Kontroll av finansiell rapportering Clavis Pharma ASA
Brev
Publisert: 1. februar 2013
Sist endret: 21. april 2017
Parkveien 53 B
0256 OSLO
Saksbehandler: Dag Steiner-Hansen
Dir. tlf: 22 93 98 32
Vår referanse: 12/ 7483
Dato: 29.01.2013
1. Innledning
Finanstilsynet har gjennomgått enkelte forhold i årsregnskapet til Clavis Pharma ASA for 2011, jf. verdipapirhandelloven ("vphl") § 15-1 tredje ledd. Det vises til tidligere korrespondanse i saken, senest foretakets brev av 18. januar 2013.
Punkt 2 nedenfor omhandler innregning av "up-front" betaling ved inngåelse av lisensavtale med det amerikanske legemiddelforetaket Clovis Oncology Inc. Finanstilsynet har tatt foretakets innregning av "up-front" betalingen til etterretning, men er av den oppfatning at Clavis Pharma ikke har gitt tilstrekkelige tilleggsopplysninger i noter. Clavis Pharma har opplyst at foretaket vil gi ytterligere informasjon om regnskapsprinsipper for "up-front" betalinger i årsregnskapet for 2012. Finanstilsynet tar det til etterretning.
Punkt 3 omhandler foretakets regnskapsmessige behandling av mottatt vederlag i aksjer og opsjoner ved inngåelse av lisensavtale med det amerikanske legemiddelforetaket Translational Therapeutics Inc. Finanstilsynet tar til etterretning at vederlaget i aksjer og opsjoner ikke er innregnet, men er av den oppfatning at årsregnskapet for 2011 skulle ha opplyst om transaksjonen i note.
Finanstilsynets kontroll har også omfattet presentasjon og noteopplysninger om langsiktig lån, samt noteopplysninger om driftssegmenter og kostnadsførte utgifter til forskning og utvikling (FoU). Dette er omtalt i punkt 4, 5 og 6.
Saken anses med dette som avsluttet.
2. "Up-front" betaling fra Clovis Oncology, Inc.
2.1 Inntektsføring
Clavis Pharma inngikk i november 2009 en lisensavtale som sikret det amerikanske legemiddelselskapet Clovis Oncology eksklusive rettigheter til legemiddelkandidaten CP-4126 i USA, Europa, Canada, Sentral-Amerika og Sør-Amerika. I november 2010 ble lisensavtalen utvidet til også å omfatte resten av verden. Clavis Pharma mottok ved avtaleinngåelsen i 2009 en "up-front" betaling på USD 15 millioner, samt ytterligere "up-front" betaling på USD 10 millioner ved utvidelsen av avtalen i 2010. Foretaket har ikke mottatt annet vederlag, men er i henhold til avtalen også berettiget til fremtidige milepæls- og royaltybetalinger.
Driftsinntekter som oppstår av andres bruk av foretakets eiendeler skal innregnes i samsvar med substansen i den underliggende avtalen, jf. IAS 18.29-34 og IAS 18 IE 20. Det underliggende faktum i den enkelte avtale er derfor avgjørende for inntektsføringen av slike godtgjørelser. Lisensavtaler innen farmasøytisk og bioteknologisk industri vil ofte inneholde tjenesteyting, og i mange tilfeller vil det være aktuelt å innregne mottatte vederlag i samsvar med fullføringsgrad av de avtalte aktiviteter, jf. IAS 18.20-28. Likevel må det vurderes om mottatte vederlag skal innregnes som salg av immaterielle eiendeler. Inntektsføringen bestemmes i så fall utfra om vilkårene i IAS 18.14 er oppfylt. Det kan være aktuelt å anvende både innregningskriteriene for tjenester og innregningskriteriene for salg av eiendeler dersom transaksjonen består av ulike identifiserbare bestanddeler, jf. IAS 18.13.
Clavis Pharma har opplyst at det var en forutsetning for avtaleinngåelsen at foretaket skulle bidra med sin kompetanse i utviklingen av produktet frem mot en mulig regulatorisk godkjennelse. Ifølge foretaket gjenspeiles dette i lisensavtalen ved at foretaket har ansvaret for hele det prekliniske programmet, og også har forpliktelser i den kliniske utviklingen av et visst omfang. I tillegg er foretaket forpliktet til å bidra til utviklingen av et diagnostikkverktøy, samt å delta i styringskomité. Avtalen inneholder dessuten en gjensidig forpliktelse for partene til å bistå hverandre i arbeidet med å oppnå regulatoriske godkjennelser. Clavis Pharma er derfor av den oppfatning at foretaket er forpliktet til å bidra vesentlig i den videre utviklingen av CP-4126, og at "up-front" betalingene gjenspeiler dette. Det er imidlertid vanskelig å definere omfanget av den enkelte aktivitet på forhånd, men foretakets samlede bidrag anses å ha særlig betydning for å redusere risiko og ressursbruk i prosjektet som helhet. I tillegg anses foretakets bidrag å være av avgjørende betydning for fremdriften av produktutviklingen.
