel i lov om forsikringsformidling (fml.) § 9-4 vurderte å slette registrering av Navigea som aksessorisk forsikringsagentvirksomhet. Finanstilsynets begrunnelse for varslet var brudd på kravet i verdipapirhandelloven til god forretningsskikk, som bygget på at foretakets rådgivere hadde anbefalt verdipapirkundene et betjeningskonsept uten å foreta en reell vurdering av om valget av betjeningskonseptet var i kundenes interesse.
Foretakets anførsler
I brev av 14.08.2014 anføres det prinsipalt at Finanstilsynet ikke har etablert et reelt grunnlag for å stryke selskapets registrering. Det anføres bl.a. at Finanstilsynet ikke har foretatt noen vurderinger av selskapets virksomhet som forsikringsagent. Videre anføres det at hovedbegrunnelsen i vedtak om tilbakekall av selskapets investeringstjenester, at en andel kunder skal ha mottatt og betalt for en rådgivningstjeneste de ikke hadde behov for, ikke har relevans for vurderingen av selskapets virksomhet som aksessorisk agent. Det vises til at agentvirksomheten har bestått av å gi eksisterende forsikringskunder rådgivning og bistand knyttet til valg av underliggende finansielle instrumenter, samt bistand til avslutning av forsikringsløsningen. Navigea skal i svært begrenset grad ha forestått nysalg av forsikringer.
Subsidiært anføres det at Navigeas registrering som forsikringsagent bør opprettholdes frem til årsskiftet, når vedtaket etter verdipapirhandelloven får full effekt, slik at ikke forsikringskundene blir skadelidende, evt. frem til avtalen med Augura er avviklet dersom dette skjer tidligere enn årsskiftet.
Rettslig grunnlag
Finanstilsynet kan i henhold til lov om forsikringsformidling (fml.) § 9-4 slette registering av et agentforetak dersom en forsikringsagent eller forsikringsagentvirksomheten grovt eller gjentatte ganger har overtrådt sine plikter etter lov eller forskrifter. Det er ikke et krav at overtredelsene må være knyttet til forsikringsformidlingsregelverket. Grove eller gjentatte overtredelser av verdipapirhandelloven kan også gi grunnlag for tilbakekall av registreringen (tillatelsen).
Finanstilsynets vurdering
I brev av 14.08.2014 er det bl.a. anført at Finanstilsynet ikke har foretatt noen vurderinger av selskapets virksomhet som forsikringsagent. Dette er korrekt. Finanstilsynet så ikke behov for å gjøre dette på grunn av den nære sammenhengen mellom Navigeas virksomhet som forsikringsformidlingsforetak og verdipapirforetak.
Videre er det i brev av 14.08.2014 bl.a. anført at hovedbegrunnelsen i vedtak om tilbakekall av selskapets investeringstjenester ikke har noen relevans for vurderingen av selskapets virksomhet som aksessorisk agent.
Til dette vil Finanstilsynet bemerke at Finanstilsynets begrunnelse for at det foreligger brudd på kravet i verdipapirhandelloven til god forretningsskikk, som fremgår av vedtaket om tilbakekall etter verdipapirhandelloven, er at foretakets rådgivere har anbefalt verdipapirkundene et betjeningskonsept uten å foreta en reell vurdering av om valget av betjeningskonseptet var i kundenes interesse. Finanstilsynet la til grunn at foretaket i mange tilfeller i sin rådgivning ivaretok selskapets og ikke kundenes interesser. I varslet av 26.06.2014 vises det til at kjernen i vedtaket om tilbakekall etter verdipapirhandelloven er lite objektiv og mangelfull rådgivning.
Kravet til god og objektiv informasjon og rådgivning er viktige krav også for forsikringsagenter.
Etter Finanstilsynets oppfatning er grunnlaget for tilbakekall av tillatelsen etter verdipapirhandelloven derfor relevant ved vurdering av om det er grunnlag for tilbakekall av tillatelsen (registreringen) etter forsikringsformidlingsloven § 9-4. Etter Finanstilsynets oppfatning viser de lovbrudd som Navigeas rådgivere har begått, som fremgår av vedtaket om tilbakekall etter verdipapirhandelloven, mye om foretakets evne og vilje til å gi god og objektiv informasjon og rådgivning til forsikringskundene.
Finanstilsynet har sett hen til anførslene om at registreringen bør opprettholdes frem til årsskiftet, når vedtaket etter verdipapirhandelloven får full effekt, evt. frem til avtalen med Augura er avviklet, og anser dette som hensiktsmessig for å ivareta kundenes interesser.
På grunnlag av overnevnte, fattes følgende vedtak:
1. Finanstilsynet sletter med hjemmel i lov om forsikringsformidling § 9-4 første ledd registrering av Navigea Securities AS i Finanstilsynets register over forsikringsformidlere. Sletting av registrering innebærer at foretaket ikke lenger har tillatelse til å drive aksessorisk forsikringsagentvirksomhet.
2. Avviklingen av Navigea Securities AS' aksessoriske forsikringsagentvirksomhet gjennomføres ved avvikling av avtalen med Augura og må skje senest innen 01.01.2015.
3. Foretaket kan fra vedtakets dato ikke etablere nye kundeforhold på vegne av Augura.
Dette vedtaket kan påklages til Finansdepartementet, jf. forvaltningsloven § 28 flg. Klagen sendes til Finanstilsynet. Frist for å klage er tre uker fra vedtaket er mottatt. Klagen bør nevne det vedtak som klages over og hvilket resultat klagen mener er det riktige. Klagen bør også nevne de grunner klagen støtter seg til.
For Finanstilsynet
Erik Lind Iversen
fungerende direktør for bank og forsikringstilsyn
Runa K. Sæther
seksjonssjef