Brev om forhåndsdialog interne modeller
Brev
Publisert: 9. desember 2010
Sist endret: 22. mars 2019
Vedlegg
Likelydende brev til alle norske forsikringsselskap
Saksbehandler: Morten Hønsen
Vår referanse: 09/10228
Direkte tlf.: 22 93 97 87
Arkivkode: 542.4
Dato: 19. november 2010
Forhåndsdialog interne modeller
1. Bakgrunn
Etter Solvens II direktivet (2009/138/EU) som skal gjennomføres i norsk rett med virkning fra 1. januar 2013 kan institusjonene beregne hele eller deler av solvenskapitalkravet (SCR) ved bruk av en intern modell etter tillatelse fra tilsynsmyndighetene. Direktivet stiller i artikkel 112 til 127 en rekke krav som må oppfylles for at tilsynsmyndigheten skal kunne gi tillatelse til bruk av en intern modell.
I henhold til direktivet skal vedtak om eventuell tillatelse fattes senest 6 måneder etter at komplett søknad er mottatt (etter at regelverket er trådt i kraft). For å gi tilsynsmyndighetene en mulighet til å uttale seg om hvor forberedt et selskap er med tanke på å levere en komplett søknad har CEIOPS utarbeidet retningslinjer (“nivå 3- bestemmelser”) for en såkalt forhåndsdialog. En slik dialog vil gi selskapene mulighet til å presentere modellen for Finanstilsynet samtidig som selskapene vil bli klar over hvilke krav som stilles til en komplett søknad. Finanstilsynet legger opp til å kunne gi eventuelle tillatelser fra og med 1. kvartal 2013.
I brev 1. oktober 2009 ble norske forsikringsselskaper bedt om å besvare en undersøkelse om eventuelle planer for bruk av interne modeller for beregning av solvenskapitalkravet under Solvens II. Nå ønsker Finanstilsynet å kartlegge nærmere hvor forberedt selskapene er og hvilke planer som eventuelt foreligger for videreutvikling av modellen. Selskaper som ønsker å få tillatelse til bruk av modell tidlig i 2013 må delta i Finanstilsynets forhåndsdialog om interne modeller og bør bekrefte dette senest 31. mars 2011. Dette er ikke til hinder for at selskapene på et senere tidspunkt kan varsle Finanstilsynet om deltagelse i forhåndsdialog, men eventuell tillatelse kan da ikke påregnes kort tid etter innføringen av Solvens II. En betingelse for deltakelse i forhåndsdialogen er en grundig besvarelse av de kvalitative spørsmål om interne modeller i QIS5 og tilleggsspørsmål i dette brevet. Finanstilsynet vil ikke innlede en forhåndsdialog hvis selskapet ikke vurderes å ha kommet tilstrekkelig langt i implementeringen av modellen.
2. Nærmere om forhåndsdialogen
Forhåndsdialogen vil være en prosess som sjablongmessig kan beskrives som en sekvens av møter (hensiktsmessig frekvens kan variere) og skriftlig kommunikasjon hvor selskapene og Finanstilsynet diskuterer status på den interne modellen basert på detaljert informasjon/dokumentasjon mottatt fra selskapene. Prosessen vil i størst mulig grad tilpasses hvert enkelt selskap, men det understrekes at Finanstilsynet ikke vil delta i utviklingen av modellen. Finanstilsynet vil ikke prioritere besvarelser som ikke inneholder tilstrekkelig informasjon for en hensiktsmessig forhåndsdialog. Den videre prosessen vil også være avhengig av antall selskaper som ønsker å gå inn i en forhåndsdialog.
Det arbeides for nordisk harmonisering av forhåndsdialogen, og det må derfor tas forbehold om endringer som følge av tiltak for nordisk harmonisering som besluttes i 2011.
Gjennom forhåndsdialogen ønsker man å øke sannsynligheten for at en søknad om bruk av interne modeller skal være komplett. Deltakelse i en forhåndsdialog er ingen garanti for at Finanstilsynet vil gi tillatelse. Forhåndsdialogen vil munne ut i en vurdering av hvorvidt selskapet er i stand til å kunne levere en komplett søknad eller hva som gjenstår for at selskapet kan levere en komplett søknad.
Finanstilsynet vil på et senere tidspunkt informere om hvor lang tid i forveien en fullstendig søknad skal foreligge for at søknaden kan sluttbehandles tidlig i 2013, samt dokumentasjonskrav til søknaden.
For ytterligere informasjon om forhåndsdialogen vises til møte i referansegruppen (vedlegg) for Solvens II av 12. oktober 2010.
3. Tilleggsspørsmål
I tillegg til at selskapene besvarer de kvalitative spørsmålene i QIS5, bes det om følgende:
· Dersom selskapet har modelldokumentasjon som er relevant i forhold til kravene i Solvens II, ber vi om at denne sendes inn. Det presiseres at vi her fortrinnsvis mener presis modelldokumentasjon og ikke “presentasjoner” i stikkordsform. Eksempler på relevant dokumentasjon kan finnes i omtalen i QIS5-spørreskjemaet om interne modeller punkt ”IM.C10 Documentation”.
· Selskapets egenvurdering av avstanden mellom status på intern modell på det nåværende tidspunkt og den modellen som det planlegges å søke om tillatelse for. Det bes om at selskapet gjør en detaljert vurdering av til hvilken grad nåværende modell tilfredsstiller kravene i Solvens II-direktivet og spesielt artiklene 115-126. Vurderingen bør inneholde konkrete planer med tiltak og tidsfrister for hvordan eventuelle mangler skal rettes opp før søknad leveres.
· En beskrivelse av styrets og administrativ ledelses involvering i arbeidet med den interne modellen. Se spesielt artikkel 116.
· En oversikt over internrevisjonens vurderinger av modellen og etterlevelse av direktivkravene.
· En beskrivelse av modellutviklingsprosjektets organisering, tidsplan og planlagt ressursbruk.
For Finanstilsynet
Emil Steffensen
avdelingsdirektør
Bjørn Andersen
seksjonsleder