Foretaket har innregnet "up-front" betalingene som utsatt inntekt, og periodiserer inntekten lineært over perioden foretaket mener å bruke til å oppfylle egne forpliktelser i henhold til lisensavtalen, jf. IAS 18 Driftsinntekter nr. 20 og 25. Finanstilsynet tar det til etterretning.
2.2 Opplysninger om regnskapsprinsipper
Opplysninger om regnskapsprinsipper for innregning av "up-front" betalinger er viktig for å forstå Clavis Pharma sitt årsregnskap for 2011, og foretaket gir opplysninger om dette i årsregnskapets note 2.4 Revenue recognition. Her opplyses det at "up-front" betalinger innregnes på bakgrunn av den underliggende avtalen. Hvis foretaket ikke har gjenværende forpliktelser i henhold til avtalen blir ikke-refunderbare "up-front" betalinger inntektsført umiddelbart. Når foretaket har gjenværende forpliktelser blir "up-front" betalinger recognised as income on a straight-line basis over the period of which the Company is expected to complete its obligations. Det gis ikke opplysninger utover dette.
Det følger av IAS 1 Presentasjon av finansregnskap nr.117 at det skal opplyses om alle anvendte regnskapsprinsipper som er relevant for å forstå finansregnskapet. Foretakets prinsippbeskrivelse er imidlertid ufullstendig i forhold til de vilkår for inntektsføring som følger av IAS 18. Det er ikke alltid slik at "up-front" betalinger skal innregnes som utsatt inntekt dersom foretaket har gjenværende forpliktelser. Etter Finanstilsynets oppfatning avhenger det av forpliktelsenes art og omfang. "Up-front" betalinger kan dessuten bestå av vederlag for ulike identifiserbare bestanddeler som skal innregnes separat i henhold til IAS 18.13. Videre skal betalinger som utgjør utsatt inntekt innregnes som driftsinntekter i de regnskapsperiodene hvor de avtalte aktivitetene utføres. Det er ikke alltid lineær innregning gir riktig periodisering. Lineær innregning kan bare benyttes dersom aktivitetene utføres som et ikke nærmere fastsatt antall handlinger i løpet av en angitt periode, og det ikke kan godtgjøres at en annen metode gir et bedre bilde av fullføringsgraden, jf. IAS 18.25. Det følger videre av IAS 1.122 at det skal opplyses om de vurderinger ledelsen har lagt til grunn for anvendelsen av prinsippene. Finanstilsynet kan imidlertid ikke se at prinsippnoten eller årsregnskapet forøvrig gir informasjon om dette. Særskilt etterlyses opplysninger om hvilke forpliktelser ledelsen anser å gi grunnlag for å utsette inntektsføringen. Videre har foretaket ikke opplyst om de vurderinger som ligger til grunn for å innregne de utsatte inntektene lineært over den angitte perioden. Finanstilsynet savner dessuten informasjon om hvordan foretaket forholder seg til eventuelle endringer i grunnlaget for dette, jf. IAS 8 Regnskapsprinsipper, endringer i regnskapsmessige estimater og feil nr. 32-40.
Driftsinntektene i Clavis Pharma består i all hovedsak av innregning av de mottatte "up-front" betalingene fra Clovis Oncology. Foretakets prinsippbeskrivelse fremstår imidlertid som generell. Etter Finanstilsynets oppfatning må prinsippbeskrivelsen i større grad være tilpasset foretaket for å gi brukeren av årsregnskapet en riktig forståelse av virksomheten og innregningen av inntekter. Herunder er det relevant å omtale art og omfang av de forpliktelsene som utgjør grunnlaget for å utsette inntektsføringen av "up-front" betalingene fra Clovis Oncology, samt å opplyse om foretakets utgifter for å oppfylle forpliktelsene er dekket "up-front" betalingene eller godtgjøres særskilt. Det er også relevant å opplyse om gjenværende forpliktelser sammen med foretakets opplysninger om gjenværende utsatt inntekt på balansedagen i årsregnskapets note 15, jf. IAS 1.112 c).
