Merknader - endelig rapport EMS Insurance Brokers AS
Brev
Publisert: 30. mars 2010
Sist endret: 9. mai 2017
Styret i EMS Insurance Brokers AS
Kronprinsens gate 1
0251 OSLO
Saksbehandler: Hege M. Bogstrand
Dir. tlf.: 22 93 99 72
Vår referanse: 09/8399
Deres referanse:
Arkivkode: 544
Dato: 16.03.2010
Til grunn for merknader - endelig rapport ligger foreløpig rapport datert 8.12.2009 etter stedlig tilsyn i EMS Insurance Brokers AS (EMS IB) 19. oktober 2009 og styrets kommentarer til rapporten i brev datert 14. januar 2010. Finanstilsynet har følgende merknader etter det stedlige tilsynet:
1 Organisasjon, strategi, økonomi
1.1 Eierforhold
Det ble i oktober 2009 lagt inn et ”non binding offer” fra indonesiske Berlian Laju Tanker (BLT), på Camillo Eitzen & Co ASA (CECO). BLT har revidert tilbudet sitt slik at Eitzen Maritime Services ASA (EMS ASA) ikke vil bli en del av transaksjonen. Dersom transaksjonen gjennomføres betyr det at Eitzen Holding AS blir ny hovedaksjonær i EMS ASA. Styret opplyser at eierforholdene i EMS IB som er et heleiet datterselskap av EMS ASA ikke vil endres som følge av endringer i eierstruktur i Camillo Eitzen & Co ASA eller i EMS ASA. Finanstilsynet tar redegjørelsen til etterretning.
1.2 Økonomi -regnskap
Finanstilsynet tar styrets informasjon om premieinnbetaling til etterretning.
1.3 Organisasjon
Finanstilsynet tar redegjørelsen om endringer i ledelsen til etterretning.
1.4 Strategi
For perioden 2007 til 2010 er målet organisk vekst i produktportefølje og kunder, og spesielt en vekst utenfor Eitzengruppen. Strategien for vekst er todelt: Øke kundemassen og øke omfanget av tilleggstjenestene i forbindelse med formidlingen.
Etter foretakets oppfatning bør veksten komme utenfor Eitzengruppen slik at foretaket blir mindre avhengig av én stor kunde.
Finanstilsynet vil bemerke at fordi EMS IB har en betydelig del av sin portefølje fra Camillo Eitzen & Co ASA, vil oppkjøpet kunne påvirke foretakets inntjening dersom BLT velger å bruke andre meglere på den interne porteføljen. Finanstilsynet legger til grunn at foretaket vil hensynta dette i fremtidig strategiarbeid.
2 Internkontroll
2.1 Dokumentasjon ihht risikostyringsforskriften
Finanstilsynet tar til etterretning at det er utarbeidet en internkontrollhåndbok som er tilgjengelig for samtlige ansatte i selskapet.
I Finanstilsynets rapport ble det påpekt det ikke foreligger en oppdatert skriftlig risikoanalyse. Styret svarer at foretaket vurderer årlig hvorvidt det er forretningsmessige endringer som endrer risikobildet for virksomheten. Risikokontrollene for 2008 er basert på risikoanalysen for 2007 hvor innholdet i denne av styret er vurdert til fortsatt å gjelde slik virksomheten er organisert. Styret ser at formelt sett burde det vært utarbeidet en skriftlig risikoanalyse før risikokontrollene ble utført i 2008 og vil be administrasjonen om å oppdatere risikoanalysen skriftlig for 2009. Finanstilsynet tar redegjørelsen til etterretning.
2.2 Vesentlige risikoer
Avtaleendringer og skadeoppgjør er identifisert som de to største risikiene i foretaket. På hovedfornyelser utføres kontrollen av to meglere. For avtaleendringer er det ikke alltid praktisk gjenomførbart at to kontrollerer og foretaket har konkludert med at risikoen er akseptabel.
Finanstilsynet ber i foreløpig rapport om styrets kommentar til hvordan riskoen for at skademeldinger ikke blir fanget opp blir håndtert eller vurdert. Finanstilsynet tar til etterretning styrets svar om at det er etablert rutiner som fungerer tilfredstillende.
EMS IB har fulgt revisors oppfordring om å fjerne bankfullmakter på enkelthender. Finanstilsynet ser det som et fornuftig tiltak med tanke på å redusere risiko for underslag.
EMS IB vurderer elektroniske løsninger for manuelle rutiner for overføring og avstemming av reskontro fra dokumentasjonssystemet til regnskapssystemet. Finanstilsynet tar til etterretning at det ventes en avklaring i løpet av første kvartal 2010.
3. Klientmidler
Finanstilsynet tar redegjørelsen om klientmidler til etterretning.
4. Underslags- og ansvarsforsikring
EMS IB har oppjustert forsikringssummen for underslagsforsikringen to ganger i 2009 som følge av at gjennomsnittlig innestående på klientkonti har økt. Underslagsforsikringen skal ha en dekning på 75 % av gjennomsnittlig innestående på klientkonto siste år, jf forskrift om forsikringsformidling § 2-2. Finanstilsynet ser det som betryggende at EMS IB selv vurderer behovet for en oppjustering av forsikringssummen før forsikringsfornyelsen, når gjennomsnitlig innestående på klientkonti øker vesentlig i løpet av forsikringsåret. Finanstilsynet tar redegjørelsen om at dekningen er under kontinuerlig vurdering til etterretning.
Finanstilsynet tar til etterretning at styret vil påse at forsikringsbevis for underslags- og ansvarsforsikring årlig sendes Finanstilsynet.
For Finanstilsynet
Ellen Jakobsen
spesialrådgiver
Hege M. Bogstrand
seniorrådgiver