Gå til hovedinnhold Gå til søkesiden
Finanstilsynet
Søk i nettstedet
Forside >
Nyhetsarkiv >
Merknader - endelig rapport etter stedlig tilsyn CMC Markets UK Plc Filial Oslo

Merknader - endelig rapport etter stedlig tilsyn CMC Markets UK Plc Filial Oslo

Brev

Publisert: 24. februar 2010
Sist endret: 9. mai 2017

CMC Markets UK Plc Filial Oslo

Stranden 3 B
0250 OSLO

 

Saksbehandler:  Roy V. Halvorsen
 Dir. tlf.: 22 93 97 88
Vår referanse: 09/10398
Arkivkode: 454.1
 Dato: 22.02.2010

 

1. Innledning

Finanstilsynet gjennomførte tematilsyn i CMC Markets UK Plc Filial Oslo (filialen) 8. oktober 2009. Tematilsynet var konsentrert om forhold knyttet til overholdelse av god forretningsskikk, jf. verdipapirhandelloven (vphl) § 10-11, som etter vphl § 9-26 (1) gjelder for filialen. Under tilsynet ble det ført samtaler med daglig leder Peter Nicolay Eger og Nordic compliance officer Henning Dahl. Fra Finanstilsynet deltok tilsynsrådgiver Roy V. Halvorsen, tilsynsrådgiver Leif Roar Johansen, tilsynsrådgiver Jøran Nygaard og seniorrådgiver Hanne Ørpen.

The Financial Services Authority (FSA) informerte Finanstilsynet i brev av 10. april 2008 om CMC Markets UK Plc’s (CMC Markets) planer om grenseoverskridende ytelse av følgende investeringstjenester, som nevnt i vphl § 2-1 (1), ved opprettelse av filial i Norge (filialen startet operativ virksomhet i september 2008): 
* nr. 3 omsetning av finansielle instrumenter for egen regning, 
* nr. 4 aktiv forvaltning av investorers portefølje av finansielle instrumenter på individuell basis og etter investors fullmakt og 
*  nr. 5 investeringsrådgivning

samt følgende tilknyttede tjenester som nevnt i vphl § 2-1 (2):
* nr. 2 kredittgivning,
* nr. 4. tjenester i tilknytning til valutavirksomhet når dette skjer i forbindelse med ytelse av investeringstjenester og 
*  nr. 5 utarbeidelse og formidling av investeringsanbefalinger, finansielle analyser og andre former for generelle anbefalinger vedrørende transaksjoner i finansielle instrumenter.

CMC Markets driver en nettbasert handelsplattform hvor det tilbys marginhandel, med CMC Markets som transaksjonsmotpart, i finansielle differansekontrakter (”Contracts For Difference” - CFD) med diverse aktivaklasser (aksjer, rentepapirer, indekser, råvarer og valuta) som underliggende. CFD er definert som derivater i verdipapirhandelloven, jf. vphl § 2-2 (5) nr. 4. CMC Markets marginkrav (krav til egenkapital) overfor investor varierer innenfor de ulike underliggende aktivaklasser, og ligger eksempelvis for CFD på diverse aksjeindekser og diverse valuta-crosser ned mot 0,5%, slik at kunden i disse produktene tilbys en ”gearing” på opptil 200 ganger investert egenkapital.

CMC Markets har i Norge samarbeidsavtaler med fire såkalte ”Introducing Brokers” (IB); Fondsfinans ASA, Oslo Finansrådgivning AS, Agilis Group AS og Nordic Securities AS. IB-virksomheten har som formål
 
å skaffe kunder til CMC Markets handelsplattform gjennom markedsføring av CFD generelt og CMC Markets handelsplattform spesielt. IBs aktiviteter består i varierende grad av promotering på egen internettside, telefonoppringing, avholdelse av seminarer, opplæring i bruk og teknisk bistand ved installasjon av handelsplattformen samt en brukerstøttefunksjon knyttet til kunderegistrering og løpende problemløsing ved bruk av handelsplattformen. All kundehandel i CFD skjer som hovedregel direkte mellom kunden og CMC Markets, og IB mottar løpende returprovisjon fra CMC Markets basert på handelsaktiviteten til de kunder som er skaffet til veie. 

