Tillatelse til å yte investeringstjenester Legat- og stiftelsesforvaltning AS
Brev
Publisert: 6. april 2010
Sist endret: 9. mai 2017
Legat- og stiftelsesforvaltning AS
Thormøhlens gate 51
5006 BERGEN
26.03.2010
SAKSBEHANDLER: Hanne Ørpen
VÅR REFERANSE: 09/10772
DERES REFERANSE: #2024417/8
DIR.TLF: 22 93 97 39
ARKIVKODE: 451
Generelt
I medhold av lov 29. juni 2007 nr. 75 om verdipapirhandel § 9-1 (1) og delegasjonsvedtak av
3. oktober 2007 gir Finanstilsynet, på bakgrunn av de opplysninger som er gitt i søknaden, Legat- og stiftelsesforvaltning AS, med org. nr. 994 547 461, tillatelse til å yte følgende investeringstjenester i medhold av verdipapirhandelloven § 2-1 (1) nr.:
4. aktiv forvaltning av investorers portefølje av finansielle instrumenter på individuell basis og etter investors fullmakt,
5. investeringsrådgivning som definert i verdipapirhandelloven § 2-4 (1),
Som vilkår for tillatelsen settes:
• Kunder skal gjøres oppmerksom på hvilke investeringstjenester foretaket har tillatelse til å yte.
• Foretaket må løpende vurdere behovet for eventuelle endringer i organiseringen, jf verdipapirforskriften § 9-8 om uavhengig kontrollfunksjon. Foretaket må gjøre endringer i organiseringen av kontrollfunksjonen når kundekretsen utvides fra oppstartsfasens to eierstiftelser.
For ordens skyld presiseres at tillatelsen ikke begrenser Finanstilsynets adgang til å gi pålegg knyttet til organiseringen av virksomheten, jf. verdipapirhandelloven § 9-11 (1) nr. 2, jf. § 15-7 (1) og (3).
Finanstilsynet legger til grunn at Verdipapirforetakenes sikringsfonds forpliktelser inntrer fra tidspunktet for denne tillatelsen.
Tilknyttede tjenester
På bakgrunn av de opplysninger som er gitt i søknaden, gir Finanstilsynet dessuten Legat- og stiftelsesforvaltning AS tillatelse til å yte følgende tilknyttede tjenester i medhold av verdipapirhandelloven § 2-1 (2) nr.:
5. utarbeidelse og formidling av investeringsanbefalinger, finansielle analyser og andre former for generelle anbefalinger vedrørende transaksjoner i finansielle instrumenter,
Startkapital og kapitaldekning
Finanstilsynet legger til grunn at foretaket skal ha en startkapital på et beløp i norske kroner som minst svarer til 125 000 euro, jf. verdipapirhandelloven § 9-13 og forskrift 29. juni 2007 nr. 876 til verdipapirhandelloven § 9-47 (1).
Foretaket må se til at det til enhver tid oppfyller kravene til kapital som følger av verdipapirhandelloven §§ 9-15 og 9-16, samt forskrift og enkeltvedtak gitt i medhold av disse bestemmelsene. Dersom foretaket ser det som sannsynlig at minstekravet ikke vil bli oppfylt, skal foretaket straks iverksette nødvendige tiltak for å rette opp dette, jf. verdipapirhandelloven § 9-18 (1), og Finanstilsynet underrettes umiddelbart, jf. verdipapirhandelloven § 15-2 (2).
Foretakets ledelse og styre
Foretakets styre har følgende sammensetning:
Erick Bøckmann – styreleder
Marita Haugan – styremedlem
Trond Mohn – styremedlem
Kåre Rommetveit – styremedlem
Finanstilsynet har ved behandlingen av tillatelsen lagt til grunn at Hans Jacob Dahle er foretakets daglige og faktiske leder.
Finanstilsynet gir dispensasjon etter verdipapirhandelloven § 9-9(2), annet punktum fra kravet til at den faktiske ledelsen skal forestås av minst to personer.
I henhold til verdipapirhandelloven § 9-9(3) skal foretaket opplyse Finanstilsynet om skifte av daglig leder, faktisk leder og om endringer i styret, herunder gi opplysninger som er relevante for å vurdere om personen fyller vilkårene i § 9-9(1).
Aksjeeiere med betydelig eierandel i foretaket
Aksjeeiere med betydelig eierandel i foretaket er Bergens forskningsstiftelse og Bergens medisinske forskningsstiftelse. Betydelig eierandel er definert i verdipapirhandelloven § 2-4(5).
I henhold til verdipapirhandelloven § 9-8(2) nr 3 kan tillatelse nektes dersom aksjeeier med betydelig eierandel ikke anses egnet til å sikre en god og fornuftig forvaltning av foretaket. Finanstilsynet har ingen særskilt kommentar til gjeldende aksjonærsammensetning.
Melding om endring av aksjeeierstruktur skal sendes Finanstilsynet, jf verdipapirhandelloven § 9-10(2), (3) og (7), jf verdipapirforskriften §§ 9-4 flg.
Rutiner og instrukser
Finanstilsynet presiserer at foretaket v/styret selv er ansvarlig for å til enhver tid være organisert og ha oppdaterte rutiner, retningslinjer og instrukser i henhold til verdipapirhandelloven kapittel 9 og 10, forskrift 29. juni 2007 nr. 876 til verdipapirhandelloven og annet relevant regelverk. Finanstilsynet tar til etterretning innsendte vedtekter, driftsplan og interne rutiner for organiseringen. Hvorvidt disse dokumentene er tilstrekkelige, hensiktsmessige og holdbare for den virksomhet foretaket skal drive har Finanstilsynet i behandlingen av tillatelsen ikke tatt stilling til. Finanstilsynet vil imidlertid gjøre foretaket oppmerksom på at dokumentene vil kunne vurderes mot foretakets virksomhet under stedlig tilsyn.
Avsluttende bemerkninger
Finanstilsynet gjør oppmerksom på at brudd på bestemmelser i eller gitt i medhold av verdipapirhandelloven, herunder vilkår for tillatelse, kan medføre tilbakekall av tillatelsen. Det samme gjelder dersom tillatelse er gitt på grunnlag av uriktige opplysninger eller andre uregelmessigheter. Det vises til verdipapirhandelloven § 9-4.
Finanstilsynets vedtak kan påklages til Finansdepartementet, jf. forvaltningsloven §§ 28 flg.
Klagen sendes til Finanstilsynet. Frist for å klage er tre uker fra det tidspunkt foretaket mottar dette brev. Klagen skal nevne det vedtak det klages over, samt hvilket resultat klager mener er det riktige. Klagen bør også nevne de grunner klager støtter seg til.
For Finanstilsynet,
Eirik Bunæs Britt Hjellegjerde
avdelingsdirektør seksjonssjef
Kopi:
Verdipapirforetakenes sikringsfond
Advokatfirmaet BAHR
Att.: Peter Hammerich
Postboks 1524 Vika
0117 OSLO