Gå til hovedinnhold Gå til søkesiden
Finanstilsynet
Søk i nettstedet
Forside >
Nyhetsarkiv >
Merknader - endelig rapport etter stedlig tilsyn Oslo Finansrådgivning AS

Merknader - endelig rapport etter stedlig tilsyn Oslo Finansrådgivning AS

Brev

Publisert: 3. mars 2010
Sist endret: 9. mai 2017

Oslo Finansrådgivning AS

Postboks 1042 Sentrum
0104 OSLO


 Saksbehandler:  Roy V. Halvorsen
 Dir. tlf.: 22 93 97 88
Vår referanse: 09/8505
Arkivkode: 454.1
 Dato: 02.03.2010


 

Finanstilsynet gjennomførte stedlig tilsyn i Oslo Finansrådgivning AS (foretaket) 9. september 2009. Under tilsynet ble det ført samtaler med daglig leder og styreleder Stefan Eriksen samt styremedlem Egil Melkevik. Fra Finanstilsynet deltok tilsynsrådgiver Roy V. Halvorsen, tilsynsrådgiver Jøran Nygaard og seniorrådgiver Hanne Ørpen.

Oslo Finansrådgivning fikk den 22. mai 2008 tillatelse til å yte investeringstjenestene som nevnt i verdipapirhandelloven (vphl) § 2-1 (1) nr. 1 mottak og formidling av ordre på vegne av kunde i forbindelse med ett eller flere finansielle instrumenter og nr. 5 investeringsrådgivning. Foretaket har siden oppstart i 2004 og frem til primo 2009 hatt som hovedvirksomhet rådgivning og ordreformidling av diverse spareprodukter. Foretaket inngikk i mars 2009 en ”Introducing Broker Agreement” med CMC Markets UK Plc (CMC Markets). Oslo Finansrådgivning har etter dette hatt økende fokus på virksomhet som ”Introducing Broker” (IB) for CMC Markets.

Finanstilsynet har i hovedsak basert det stedlige tilsynet på dokumentasjon fremlagt av foretaket både i forkant og i etterkant av det stedlige tilsynet samt i møte 7. desember 2009. Finanstilsynet har følgende merknader til det stedlige tilsynet:

1 Organisering, styring og kontroll

Det følger av verdipapirhandelloven § 9-11 (1) nr. 5 og 6 blant annet at foretaket skal ha ”effektive informasjonsbehandlingssystemer, gode administrasjons- og regnskapsrutiner, kontroll- og sikkerhetsordninger” og ”tilfredsstillende interne kontrollmetoder, som blant annet omfatter regler for personlige transaksjoner som foretas av foretakets ledere, ansatte og tilknyttede agenter”. Det følger videre av verdipapirforskriften (vpf) § 9-8 (2) og (3) at verdipapirforetak bl.a. skal ha en effektiv og uavhengig kontrollfunksjon, og at personer som er involvert i foretakets kontrollfunksjon ikke involveres i utøvelsen av de tjenester eller funksjoner de skal kontrollere.

Etter verdipapirforskriften § 9-11 (2) kan foretaket unnlate å oppfylle enkelte krav til kontrollfunksjonens uavhengighet, dersom foretaket kan godtgjøre at kravene ikke står i rimelig forhold til virksomhetens art, omfang og kompleksitet. En slik unnlatelse forutsetter imidlertid at kontrollfunksjonen forblir effektiv

På tidspunktet for det stedlige tilsynet fremsto foretakets organisering, både hva gjelder styrets sammensetning og aktivitetsnivå, organisering av compliancefunksjonen samt antall ansatte, som betydelig endret i forhold til foretakets beskrivelse av dette i sin konsesjonssøknad til Finanstilsynet.

Foretaket beskrev i konsesjonssøknaden en virksomhet med ulike personer i rollene som styrets formann og daglig leder, et aktivt styre for å søke å kompensere for foretakets relativt begrensede størrelse, en compliancefunksjon ivaretatt av administrativ leder samt en organisasjon bestående av fem ansatte. På tidspunktet for det stedlige tilsynet hadde foretaket kun to ansatte og var organisert slik at Stefan Eriksen var både styreleder, daglig leder og faktisk leder, i tillegg til at han ivaretok compliancefunksjonen og fylte en av de to operative rollene i foretaket som investeringsrådgiver, ordreformidler og ”Introducing Broker”. Det bemerkes videre at det kun var gjennomført ett styremøte i 2008 og to styremøter i perioden januar-august 2009.

