Personlig godkjenning som statsautorisert regnskapsfører
Publisert: 14. februar 2017
Sist endret: 23. mai 2023
Informasjon om hvilke krav du må oppfylle og hvordan du søker om personlig autorisasjon som regnskapsfører.
For å få godkjenning som statsautorisert regnskapsfører må du oppfylle krav til:
- Utdanning
- Praksis
- Skikkethet
Søknadsskjema og vedlegg
Altinn-skjema KRT-1019 skal benyttes for å søke om godkjenning som statsautorisert regnskapsfører. Vilkårene skal være oppfylt på søknadstidspunktet, og nødvendig dokumentasjon skal være vedlagt søknaden. Søknadsskjemaet er ikke oppdatert etter at ny regnskapsførerlov trådte i kraft fra 1. januar 2023. Finanstilsynet jobber med å utarbeide nytt søknadsskjema. Av praktisk betydning er særlig spørsmål 4.2 i KRT-1019, der du skal opplyse om det er mer enn tre kalenderår siden utløpet av det kalenderåret utdanningen ble fullført. Det følger av regnskapsførerloven § 3-1 fjerde ledd at spørsmålet nå skal være om det er mer enn fem kalenderår siden utdanningen ble fullført.
Ved behov for å ettersende dokumentasjon skal Altinn-skjema KRT-1060 benyttes.
- Søknadsskjema for personlig konsesjon (godkjenning) (KRT-1019)
- Generelt vedleggsskjema til Finanstilsynet (KRT-1060)
Utdanning
Krav til formell utdanning
Utdanningen skal oppfylle Anbefalt plan for bachelorgrad i økonomi og administrasjon – profilering regnskapsfører, vedtatt av Universitets- og høgskolerådet.
Kravet er bachelorgrad i økonomi og administrasjon eller mastergrad i økonomi og administrasjon. Også annen mastergrad kan oppfylle gradskravet etter en konkret vurdering. I tillegg må minst 60 studiepoeng være innenfor emner som underbygger yrkesutøvelsen som regnskapsfører (kalt profilering).
Det er flere studiesteder i Norge som tilbyr regnskapsførerutdanning. Hvis du er usikker på om din utdanning oppfyller kravet til utdanningsgrad og/eller 60 studiepoeng profilering, bør du be om vurdering hos en skole som tilbyr regnskapsførerutdanning etter anbefalt plan. Studiestedet skal på din forespørsel avgi en bekreftelse når du oppfyller utdanningskravet.
Hvis du har fullført revisorutdanning som regulert i revisorloven, gjelder ikke kravene nevnt ovenfor.
Formell utdanning fra utlandet
Hvis du har utdanning fra utlandet, må du ta tilleggseksamener i Norge for å oppfylle utdanningskravet. En norsk høyskole eller et universitet som tilbyr regnskapsførerutdanning kan vurdere hvilke eksamener du må avlegge for å oppfylle kravet til utdanningsgrad og profilering.
Hvis du bestemmer deg for å gjennomføre tilleggseksamener, må du be skolen vurdere om utdanningen fra utlandet oppfyller kravene til en norsk bachelorgrad i økonomi og administrasjon eller en mastergrad i økonomi og administrasjon. I tillegg må du be skolen vurdere hvilke eksamener du kan avlegge for å oppfylle profileringskravet. Har du utenlandsk utdanning må du som et minimum avlegge eksamener i norsk skatterett- og avgiftsrett (minst 15 studiepoeng), norsk rettslære/foretaksrett (minst 7,5 studiepoeng,) norske regnskapsregler, samt regnskapsførerregelverket og regnskapsorganisering.
Dokumentasjon av formell utdanning
Du må sende inn fullstendig vitnemål, som angir utdanningsgrad og alle aktuelle eksamener i regnskapsførerutdanningen. Det må gå klart frem av dokumentasjonen hvordan kravet til profilering er oppfylt. Det må også gå klart frem av dokumentasjonen når siste nødvendige eksamenen i regnskapsførerutdanningen er avlagt.
Den skolen der profileringseksamener er avlagt skal på forespørsel utstede bekreftelse når utdanningskravet er oppfylt. Hvis du har mottatt slik bekreftelse, bør den legges ved søknaden sammen med fullstendig vitnemål (inkludert karakterutskrift for alle aktuelle eksamener).
Har du en mastergrad i regnskap og revisjon, bachelorgrad i regnskap og revisjon, høyere revisorstudium (HRS) og treårig revisorutdanning i samsvar med tidligere rammeplaner, er fullstendig vitnemål tilstrekkelig dokumentasjon.
Krav til oppdatert teoretisk kunnskap og dokumentasjon av denne
Er det mer enn fem kalenderår siden du avla siste nødvendige eksamen i formalutdanningen, må den teoretiske kunnskapen oppdateres før godkjenning kan tildeles. Du må supplere den formelle utdanningen med minst 80 etterutdanningstimer. Dette tilsvarer minstekravet til løpende etterutdanning etter at regnskapsførergodkjenning er oppnådd, jf. regnskapsførerloven § 3-4. I forbindelse med søknad om godkjenning er de 80 etterutdanningstimene et objektivt kompetansekrav, og det gjelder ikke noe unntak. Dispensasjonsadgangen etter § 3-4 sjuende ledd er ikke aktuell.