Finanstilsynets vurdering er at årsregnskapet for 2011 ikke gir tilfredsstillende opplysninger om prinsippene for innregning av "up-front" betalinger. Clavis Pharma ser at det kan være behov for å gi ytterligere informasjon, og har opplyst at foretaket vil utvide beskrivelsen av foretakets regnskapsprinsipper for "up-front" betalinger i
årsregnskapet for 2012. Herunder vil foretaket gi særskilt informasjon om betalingen fra Clovis Oncology. Finanstilsynet tar det til etterretning.
3. Lisensavtale med Translational Therapeutics, Inc.
Clavis Pharma inngikk 13. mai 2011 en lisensavtale som sikret det amerikanske foretaket Translational Therapeutics verdensomfattende, eksklusive rettigheter til den potensielle legemiddelkandidaten CP-4033, som er i en preklinisk fase. I tillegg til at Clavis Pharma er berettiget fremtidige milepæls- og royaltybetalinger, mottok foretaket på avtaletidspunktet oppgjør i 300 000 konvertible preferanseaksjer (tilsvarende en eierandel på ca. 4 prosent) og 300 000 opsjoner i Translational Therapeutics. Transaksjonen er verken innregnet eller opplyst om i årsregnskapet for 2011. Avtaleinngåelsen ble imidlertid annonsert i egen børsmelding. I tillegg er den omtalt i styrets årsberetning for 2011 som "key event" og i eget avsnitt om "Business Development".
Clavis Pharma har opplyst at vederlaget ikke er innregnet da foretakets vurdering er at aksjene og opsjonene har en uvesentlig verdi som ikke kan måles pålitelig. Foretaket har heller ikke vurdert opplysninger om transaksjonen å være av vesentlig betydning, og viser til at foretaket i henhold til IAS 1.31 ikke trenger å gi opplysninger dersom disse ikke er vesentlige. Ifølge Clavis Pharma er lisensavtalen ikke relevant for forståelsen av årsregnskapet.
Finanstilsynet tar til etterretning at vederlaget i aksjer og opsjoner ikke er innregnet. Finanstilsynet oppfatter imidlertid at opplysninger om transaksjonen er av betydning for å forstå årsregnskapet, og viser til foretakets informasjon om avtaleinngåelsen i egen børsmelding og i styrets årsberetning. Finanstilsynet er derfor av den oppfatning at Clavis Pharma skulle ha opplyst om transaksjonen i årsregnskapet for 2011, jf. IAS 1.112c), og legger til grunn at foretaket gjør en fornyet vurdering av opplysningsplikten i årsregnskapet for 2012.
4. Lån fra Innovasjon Norge
Clavis Pharma fikk innvilget et lån fra Innovasjon Norge på NOK 20 millioner i april 2010. I årsregnskapets note 16 fremgår det at lånet er rentebærende med flytende årlig rente på 6 prosent. Renteutgiftene betales kvartalsvis og kostnadsføres løpende. I tillegg er det avtalt en årlig risikopremie på ca. 2,9 prosent som først skal betales ved lånets forfall ved utgangen av 2016. Lånet har også en tilbakebetalingsopsjon.
Prinsippbeskrivelsen om finansielle instrumenter i årsregnskapets note 2.15 opplyser at financial liabilities within the scope of IAS 39 are classified as financial liabilities at fair value through profit or loss, loans and borrowings or otherwise as appropriate. Clavis Pharma har opplyst at lånet fra Innovasjon Norge er målt til amortisert kost. Dette fremgår også av årsregnskapets note 18 Fair values of financial assets and financial liabilities. Note 18 viser imidlertid at både lånets bokførte og virkelige verdi utgjør lånets hovedstol på NOK 20 millioner. Ifølge Clavis Pharma er lånets bokførte verdi i realiteten NOK 21,2 millioner. Dette skyldes at NOK 1,2 millioner er avsatt som påløpte, ikke betalte renter under "other current liabilities". Avsetningen er basert på en lineær fordeling av påløpt risikopremie som først skal betales ved lånets forfall. Foretaket har dessuten beregnet lånets virkelige verdi til NOK 20,7 millioner, men uten at dette fremgår av noten.
