Endelige merknader fra tematilsyn depotmottakers kontrollforpliktelser Danske Bank
Brev
Publisert: 23. oktober 2013
Sist endret: 21. april 2017
SAKSBEHANDLER:
Leif Roar Johansen
VÅR REFERANSE:
13/1283
DATO:
28.8.2013
Endelige merknader fra tematilsyn depotmottakers kontrollforpliktelser
1 Innledning
Finanstilsynet gjennomførte, som en del av tematilsyn med depotmottakernes kontrollforpliktelser, stedlig tilsyn hos Danske Bank i Trondheim 6. mars 2013. Under det stedlige tilsynet ble det ført samtaler med leder for depotmottakerfunksjonen Inger-Ruthgerda Wellendorf, leder for Transaction Services Norun Halbostad og Legal Adviser Helene Monrad Bale. Fra Finanstilsynet deltok tilsynsrådgiver Leif Roar Johansen og seniorrådgiver Hege Bach Hande.
Formålet med tematilsynet var gjennomgang av depotmottakerfunksjonens oppfyllelse av kontrollforpliktelsene i verdipapirfondloven (vpfl.) § 10-1 (3), samt vpfl. § 7-6 (1) hva angår spesialfond, og veiledning gitt i Finanstilsynets rundskriv 12/2006.
Danske Bank mottok foreløpig rapport fra det tematilsynet ved brev av 29. mai 2013, og har gitt sine kommentarer til rapporten i brev av 28. juni 2013 (Tilsvaret). Finanstilsynet beskrev i den foreløpige rapporten Danske Banks organisering av og ressurser knyttet til depotmottakers kontrollfunksjon, samt kontrollrutiner/plan, med den hensikt å avstemme fakta. Finanstilsynet beskrev også Danske Banks praksis med å rapportere detaljer om brudd til Finanstilsynet. Finanstilsynet vil vurdere å gi noe veiledning på dette med avstemming og rapportering av brudd i form av rundskriv.
2 Kontrollrutiner/plan
Det følger av vpfl. § 10-1 (3) hvilke kontrollforpliktelser depotmottaker har. Videre følger det av Finanstilsynets rundskriv 12/2006 at depotmottakers egne risikovurderinger skal ligge til grunn for omfang og frekvens av depotmottakers kontroller.
Danske Bank gjennomfører årlige stedlige besøk hos forvaltningsselskapene det er depotmottaker for. Det foreligger forøvrig ingen dokumentasjon på den risikovurderingen som ligger til grunn for kontrollnivået i depotmottakerfunksjonen i Danske Bank. Finanstilsynet ba i foreløpig rapport Danske Bank vurdere om kontrollene er tilstrekkelige, herunder også å vurdere en mer automatisert daglig kontroll. Finanstilsynets vurdering er at automatiserte løpende kontroller kan være et godt supplement for å øke det totale kontrollnivået og gi en mer kontinuerlig overvåkning av forvaltningsselskapene.
Danske Bank opplyser i Tilsvaret at kontrollnivå og omfang vurderes fortløpende, og ikke minst etter gjennomført stedlig besøk. Danske Bank vurderer kompleksiteten av fondene til å være relativt liten og redegjør for det syn at månedlige etterkontroller er tilstrekkelig omfattende i forhold til denne risikoen. Danske Bank opplyser at det vil blir utarbeidet retningslinjer for gjennomføring av risikovurdering/due diligence ved forespørsler fra nye kunder og for gjennomføring av risikovurderinger knyttet til det enkelte fond med en risikoklassifisering.
Danske Bank bekrefter at kontrollene i stor grad baserer seg på manuelle operasjoner, men at denne kontrollmetoden er tilpasset at Danske Bank er depotmottaker for et begrenset antall mindre komplekse verdipapirfond. Danske Bank opplyser at det systemtekniske vil bli vurdert i forbindelse med økte krav til depotmottakerfunksjonen i kommende regelverk.
Danske Capital AS, som er et selskap i samme konsern, forvalter en betydelig andel av de fondene som Danske Bank er depotmottaker for. Det foreligger en potensiell interessekonflikt i det å kontrollere verdipapirfondene til et annet konsernselskap. Finanstilsynet poengterte i foreløpig rapport at det er viktig at kontrollen er uavhengig, og i lys av dette ekstra viktig at kontrollene er tilstrekkelige både i omfang og grundighet. I Tilsvaret opplyses det at Danske Bank er oppmerksom på den potensielle interessekonflikten, og det presiseres at alle kontroller gjennomføres uavhengig av forvaltningsselskapet.
For Finanstilsynet
Geir Holen
seksjonssjef
Leif Roar Johansen
tilsynsrådgiver