Finanstilsynet har i hovedsak basert det stedlige tilsynet på dokumentasjon fremlagt av filialen både i forkant og i etterkant av det stedlige tilsynet. Finanstilsynet har følgende merknader til det tematilsynet:

2. God forretningsskikk

2.1 Rettslig utgangspunkt

Verdipapirforetak skal utøve sin virksomhet i samsvar med kravene til god forretningsskikk, jf. vphl § 10-11. Etter vphl § 10-11 (1) skal verdipapirforetak som et overordnet prinsipp påse at kundenes interesser og markedets integritet ivaretas på beste måte. Bestemmelsen gir videre anvisning på enkelte konkrete forpliktelser foretaket har i denne forbindelse. Bestemmelsene i vphl § 10-11 skal sikre investorbeskyttelse og en minimumsstandard for kundebehandling.

Kravet til god forretningsskikk innebærer blant annet at kunder og potensielle kunder skal gis ”relevante opplysninger i en forståelig form”… ”slik at kunden i rimelig grad er i stand til å forstå arten av og risikoen knyttet til investeringstjenesten og de finansielle instrumentene som tilbys, og således vil være i stand til å fatte en informert investeringsbeslutning”, jf. vphl § 10-11 (2), at all informasjon gitt til kunder og potensielle kunder ”er korrekt, klar og ikke villedende” og at ”markedsføringsinformasjon skal tydelig angis som sådan”, jf. vphl § 10-11 (3).  Bestemmelsene er ytterligere presisert i verdipapirforskriften §§ 10-9 til 10-15.

2.2 Markedsføringsmateriale

Det fremgår av verdipapirforskriften § 10-9 (1) blant annet at markedsinformasjon ikke skal ”fremheve potensielle fordeler med en investeringstjeneste eller et finansielt instrument uten også å gi balansert informasjon om relevant risiko” og at markedsinformasjon skal ”være tilpasset kunnskapsnivået til den relevante kundekrets og utformes slik at viktige erklæringer, advarsler mv. fremgår på en klar og tydelig måte”.

Filialen driver omfattende markedsføring av handel i CFD generelt, og CMC Markets handelsplattform spesielt, i det norske markedet. Filialens annonser er lett synlige i diverse medier og filialens medarbeidere arbeider i stor grad med å skaffe nye kunder gjennom telefonoppringing, direct mail, avholdelse av seminarer (både online og lokalt), tilbud om installasjon av test-versjon av handelsplattformen, og nå i den senere tid også en vervingskampanje på filialens internettside med overskriften ”2 500 for å verve en venn”. I tillegg arbeider filialen, som nevnt, med å inngå avtaler med ”Introducing Brokers” i det norske markedet som igjen skal drive den samme type markedsføringsarbeid og promotering som filialen selv, for å maksimere antall kunder inn i CMC Markets handelsplattform.
 
Finanstilsynet kommenterte i foreløpig rapport at det i filialens markedsføringsmateriale, slik det kom til uttrykk på filialens internettsider, i filialens kunde-/seminarpresentasjon og i en reklamefilm som CMC Markets har benyttet i diverse TV-kanaler rettet mot det norske markedet, er gitt svært mangelfull informasjon om risiko knyttet til handel i CFD. Finanstilsynet pekte i denne forbindelse på en rekke konkrete tilfeller hvor filialen ikke har gitt en balansert risikobeskrivelse av handel i CFD. Eksempelvis må det på en klar måte fremgå at kunden, kun ved meget små endringer i underliggende markedskurs, kan tape all innbetalt egenkapital og at kunden under gitte omstendigheter kan tape langt høyere beløp enn innbetalt egenkapital.

Filialen har opplyst at den vil innrette seg i tråd med Finanstilsynets synspunkter og sørge for at markedsføringsmaterialet gir en balansert fremstilling av relevant risiko og potensielle fordeler knyttet til handel i CFD.

Med bakgrunn i ovenstående finner Finanstilsynet at filialens markedsføringsmateriale har vært i strid med verdipapirforskriften § 10-9 (1).