Hva gjelder styrets sammensetning har ikke Finanstilsynet mottatt melding om opprinnelig ekstern styreleders fratreden fra styret eller om Stefan Eriksens endrede rolle fra styremedlem til styreformann. Av vphl. § 9-9 (3) fremgår det at foretakets opplysningsplikt overfor Finanstilsynet vedrørende skifte av ledere også gjelder ved endringer i sammensetningen av selskapets styre. Dersom Finanstilsynet var blitt gjort oppmerksom på dette, gjennom korrekt melding fra foretaket, ville tilsynet på et tidligere tidspunkt kunne vurdert foretakets organisering i forhold til forutsetningene for konsesjon.

Finanstilsynet mener at foretaket, med den beskrevne styresammensetning, styremøtefrekvens og organisering av ledelse og compliancefunksjon, ikke tilfredsstiller kravet om gode kontrollordninger herunder kravet til en uavhengig og effektiv kontrollfunksjon. Denne vurderingen støttes også av de forhold som behandles nedenfor og som etter tilsynets oppfatning nettopp viser at foretakets kontrollfunksjon ikke har vært god nok.

Med bakgrunn i ovenstående finner Finanstilsynet at foretaket ikke har oppfylt kravet om gode kontrollordninger, herunder kravet til en uavhengig og effektiv kontrollfunksjon, jf. vphl § 9-11 (1) nr. 5 og nr. 6 samt verdipapirforskriften § 9-8 (2) og (3). De endringene i organiseringen foretaket har varslet er kommentert under pkt. 5.

2 Foretakets virksomhet som ”Introducing Broker” for CMC Markets

Foretaket inngikk i mars 2009 en ”Introducing Broker Agreement” med CMC Markets, et britisk verdipapirforetak som driver virksomhet i Norge gjennom filial. CMC Markets driver en nettbasert handelsplattform hvor det tilbys marginhandel, med CMC Markets som transaksjonsmotpart, i finansielle differansekontrakter (”Contracts For Difference” - CFD) med diverse aktivaklasser (aksjer, rentepapirer, indekser, råvarer og valuta) som underliggende. CFD er definert som derivater i verdipapirhandelloven, jf. vphl § 2-2 (5) nr. 4. CMC Markets marginkrav (krav til egenkapital) overfor investor varierer med de ulike underliggende aktivaklasser, og ligger eksempelvis for CFD på diverse aksjeindekser og diverse valuta-crosser ned mot 0,5%, slik at kunden i disse produktene tilbys en ”gearing” på opptil 200 ganger investert egenkapital. 

Foretakets IB-virksomhet er definert som et satsingsområde, og har som formål og skaffe kunder til CMC Markets handelsplattform. Foretakets IB-virksomhet omfatter markedsføring av CFD generelt, og CMC Markets handelsplattform spesielt, gjennom egen internettside, telefonoppringing, avholdelse av seminarer, opplæring i bruk og teknisk bistand ved installasjon av handelsplattformen, samt en brukerstøttefunksjon knyttet til kunderegistrering og løpende problemløsing ved bruk av handelsplattformen. All kundehandel i CFD skjer direkte mellom kunden og CMC Markets, og foretaket mottar løpende returprovisjon fra CMC Markets basert på handelsaktiviteten til de kunder foretaket har skaffet til veie.

Foretaket anfører at det ikke yter noen investeringstjenester eller tilknyttede tjenester i forbindelse med utøvelsen av sin IB-virksomhet, og at ”Det foreligger dermed ingen interesser, forpliktelser overfor investor som Oslo Finansrådgivning for øvrig skal ivareta, og som kan bli skadelidende under ordningen med CMC”. Foretaket anfører videre at det er i tvil om i hvilken grad det kreves at selskapets kontakt med kunder, som formidles videre til CMC Markets for å motta investeringstjenester der, faktisk skal dokumenteres.

