Gå til hovedinnhold Gå til søkesiden
Finanstilsynet
Søk i nettstedet
Forside >
Nyhetsarkiv >
Finanstilsynet foreslår endringer i virksomhetsreglene i livsforsikring

Finanstilsynet foreslår endringer i virksomhetsreglene i livsforsikring

Pressemelding

Publisert: 10. mars 2011
Sist endret: 5. september 2018
Dokumentnummer: 12/2011

Det nye europeiske soliditetsregelverket for forsikringsselskaper, Solvens II, trer i kraft 1. januar 2013. Solvens II aktualiserer behov for å endre virksomhetsreglene i norsk livsforsikring. Finanstilsynet foreslår endringer som gir større mulighet for langsiktig forvaltning tilpasset tidshorisonten i pensjonsforpliktelsene.

Brev

  • Virksomhetsregler i livsforsikring - brev til Finansdepartementet (pdf)

Livsforsikringsselskapene har de senere årene hatt liten evne til å holde risikable investeringer med høyere forventet avkastning over tid. Innføring av skjerpede solvenskrav under Solvens II kan forsterke det kortsiktige fokuset i selskapenes kapitalforvaltning.
 
- Konsekvensberegninger for Solvens II og Finanstilsynets stresstest på bakgrunn av 2010-resultatene viser at flere av de norske livselskapene i dag ikke har tilstrekkelig bufferkapital til å møte kravene som Solvens II vil medføre. Det er behov for tiltak som gjør det mulig å bygge opp større buffere og som gjør det attraktivt for selskapene og deres kunder å bygge opp slike buffere de nærmeste to årene før Solvens II skal innføres, sier finanstilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo.

Finanstilsynet mener de foreslåtte endringene i virksomhetsreglene er til fordel for kundene fordi de leder til høyere forventet avkastning. De bidrar også til en forenkling av regelverket og et klarere skille mellom risiko som dekkes av kunden og risiko som dekkes av selskapet.

Forslag om nytt fleksibelt bufferfond

Etter å ha vurdert ulike tilpasninger, foreslår Finanstilsynet endrede regler for oppbygging og anvendelse av bufferfond. Gjeldende regelverk pålegger selskapene å ha ulike bufferfond med tilnærmet samme funksjon, men med ulike regler for oppbygging, anvendelse og flytteverdier. For å forenkle regelverket og samtidig styrke selskapenes risikobærende evne, anbefaler tilsynet å slå sammen tilleggsavsetninger og kursreguleringsfond til et nytt og utvidet bufferfond.

Finanstilsynet foreslår en plikt til å avsette avkastningsoverskudd til bufferfondet opp til et nivå som tilsvarer 10 prosent av premiereserven, kombinert med en plikt til å overføre midler til kunden med endelig virkning når bufferfondet overstiger 15 prosent. Bufferfondet skal være kundefordelt og følge med i sin helhet ved flytting. Bufferfondet skal kunne dekke negativ avkastning.

Finanstilsynet anser at forslaget om bufferfond bør gjelde for kollektive tjenestepensjoner og fripoliser.

- Ved innføringen av Solvens II, er det fripolisebestanden som reiser de største soliditetsmessige utfordringene. Ved å finne en mer robust løsning for fripoliser, reduseres også selskapenes risiko knyttet til porteføljen av premiebetalende kontrakter som potensielt kan bli fripoliser, sier Skogstad Aamo.

Finanstilsynet har foreløpig ikke foreslått konkrete endringer for porteføljen av gamle individuelle produkter, kontrakter inngått før 2008, men dette kan vurderes nærmere.

Forslaget om nytt bufferfond kan bidra til høyere buffere med bedre evne til å tåle kortsiktige svingninger og dermed gi større handlingsrom for langsiktig kapitalforvaltning. Dette vil komme kundene til gode i form av høyere forventet avkastning.

Finanstilsynet mener det også bør gis mulighet for å øke avsetninger til bufferkapital i årene frem til innføringen av Solvens II ved en utvidelse av adgangen til individuell opptrapping av tilleggsavsetninger allerede fra 2011.

Vurdering av sluttgaranti

Forslaget om bufferfond er basert på avsetning av opparbeidet overskudd. Etter en helhetsvurdering vil Finanstilsynet ikke foreslå en sluttgaranti, eller reversibel overskuddstildeling, hvor også forventet fremtidig overskudd kan benyttes til å dekke tap. Innføring av sluttgaranti reiser problemer både i forhold til kundenes flytterett og i forhold til grunnlovsvernet for etablerte rettigheter.

Under Solvens II vil forventet fremtidig avkastningsoverskudd være bestemt av forskjellen mellom risikofri markedsrente og garantert rente i kontraktene. En eventuell buffer basert på forventet fremtidig overskudd vil dermed være avhengig av rentenivået, og vil elimineres dersom nivået på lange renter faller ned mot den garanterte renten.

Sluttgaranti kan gi selskapene mulighet til å ta større risiko i avtaleperioden. Men en buffer basert på sluttgaranti vil være mindre robust enn et bufferfond bygget opp av tidligere avkastningsoverskudd. I en situasjon hvor store fall i aksjemarkedene kombineres med vesentlig fall i lange renter, som var tilfellet høsten 2008, vil selskapets buffer basert på forventet fremtidig overskudd ikke lenger være tilgjengelig.

Etter en samlet vurdering finner Finanstilsynet at en modell med sluttgaranti er mindre hensiktsmessig både for kunder og selskap enn en ordning med et fleksibelt bufferfond.

Forslag om frivillig konvertering til pensjonskapitalbevis med investeringsvalg

Finanstilsynet foreslår å åpne for at kundene frivillig kan konvertere fripoliser og gamle individuelle produkter til pensjonskapitalbevis med investeringsvalg. En slik endring kan bidra til å redusere selskapenes markedsrisiko samtidig som pensjonskundene får større fleksibilitet til å plassere midlene og dermed mulighet til å plassere i eiendeler med høyere forventet avkastning.

Dette forslaget bør antagelig bare gjelde alderspensjonsytelsen. Det er behov for nærmere utredning av noen forhold knyttet til frivillig konvertering av fripoliser og gamle individuelle produkter. Finanstilsynet tar sikte på å legge frem et komplett forslag til gjennomføring av Solvens II i norsk lov sommeren 2011.

Pressekontakt

Pressetelefon: 40 90 03 50

  • Pressekontakter

Abonner på nyheter

Registrer deg for å få nyhetsvarsling når Finanstilsynet publiserer saker du er interessert i.

  • Abonner på nyheter
Til toppen av siden expand_less

Fant du det du lette etter?

Del denne siden:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
Abonner på nyhetsvarsel
  • Presse
  • Jobb hos oss
  • Kontakt oss
  • Varsling til Finanstilsynet
  • eFormidling
  • Personvern og tilgjengelighetserklæring
  • RSS
  • API for åpne data

Besøksadresse: 
Revierstredet 3, 0151 Oslo


Postadresse: 
Postboks 1187 Sentrum
0107 Oslo


Tlf: 22 93 98 00
E-post: post@finanstilsynet.no
Org.nr: 840 747 972