2.3 Opplysninger til kunder og potensielle kunder

Det fremgår av verdipapirforskriften §§ 10-10 og 10-11 blant annet hvilke opplysninger som skal gis kunden før avtaleinngåelse og før ytelse av investeringstjenester og tilknyttede tjenester. De påkrevde opplysningene er ytterligere spesifisert i verdipapirforskriften §§ 10-12 til 10-15.

2.3.1 Opplysninger om investeringstjenester

Finanstilsynet kommenterte i foreløpig rapport at det i CMC Markets avtaleverk, som filialen benytter overfor kunder, ikke fremgår hvilke investeringstjenester CMC Markets har tillatelse til å yte.

Filialen anfører at den i henhold til verdipapirforskriften § 10-12 (1) punkt (d) skal opplyse om at foretaket har nødvendig tillatelse samt navn og adresse på den myndighet som har gitt tillatelsen, men at filialen ikke kan se at den er påkrevd å identifisere hver enkelt tillatelse.

Finanstilsynet presiserer at det følger av verdipapirandelloven § 10-11 (2) nr. 1 at filialen ”skal gi kunder og potensielle kunder relevante opplysninger i en forståelig form om verdipapirforetaket” i dette tilfellet filialen ”og de tjenester det yter”. Ut fra hensynet til investorbeskyttelse er det viktig at kunden opplyses om de tjenester denne faktisk vil motta fra foretaket/filialen.

Filialen anfører videre at selv om CMC Markets har tillatelse til å yte investeringstjenestene 3, 4 og 5, jf. vphl § 2-1, så er det kun investeringstjeneste 3 som faktisk ytes i Norge.

Finanstilsynet pekte i foreløpig rapport på en rekke konkrete tilfeller i avtaleverket hvor filialens beskrivelse er egnet til å skape uklarhet om hva slags kundeinformasjon som skal innhentes og hvilke vurderinger som skal gjøres vedrørende egnethet eller hensiktsmessighet, jf. vphl § 10-11 (4) og (5).

Filialen anfører at den vil rette opp alle beskrivelser i avtaleverket som er egnet til å skape slik uklarhet.
 
Når filialen ikke opplyser om hvilke investeringstjenester som ytes, og filialens avtaleverk inneholder uklare beskrivelser og begrepsbruk, er dette egnet til å skape uklarhet om kundens rettigheter og graden av investorbeskyttelse.

Med bakgrunn i ovenstående mener Finanstilsynet at filialens manglende opplysninger om hvilke investeringstjenester som ytes, og de påpekte uklarheter i filialens avtaleverk, er i strid med vphl § 10-11 (2) nr. 1.

2.3.2 Opplysninger om risiko

Det fremgår av verdipapirforskriften § 10-13 (1) blant annet at: ”Verdipapirforetaket skal gi informasjon om de finansielle instrumentene og foreslåtte investeringsstrategier, herunder hensiktsmessig veiledning og advarsel om risiko forbundet med investeringer i de aktuelle instrumenter eller de foreslåtte strategier. Beskrivelsen skal, når det er relevant i forhold til den aktuelle instrumenttype og kundens profesjonalitet og kunnskapsnivå, omfatte følgende: (a) risikoen ved de aktuelle instrumenttyper, herunder en forklaring av virkningen av lånefinansiering, enten direkte eller ved bruk av finansielle instrumenter, samt risikoen for å tape hele investeringen”.

Finanstilsynet kommenterte i foreløpig rapport at det i CMC Markets avtaleverk, som filialen benytter overfor kunder, ikke foreligger en risikobeskrivelse som tilfredsstiller kravene i ovennevnte bestemmelse. Risikoen i de aktuelle finansielle instrumentene, CFD, må informeres om på en klarere og tydeligere måte enn det gjøres i det gjennomgåtte avtaleverket, og det må komme klarere og tydeligere frem at kunden, kun ved meget små endringer i underliggende markedskurs, kan tape all innbetalt egenkapital og at kunden under gitte omstendigheter kan tape langt høyere beløp enn innbetalt egenkapital. En generell risikoadvarsel som benyttes i dokumentet ”Advarsel om risiko”, om at man kan tape mer enn investert kapital og at man må forstå ”kjernen i transaksjonene” og ”det sanne omfang av eksponering”, er ikke tilstrekkelig.