Finanstilsynet har særskilt vurdert om foretakets virksomhet som IB omfattes av den tilknyttede tjenesten beskrevet i vphl. § 2-1 (2) nr. 5 (tredje alternativ). Det vises til at foretakets virksomhet har en side mot det å gi generelle anbefalinger om transaksjoner i CFD. Videre har Finanstilsynet et behov for å holde oversikt over virksomhet som kan medføre et ansvar hos det enkelte verdipapirforetak evt. også ha innvirkning på og/eller grense mot ytingen av ordinære investeringstjenester. På den annen side ser Finanstilsynet at det ved fastleggingen av formuleringen ”andre former for generelle anbefalinger” kan argumenteres for at de andre alternativene i bestemmelsen - nemlig ”utarbeidelse og formidling av investeringsanbefalinger, finansielle analyser” -  setter en stram rettsnor for hva man kan legge i aktiviteten

Finanstilsynet har ikke funnet tilstrekkelig holdepunkter for å konkludere med at ”Introducing Broker” virksomheten er en tilknyttet tjeneste som nevnt i vphl. 2-1 (2) nr. 5. For ordens skyld nevnes at Finanstilsynet vil følge utbredelsen av denne type virksomhet gjennom kontakt med bl.a. CMC Markets.

Som det fremgår forutsetningsvis over har Finanstilsynet heller ikke funnet grunnlag for å konkludere med at foretakets virksomhet som IB per i dag omfattes av investeringstjenestene som nevnt i vphl. § 2-1(1) nr. 1 og 5. Vurderingen er knyttet opp mot den faktumbeskrivelse som foretaket har gitt overfor Finanstilsynet på det stedlige tilsynet og i etterfølgende møte og korrespondanse. Finanstilsynet vil i den forbindelse understreke at foretaket selv plikter å påse at dets virksomhet til enhver tid dekkes av nødvendige tillatelser og at relevante medarbeidere er kjent med grensedragningen mot konsesjonspliktige investeringstjenester. Grensedragningen som nevnt, vil også være nødvendig fordi rettsvirkningen vil være avhengig av om virksomheten er innenfor eller utenfor en investeringstjeneste.  

Med de etablerte mekanismene for returprovisjon fra CMC Markets, har foretaket økonomiske incentiver til å få flest mulig kunder til å starte handel i CFD på CMC Markets handelsplattform.  Finanstilsynet presiserer at kravet til å ivareta kundens interesser og markedets integritet, jf. vphl § 10-11 (1), gjelder for all virksomhet foretaket utøver, og er dermed ikke begrenset til å gjelde kun ved ytelse av investeringstjenester eller tilknyttede tjenester.

Når det gjelder spørsmålet om foretakets dokumentasjonsplikt for IB-virksomheten må foretaket etter Finanstilsynets syn også oppbevare dokumentasjon vedrørende denne. For det første er dette nødvendig for at foretaket kan etablere gode kontrollrutiner jf. § 9-11 nr. 1. Dernest vil dokumentasjon være nødvendig for at foretaket skal kunne dokumentere overfor Finanstilsynet at det har opptråd i samsvar med regelverket, herunder kravet om god forretningsskikk.

3  God forretningsskikk

Ved ytelse av investeringstjenester skal verdipapirforetak opptre i samsvar med kravene til god forretningsskikk, jf. vphl § 10-11. Etter vphl § 10-11 (1) skal verdipapirforetak som et overordnet prinsipp påse at kundenes interesser og markedets integritet ivaretas på beste måte. Bestemmelsene i vphl § 10-11 gir videre anvisning på enkelte konkrete forpliktelser foretaket har i denne forbindelse, for å sikre investorbeskyttelse og en minimumsstandard for kundebehandling.

Kravet til god forretningsskikk innebærer blant annet at kunder og potensielle kunder skal gis ”relevante opplysninger i en forståelig form”… ”slik at kunden i rimelig grad er i stand til å forstå arten av og risikoen knyttet til investeringstjenesten og de finansielle instrumentene som tilbys, og således vil være i stand til å fatte en informert investeringsbeslutning”, jf. vphl § 10-11 (2), at all informasjon gitt til kunder og potensielle kunder ”er korrekt, klar og ikke villedende” og at ”markedsføringsinformasjon skal tydelig angis som sådan”, jf. vphl § 10-11 (3).  Bestemmelsene er ytterligere presisert i verdipapirforskriften §§ 10-9 til 10-15.

3.1 Markedsføringsmateriale

Det fremgår av verdipapirforskriften § 10-9 (1) blant annet at markedsinformasjon ikke skal ”fremheve potensielle fordeler med en investeringstjeneste eller et finansielt instrument uten også å gi balansert informasjon om relevant risiko” og at markedsinformasjon skal ”være tilpasset kunnskapsnivået til den relevante kundekrets og utformes slik at viktige erklæringer, advarsler mv. fremgår på en klar og tydelig måte”.

