Søk Søk
Forside Nyhetsarkiv Finanstilsynet advarer forbrukere om kryptovaluta

Nyhet

Finanstilsynet advarer forbrukere om kryptovaluta

Finanstilsynet slutter seg til de europeiske finanstilsynsmyndighetene som 12. februar 2018 publiserte en felles advarsel mot den høye risikoen knyttet til å kjøpe og eie kryptovaluta som Bitcoin, Ether og Ripple.

Prisen på slike kryptovalutaer har i det siste vært svært volatil. For eksempel har prisen på Bitcoin steget fra om lag 1 000 euro i januar 2017 til en topp på over 16 000 euro i desember, og videre falt den med nesten 70 prosent til 5 000 euro tidlig i februar 2018. Den har i det siste økt, og blir nå handlet for om lag 7 000 euro.

Kryptovaluta er svært risikable og spekulative produkter, og investeringer i dem innebærer stor risiko for tap. Det samme gjelder finansielle instrumenter som gir eksponering mot kryptovaluta. Kryptovaluta er ikke regulert, de blir omsatt på uregulerte markedsplasser og det er manglende pristransparens. Kryptovaluta vurderes som uegnet for kort- og* langsiktig sparing for de fleste forbrukere.  

Finanstilsynet viser også til sin advarsel til investorer og foretak knyttet til Initial Coin Offerings, publisert 20. november 2017, samt til advarselen fra ESMA, publisert 13. november 2017:

De europeiske finanstilsynsmyndighetene:

  • ESMA – den europeiske verdipapir- og markedstilsynsmyndigheten
  • EBA – den europeiske banktilsynsmyndigheten
  • EIOPA – den europeiske tilsynsmyndigheten for forsikring og tjenestepensjon


* Red. merkn. 13.02.2018: Ordene "kort- og" falt ut ved publisering 12.02.2018.