Filialen anfører at den vil innrette seg i tråd med Finanstilsynets synspunkter og sørge for at avtaleverket gir en fyllestgjørende fremstilling av risikoen knyttet til handel i CFD.

Med bakgrunn i ovenstående mener Finanstilsynet at filialens mangelfulle risikobeskrivelse i filialens avtaleverk har vært i strid med verdipapirforskriften § 10-13 (1).

2.3.3 Opplysninger om kostnader

Det fremgår av bestemmelsene om god forretningsskikk i vphl § 10-11 (2) og (3) blant annet at kunden alltid skal motta korrekt, klar og ikke villedende informasjon om omkostninger og gebyrer i en forståelig form. Det fremgår videre av verdipapirforskriften § 10-15 (1) blant annet at verdipapirforetak skal gi eksisterende og potensielle kunder opplysninger om ”de samlede kostnader kunden skal betale for det enkelte finansielle instrumentet, investeringstjenesten eller tilknyttet tjeneste. Godtgjørelsen til verdipapirforetaket skal angis særskilt. Dersom kostnadene ikke kan angis presist, skal grunnlaget for beregningen opplyses slik at kunden kan kontrollere beregningen”. Det fremgår videre av verdipapirforskriften § 10-8 (1) blant annet at verdipapirforetak i forbindelse med ytelse av investeringstjenester eller tilknyttede tjenester bare kan yte vederlag til andre enn kunden (typisk provisjoner til markedsførere eller ordreformidlere - eller som i filialens tilfelle; ”Introducing Brokers”) dersom ”kunden før ytelsen av tjenesten gis skriftlig informasjon om vederlagets art og verdi, eller beregningsmåte dersom verdien ikke kan fastsettes”.

Finanstilsynet kommenterte i foreløpig rapport at filialens opplysninger til kunder om kostnader, spesielt hva gjelder informasjon om returprovisjon til IB, er mangelfull i forhold til ovennevnte bestemmelser.

Filialen anfører at den er enig i Finanstilsynets synspunkter, og har oversendt Finanstilsynet en endret kostnadsbeskrivelse.

Med bakgrunn i ovenstående mener Finanstilsynet at filialens mangelfulle beskrivelse av returprovisjon til ”IB i filialens avtaleverk har vært i strid med god forretningsskikk. Finanstilsynet tar filialens endrede kostnadsbeskrivelse til etterretning.

2.4 Hensiktsmessighetsvurdering

Kravet til god forretningsskikk innebærer også at verdipapirforetak plikter å gjennomføre en egnethetstest ved yting av investeringsrådgivning eller aktiv forvaltning, jf. vphl § 10-11 (4), eller en hensiktsmessighetstest ved yting av andre investeringstjenester, jf. vphl § 10-11 (5).

Dersom CMC Markets/filialen kun yter investeringstjeneste nr. 3 (jf. vphl § 2-1 (1)), slik filialen anfører, skal filialen følgelig ”…søke å innhente opplysninger om kundens kunnskap om og erfaring fra det aktuelle investeringsområde. Foretakets undersøkelser skal sette det i stand til å vurdere om den påtenkte investeringstjenesten eller det påtenkte investeringsproduktet er hensiktsmessig for vedkommende. Hvis foretaket finner at investeringstjenesten eller investeringsproduktet ikke er hensiktsmessig, skal kunden advares om dette”, jf. vphl § 10-11 (5). Bestemmelsen er ytterligere presisert i vpf §§ 10-17 og 10-18, hvor det fremgår blant annet av vpf § 10-17 at verdipapirforetaket må ”ta stilling til om kunden har nødvendig erfaring og kunnskap til å forstå risikoen forbundet med det etterspurte eller tilbudte produktet eller den aktuelle investeringstjenesten”.

