Uroen i finansmarkedene har satt sitt preg på arbeidet det siste året. – Tilsynsarbeidet har vært krevende, og arbeidet kommer til å bli utfordrende også framover, sa Skjørestad. Han la imidlertid til at han mener organisasjonen er godt rustet for å møte utfordringene.
Internasjonalt perspektiv
Styrelederen påpekte at Finanstilsynet vektlegger internasjonalt arbeid, særlig innenfor EØS, men at Finanstilsynet samtidig må konsentrere seg om kjernevirksomheten som er tilsynet med de norske finansinstitusjonene og -markedene.
En ny tilsynsstruktur ble innført i EU 1. januar 2011. Den nye strukturen består av et europeisk råd for systemrisiko, tre nye europeiske tilsynsmyndigheter for henholdsvis banktilsyn (EBA), forsikringstilsyn (EIOPA) og verdipapirtilsyn (ESMA), samt de nasjonale tilsynsmyndighetene. EUs regelverk som ligger til grunn for opprettelsen av de tre tilsynsmyndighetene, er foreløpig ikke tatt inn i EØS-avtalen, men Norge deltar som observatør i styrene for tilsynsmyndighetene. Arbeidet i regi av de europeiske tilsynsmyndighetene vil bli viktig for Finanstilsynet i tiden framover.
Omfattende regelverksutvikling
Internasjonalt regelverk på finansområdet vokser i omfang og kompleksitet, og norske tilsynsmyndigheter må delta aktivt i dette arbeidet for å kunne føre et effektivt tilsyn og drive regelverksutvikling nasjonalt. I tiden framover vil strengere kapitaldekningsregler for banker og verdipapirforetak fra 2013 (Basel III og CRD IV), nytt soliditetsregleverk for forsikring (Solvens II) og revisjon av direktivet om investeringstjenester (MiFID) prege mye av Finanstilsynets arbeid. Dette er hver for seg krevende oppgaver i tillegg til den løpende tilsynsvirksomheten.
Livsforsikring og pensjonsforpliktelser
Endre Skjørestad nevnte også at det framover i tillegg til fortsatt oppfølging av bankene må rettes økt oppmerksomhet mot livsforsikrings- og pensjonsmarkedet. Selskapene står overfor utfordringer knyttet til lavt rentenivå, økende levealder og innføringen av Solvens II. – Framover er det viktig at livsforsikringsselskapene klarer å øke egenkapitalen, for å styrke den risikobærende evnen og oppfylle økte solvenskrav i EØS, framholdt Skjørestad.
Forbrukerbeskyttelse
Han understreket også at forbrukerbeskyttelse er en integrert del av virksomheten. Solide og likvide finansinstitusjoner og velfungerende finansmarkeder er grunnleggende forbrukerinteresser, både for samfunn og for enkeltindivider. Samtidig er det viktig at forbrukere har et godt vern ved kjøp og salg av finansprodukter og eiendom, og at de kan basere sine beslutninger på god informasjon og uavhengige råd. Dette skjer løpende gjennom den ordinære tilsynsvirksomheten. Finanstilsynet legger særlig vekt på å følge opp forbrukerinteressene gjennom tilsynet med bankenes og verdipapirforetakenes praksis med investeringsrådgivning. Dette har vært et prioritert område de siste årene. En undersøkelse av verdipapirforetakenes salg av spareprodukter i fjor viste at kundene ofte ikke får tilstrekkelig informasjon ved kjøp av kompliserte spareprodukter. Finanstilsynet tilbakekalte i 2011 to verdipapirforetaks tillatelser til å yte investeringstjenester etter at de hadde begått alvorlige og systematiske overtredelser av verdipapirhandelloven. Så langt i 2012 er det dessuten flere tilsynssaker under avslutning. – Finanstilsynet har bedt foretakene om å skjerpe sin kontroll av salg av spareprodukter for å sikre at de ivaretar kundenes interesser på best mulig måte, sa Skjørestad.