FinanstiIsynet kommenterte i foreløpig rapport at det på foretakets internettside og i foretakets kundepresentasjon er gitt svært mangelfull informasjon om risiko knyttet til handel i CFD. Finanstilsynet pekte i denne forbindelse på en rekke konkrete tilfeller hvor foretaket ikke har gitt en balansert risikobeskrivelse av handel i CFD.

Foretaket anfører at det i for stor grad har lagt til grunn den informasjon som er mottatt av CMC Markets og erkjenner samtidig at det må foreta en selvstendig vurdering ved bruk av eksternt markedsføringsmateriale. Foretaket anfører videre at det vil innrette seg i tråd med Finanstilsynets synspunkter og sørge for at markedsføringsmaterialet gir en balansert fremstilling av relevant risiko og potensielle fordeler knyttet til handel i CFD.

CMC Markets tilbyr ved handel i CFD, som nevnt, en ”gearing” opp mot 200 ganger innbetalt egenkapital. Samtidig består kundemassen skaffet til veie av foretaket i all hovedsak av privatpersoner CMC Markets har klassifisert som ikke-profesjonelle. Når foretaket synes å rette sin markedsføring av så høyt ”gearede” produkter primært mot ikke-profesjonelle investorer, må foretaket være aktsom i sin markedsføring og beskrivelse av de investeringstjenester/ finansielle instrumenter som presenteres, herunder balansert informasjon om relevant risiko tilpasset den nevnte kundekretsen. Eksempelvis må det fremgå på en klar måte at kunden, kun ved meget små endringer i underliggende markedskurs, kan tape all innbetalt egenkapital og at kunden under gitte omstendigheter kan tape langt høyere beløp enn innbetalt egenkapital.

Med bakgrunn i ovenstående mener Finanstilsynet at foretakets markedsføringsmateriale er i strid med verdipapirforskriften § 10-9 (1).

3.2 Opplysninger til kunder og potensielle kunder om kostnader

Som tidligere nevnt skal foretaket påse at kundenes interesser og markedets integritet ivaretas på beste måte, jf. vphl. § 10-11 (1). I dette ligger at foretaket må opplyse kunden om at det vil motta returprovisjon fra CMC Markets ved handel i CFD. Dette bør etter Finanstilsynets oppfatning komme frem i en klar og forståelig form i forbindelse med markedsføringen og kundepresentasjonene jf. § 10-11 (3).

Finanstilsynet kommenterte i foreløpig rapport at foretakets opplysninger til kunder om kostnader, spesielt hva gjelder informasjon om returprovisjon fra CMC Markets, er mangelfull i forhold til ovennevnte bestemmelse.

Foretaket anfører at: ”Investor er for øvrig klar over totale kostnader. Disse fremgår klart av presentasjoner selskapet forestår overfor sine kunder. Den andel av kurtasje som tilfaller Oslo Finansrådgivning opplyses det om i kundeavtalen med Oslo Finansrådgivning, likevel slik at opplysninger om andel kurtasje til selskapet sett i etterkant ikke er helt nøyaktig angitt. Feilene er små, og går i begge retninger. Kundens totale kurtasje er imidlertid korrekt angitt”.

Finanstilsynet mener at foretaket har gitt mangelfull informasjon om kostnader, da det ikke er informert om samlede kostnader kunden betaler eller om alle typer returprovisjon foretaket mottar fra CMC Markets. Videre er ikke foretakets informasjon om kostnader gitt samlet, men er å finne dels i kundepresentasjon og dels i vedlegg til kundeavtale.

Med bakgrunn i ovenstående mener Finanstilsynet at foretakets opplysninger ikke er i overensstemmelse med kravene som kan utledes av vphl. § 10-11. 

4 Ansattes egenhandel

Det fremgår av vphl § 8-2 (1) blant annet at ansatte ikke kan handle for egen regning med finansielle instrumenter som nevnt i § 2-2 (1) nr. 4 (derivater). Dette er også nedfelt i foretakets rutiner for ansattes egenhandel. Det fremgår videre av vphl § 2-2 (5) nr. 4 at finansielle differansekontrakter (CFD) defineres som derivater.

Finanstilsynet mottok i forkant av det stedlige tilsynet en oversikt over foretakets 20 største kunder innenfor handel i CFD på CMC Markets handelsplattform. På denne listen stod foretakets styreformann/daglig leder/faktisk leder Stefan Eriksen oppført som en av foretakets største kunder.