Finanstilsynet kommenterte i foreløpig rapport at tilsynet, med henvisning til den brede markedsføringen filialen legger opp til overfor allmennheten og filialens ubalanserte og svært mangelfulle informasjon om risiko, stiller seg svært tvilende til om kundene har kunnskap til å forstå risikoen i ”produktet CFD”. Finanstilsynet kommenterte videre at dette inntrykket også understøttes av den erfaringsbakgrunn som er dokumentert i kundeutvalget som var gjenstand for undersøkelse. Det vises til at CMC Markets tilbyr CFD på mange ulike typer aktivaklasser (aksjer, rentepapirer, indekser, råvarer), både innen kundens egen valuta og i fremmed valuta, og på ulike valuta-crosser. Videre tilbys det stor variasjon i tillatt ”gearing” på de ulike aktivaklassene. Når eksempelvis en kunde oppgir å kun ha erfaring med ikke lånefinansiert handel i norske aksjer, er det vanskelig å se at samme kunde automatisk bør gis tilgang til å handle CFD i eksempelvis sveitsiske aksjer med 10 % marginkrav og eksponering mot CHF, i eksempelvis råvaren ”pork bellies” med 3 % marginkrav og eksponering mot USD, eller i eksempelvis spot valuta AUD/USD med 0,5% marginkrav.

Filialen har ikke kommentert ovennevnte synspunkter i sitt tilsvar til Finanstilsynet.

Den hensiktsmessighetsvurderingen filialen er pålagt å gjøre er individuell og relativ, og må blant annet sees i lys av den risiko produktet representerer og den informasjonen filialen gir til kundene. Filialen må, slik Finanstilsynet ser det, ta høyde for at jo høyere risiko et produkt har, jo mer naturlig vil det være å stille strengere krav til kundens erfaring og filialens informasjon før filialen kan konkludere med at tjenesten eller produktet er hensiktsmessig for kunden.

Finanstilsynet kommenterte videre i foreløpig rapport at det, med bakgrunn i kundeutvalget som var gjenstand for undersøkelse, fremstod som noe tilfeldig hvilke kunder som, basert på filialens hensiktsmessighetsvurdering, er gitt en fraråding fra handel i CFD og hvilke kunder som ikke er gitt slik fraråding. Finanstilsynet kommenterte også at det for de kunder hvor fraråding er gitt fremstår som en ren formalitet, hvor det ser ut til at filialen langt på vei søker å ”hjelpe” kunden over dette ”formelle hinderet” før handel med CFD kan starte, og at en slik fremgangsmåte åpenbart ikke er i samsvar med god forretningsskikk. Finanstilsynet trakk i denne sammenheng frem en rekke sitater fra kommunikasjon mellom filialen og potensielle kunder. Som eksempler hitsettes følgende tre sitater:

”Nå har vi opprettet konto til deg og sendt innloggingsinformasjonen. Compliance hos oss har imidlertid sett gjennom søknaden din og ettersom du ikke har så mye erfaring med trading måtte jeg sende deg et ”frarådingsbrev”. Dette er et brev vi må sende til de som har handlet mindre enn 20 transaksjoner det siste året. Dvs. brevet blir som en ekstra risikoadvarsel. Det du må gjøre er å respondere på denne mailen at du har forstått risikoen forbundet med CFD handel og at du allikevel ønsker å åpne konto hos oss. Du kan ikke begynne å handle hos oss før jeg har fått svar på denne mailen.” 

”Takk for søknaden din om konto hos oss. Ettersom du ikke har så mye erfaring må jeg sende deg et frarådningsbrev (vedlagt). Jeg må ha et svar på denne mailen om at du har lest brevet og evt. at du allikevel ønsker å åpne konto hos oss. Når jeg har fått svaret fra deg kan vi sende deg innloggingsinformasjonen din.”