Finanstilsynets vurdering er at prinsippbeskrivelsen i note 2.15 ikke gir en presis fremstilling av foretakets prinsipper for verdivurdering av lån, jf. IAS 39 Finansielle instrumenter – innregning og måling. Videre så er opplysningene i note 18 uriktige. Påløpte, ikke betalte renter skulle ha vært presentert som del av den bokførte gjeldsforpliktelsen, og noten skulle også ha opplyst om foretakets beregnede virkelige verdi, jf. IFRS 7 Finansielle instrumenter – opplysninger nr. 8f) og 25. Beregningen av amortisert kost er dessuten feil da denne ikke er basert på en effektiv rente metode, jf. IAS 39.9. Det gjøres oppmerksom på at Finanstilsynet ikke har kontrollert foretakets beregning av lånets virkelige verdi.
Clavis Pharma er enig i Finanstilsynets kommentarer, og foretaket har opplyst at årsregnskapet for 2012 vil bli utbedret med tanke på presentasjon og noteopplysninger. Finanstilsynet tar det til etterretning, og legger til grunn at foretaket også implementerer en teoretisk riktig tilnærming for verdsetting av lån til amortisert kost.
5. Segmentinformasjon
Clavis Pharma opplyser i årsregnskapets note 2.2 at foretaket bare har ett driftssegment. Utover dette inneholder ikke årsregnskapet informasjon basert på IFRS 8 Driftssegmenter. Clavis Pharma begrunner dette med at foretakets ulike legemiddelkandidater ikke er organisert som egne virksomhetsområder, og at det ikke foreligger egne driftsresultater eller annen adskilt finansiell informasjon for legemiddelkandidatene foruten utgifter til kjøp av eksterne utviklingstjenester. Rapporteringen til foretakets øverste beslutningstaker, som er definert som styret i foretaket, gjenspeiler dette. Basert på foretakets organisering og interne finansielle rapportering, er Clavis Pharma av den oppfatning at foretaket ikke faller inn under kravet om segmentrapportering i IFRS 8.
Finanstilsynet tar til etterretning at foretaket bare har ett driftssegment, men er av den oppfatning at årsregnskapet må inneholde mer utfyllende informasjon om grunnlaget for dette, jf. IFRS 8.5-10 og 22. Videre må årsregnskapet inneholde opplysninger om produkter og tjenester, geografiske områder og viktige kunder i samsvar med IFRS 8.32-34. Dette gjelder selv om foretaket bare har ett driftssegment. Finanstilsynet legger til grunn at Clavis Pharma innarbeider manglende opplysninger i årsregnskapet for 2012.
6. Opplysninger om kostnadsførte utgifter til forskning og utvikling (FoU)
Årsregnskapet gir ikke tilstrekkelig separat informasjon om vesentlige FoU kostnaders art og beløp, jf. IAS 1.97. Kostnadsførte FoU kostnader er presentert i et samlet totalbeløp i årsregnskapets note 7 Other operating costs. Dette til tross for at de utgjør 66 prosent av foretakets totale driftskostnader og flere av de underliggende kostnadspostene alene er vesentlige for foretaket. Clavis Pharma har fra og med delårsrapporteringen for 2. kvartal 2012 gitt ytterligere opplysninger om FoU kostnadene for å oppfylle kravene i IAS 1.97. Finanstilsynet tar det til etterretning, og legger til grunn at foretaket også gir utfyllende opplysninger i fremtidig rapportering.
Årsregnskapet gir heller ikke tilstrekkelig informasjon om omfanget av kostnadsførte FoU kostnader i samsvar med IAS 38 Immaterielle eiendeler nr.126-127, jf. IAS 38.66-67. Det er bare opplyst om eksterne FoU kostnader, og ikke de samlede utgiftene som er direkte henførbare til FoU aktiviteter. Det gjøres særskilt oppmerksom på at det også skal opplyses om den andelen av interne ytelser til ansatte som knytter seg til foretakets FoU aktiviteter, jf. IAS 38.66b). Clavis Pharma har opplyst at foretaket vil gi informasjon om de samlede FoU kostnadene i årsregnskapet for 2012. Finanstilsynet tar det til etterretning.
7. Avslutning
Finanstilsynet har ikke vurdert om forholdene beskrevet over omfattes av verdipapirlovgivningens regler om informasjonsplikt, jf. vphl § 5-2 første ledd, jf. § 3-2. Finanstilsynet legger til grunn at dette løpende vurderes av foretaket.
Finanstilsynet har oversendt kopi av dette brevet til foretakets valgte revisor og til Oslo Børs.
For Finanstilsynet
Gaute S. Gravir
seksjonssjef
Dag Steiner-Hansen
seniorrådgiver