Foretaket anfører at dette beror på en kombinasjon av en misforståelse fra Stefan Eriksens side og manglende informasjon fra CMC Markets. Foretaket viser til at CMC Markets på sin hjemmeside reklamerer med henholdsvis CFD og valuta som to separate investeringsformer, og at Eriksen på dette grunnlaget har vært av den oppfatning at han har handlet valuta spot gjennom CMC Markets. Foretaket anfører videre at: ”Eksponeringen har vært tilsvarende valuta spot, og Eriksen har dermed ikke hatt posisjoner som markedsmessig eller på annen måte har avveket fra hva spot handel ville representert”.

CMC Markets tilbyr ikke spot valutahandel, og den eneste måten å få eksponering i valutamarkedet gjennom CMC Markets er ved CFD med valuta som underliggende. At CMC Markets gir misvisende opplysninger om dette, har Finanstilsynet ikke tillagt noe særlig vekt. CMC Markets marginkrav på valuta CFD ligger mellom 0,5% og 1,0% av eksponert beløp, og det bør være åpenbart for Eriksen at posisjoner med så høy ”gearing” nettopp gir eksponering som markedsmessig eller på annen måte avviker fra spot handel.

Med bakgrunn i ovenstående, mener Finanstilsynet at Stefan Eriksen har brutt vphl §§ 8-2 (1) ved å foreta omfattende handel for egen regning i CFD. Dette forholdet understøtter også Finanstilsynets konklusjon, som beskrevet over, vedrørende brudd på kravet om gode kontrollordninger, jf. vphl § 9-11 (1) nr. 6.

5 Konklusjon

Finanstilsynet ser med en viss bekymring på det økte tilbudet av handel i CFD rettet mot forbrukersegmentet. Som redegjort for tidligere er risikoen i disse finansielle instrumentene betydelig og kunden kan tape penger langt utover sin margininnbetaling. Foretaket har definert sin virksomhet som ”Introducing Broker” for CMC Markets som et satsingsområde, og legger ned mye arbeid i promoteringen av CMC Markets handelsplattform for CFD. Under disse omstendighetene blir det spesielt viktig at foretaket er nøye med å påse at det overholder de reglene i verdipapirhandelloven m/forskrifter som er satt til å verne om kundenes interesse og markedets integritet, dvs. det som samlet kalles ”god forretningsskikk”.

Som det har fremkommet finner Finanstilsynet at foretaket ikke har overholdt sine plikter etter nevnte regelverk. Det vises til det som er sagt i pkt. 3.1 om ubalansert markedsføring og i pkt. 3.2 om opplysning om kostnader. Samlet finner Finanstilsynet de nevnte bruddene, sammen med de mangelfulle kontrollordninger som omtalt i pkt. 1 og styreformann/daglig leder/faktisk leder Stefan Eriksens egenhandel i CFD som omtalt i pkt. 4, alvorlige.

Finanstilsynet har merket seg at foretaket vil rette seg etter de påpekningene som ble gjort i den foreløpige rapporten. Finanstilsynet tar dette til etterretning, og ber om at oppdaterte versjoner av markedsføringsmateriale og kundeavtaler m/vedlegg, samt varslede informasjonsbrev til kunder, oversendes Finanstilsynet så snart dette foreligger.

Finanstilsynet tar til etterretning foretakets gjennomførte endring av styrets leder, den varslede økning i styremøtefrekvens, samt foretakets arbeid med å få valgt inn et nytt eksternt styremedlem. Finanstilsynet forutsetter, i tråd med foretakets anførsler, at foretaket rekrutterer ny daglig leder og ny complianceansvarlig, og melder dette til Finanstilsynet så snart dette er gjennomført.

Kopi av dette brevet bes sendt ansvarlig revisor.

 


For Finanstilsynet


Eirik Bunes
avdelingssjef

Geir Holen
seksjonssjef

Til toppen av siden expand_less

Fant du det du lette etter?

Del denne siden:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
Abonner på nyhetsvarsel
  • Presse
  • Jobb hos oss
  • Kontakt oss
  • Varsling til Finanstilsynet
  • eFormidling
  • Personvern og tilgjengelighetserklæring
  • RSS
  • API for åpne data

Besøksadresse: 
Revierstredet 3, 0151 Oslo


Postadresse: 
Postboks 1187 Sentrum
0107 Oslo


Tlf: 22 93 98 00
E-post: post@finanstilsynet.no
Org.nr: 840 747 972 

Til toppen av siden expand_less