”Du har søkt om å begynne å handle CFD hos oss…CFD  er et produkt med marginkrav, hvilket innebærer at du kan tape mer enn du har investert…Hvis du likevel ønsker å åpne en CFD konto, ber vi deg forvisse deg om at du er fortrolig med våre produkter, og at du forstår den risiko handel med sikkerhetskrav innebærer…Ønsker du at jeg oppretter en konto for deg, ber jeg om at du svarer på denne e-posten og skriver ”Lest og forstått””

Filialen sier seg enig i de feilene knyttet til hensiktsmessighetsvurdering og fraråding som Finanstilsynet påpekte i foreløpig rapport, og anfører at den vil skjerpe inn rutinene for, og forbedre intern opplæring i, gjennomføring av hensiktsmessighetstest og iakttagelse av frarådingsplikten.

Med bakgrunn i ovenstående mener Finanstilsynet at filialens gjennomføring av hensiktsmessighetstest har vært i strid med vphl § 10-11 (5).

3. Oppsummering og konklusjon

Finanstilsynet ser med en viss bekymring på det økte tilbudet av handel i CFD rettet mot forbrukersegmentet. Finanstilsynet har registrert at flere norske verdipapirforetak vil satse på promotering av denne type handel fremover.

Som redegjort for tidligere er risikoen i disse finansielle instrumentene betydelig og kunden kan tape penger langt utover sin margininnbetaling. Filialen og samarbeidspartnere kjører bred markedsføring og promotering av CMC Markets handelsplattform mot allmenheten, samtidig som kundens tilgang på handelsplattformen er gjort lett tilgjengelig gjennom internett. Under disse omstendighetene blir det spesielt viktig at CMC Markets, og samarbeidspartnere, er nøye med å påse at en overholder de reglene i verdipapirhandelloven m/forskrifter som er satt til å verne om kundenes interesse og markedets integritet, dvs. det som samlet kalles ”god forretningsskikk”.

Finanstilsynet har merket seg filialens opplysning om at ingen kunder hittil har hatt noe større tap utover innbetalt margin (selv ikke høsten 2008) og opplysningen om effektive systemer og rutiner for å stenge posisjoner hvor det ikke stilles nok marginsikkerhet. Som filialen selv synes å erkjenne i sitt tilsvar, vil en rask håndtering fra CMC Markets under turbulente markedsforhold uansett ikke være noe garanti for at kundens tap begrenses til innbetalt margin.

Som det har fremkommet finner Finanstilsynet at filialen ikke har overholdt sine plikter etter nevnte regelverk. Det vises til det som er sagt i pkt. 2.2 om ubalansert markedsføring og i pkt. 2.3 om manglende opplysninger om henholdsvis investeringstjenesten som ytes, risiko og kostnader. Videre finner Finanstilsynet at filialen ikke har gjennomført hensiktsmessighetsvurderingen i tråd med lovens krav, jf. pkt. 2.4. Samlet finner Finanstilsynet de nevnte bruddene alvorlige. Finanstilsynet har merket seg at filialen vil rette seg etter de påpekningene som ble gjort i den foreløpige rapporten.  Finanstilsynet tar dette til etterretning, og ber om at oppdaterte versjoner av avtaleverket overfor kunder oversendes Finanstilsynet så snart dette foreligger.

Finanstilsynet vil fremover følge utviklingen i markedet for CFD, herunder de ulike aktørenes aktiviteter.
 
For ordens skyld gjøres det avslutningsvis oppmerksom på at Finanstilsynet har hjemmel i vphl § 16-3 til å pålegge filialer av utenlandske foretak å opphøre virksomhet her i landet, dersom virksomheten drives i strid med lov eller forskrift.

 


For Finanstilsynet


Eirik Bunes
avdelingssjef

Geir Holen
seksjonssjef

Til toppen av siden expand_less

Fant du det du lette etter?

Del denne siden:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
Abonner på nyhetsvarsel
  • Presse
  • Jobb hos oss
  • Kontakt oss
  • Varsling til Finanstilsynet
  • eFormidling
  • Personvern og tilgjengelighetserklæring
  • RSS
  • API for åpne data

Besøksadresse: 
Revierstredet 3, 0151 Oslo


Postadresse: 
Postboks 1187 Sentrum
0107 Oslo


Tlf: 22 93 98 00
E-post: post@finanstilsynet.no
Org.nr: 840 747 972 

Til toppen av siden expand_less