Treårsperioden er enten de tre foregående kalenderårene eller inneværende år og de to foregående kalenderårene. Minst 60 etterutdanningstimer må være deltakelse på kurs arrangert av profesjonelle aktører (strukturert etterutdanning). Inntil 20 etterutdanningstimer kan være utarbeidelse av undervisningsopplegg, artikler og annet fagstoff, deltakelse i fagteknisk utvalgsarbeid, sensur ved eksamen og likeverdig aktivitet.
Minst 40 av etterutdanningstimene må være innen fagområdene finansregnskap, skatte- og avgiftsrett, foretaksrett og regnskapsføring (inkludert god regnskapsføringsskikk/GRFS). Alle disse fagområdene må være dekket. Alle etterutdanningstimene skal være relevant for utøvelsen av yrket som godkjent regnskapsfører og innen fagkretsen for regnskapsførerutdanningen i Norge.
Du må sende inn en samlet, kronologisk oversikt over gjennomførte etterutdanningstimer, som viser hvordan minstekravet er oppfylt. Alle timene i oversikten som gjelder strukturert etterutdanning skal være dokumentert med kursarrangørens deltakerbekreftelse. Øvrige timer må også være bekreftet av andre enn søkeren selv. Dokumentasjonen må være vedlagt søknaden på en strukturert måte, som gjør den kontrollerbar.
Krav til praksis
Du må ha minst to års variert praksis som er relevant for yrkesutøvelsen. (Fra 2025 gjelder krav til tre års praksis, hvorav to år fra godkjent regnskapsforetak, for søkere med bachelorgrad). Regnskapsføring etter bokføringsloven og regnskapsloven er relevant praksis.
Ett års praksis utgjør 12 måneder og minst 1600 timer, slik at to år utgjør 24 måneder og minst 3200 timer. Minst ett års praksis må være gjennomført i et godkjent regnskapsforetak. Praksisen må omfatte utarbeidelse av årsregnskap etter regnskapsloven og skattemelding/selskapsmelding etter skatteforvaltningsloven.
Inntil ett år av praksisen kan være skatterevisjon, revisjon av årsregnskap og regnskapsføring etter statlige og kommunale regnskapsprinsipper. Finanstilsynet kan godkjenne annen type relevant praksis etter en konkret vurdering.
Det er et lovkrav at minst ett år av praksistiden skal være gjennomført etter fullført formell utdanning. Finanstilsynet er kjent med at det vurderes å innføre en overgangsregel knyttet til dette kravet.
Søkere som er statsautorisert revisor (med revisorregisternummer) på søknadstidspunktet, oppfyller kravet til praksis på grunnlag av sin praksis fra lovfestet revisjon av årsregnskap etter revisorloven.
Dokumentasjon av praksis
Regnskapspraksisen skal være bekreftet av arbeidsgiver. Finanstilsynet har utarbeidet standard-skjema for arbeidsgivers bekreftelse av utført regnskapsføring etter bokføringsloven og regnskapsloven. Dersom dette standardskjemaet ikke benyttes, må arbeidsgivers bekreftelse gi de samme opplysningene.
- Praksisskjema (docx)
Hvis du har opparbeidet praksis fra føring av regnskapet til ditt eget enkeltpersonforetak, skal ikke praksisskjemaet benyttes. Da skal praksisen dokumenteres med egenerklæring som angir antall timer relevant praksis. Kopi av næringsoppgaven(e) for den aktuelle perioden må legges ved søknaden.
Hvis du i søknaden viser til praksis fra stat eller kommune, må denne dokumenteres med attest fra arbeidsgiver som angir stillingstittel, ansettelsesperiode, innholdet i relevante oppgaver som er utført og antall timer. Det samme gjelder hvis du viser til annen type praksis som du mener er relevant.
Krav til skikkethet
Krav til skikkethet gjelder både på søketidspunktet og som et løpende krav for å opprettholde godkjenningen. Godkjenning kan nektes hvis du ikke er myndig, ikke er i stand til å oppfylle dine forpliktelser etter hvert som de forfaller eller har utvist en atferd som gir grunn til å anta at du ikke kan utøve regnskapsføreryrket på en forsvarlig måte.
Mer informasjon om krav til skikkethet:
Dokumentasjon av skikkethet
Skikketheten prøves på grunnlag av egenerklæringen i søknadsskjema KRT-1019, politiattest som ikke er eldre enn tre måneder på søknadstidspunktet og siste års skattemelding eller siste fastsetting av formues- og inntektsskatt (inkludert grunnlaget for beregningen). Ellers kan Finanstilsynet legge til grunn annen informasjon som foreligger. Finanstilsynet vil også kunne innhente kredittopplysninger.
Politiet utsteder politiattest:
Søknadsbehandling
Finanstilsynet har som mål å behandle konsesjonssøknaden innen 30 dager.
Det kan ta lengre tid hvis søknaden er kompleks eller mangler dokumentasjon. Vi kontakter deg hvis vi trenger flere opplysninger i søknadsbehandlingen. Behandlingstiden kan også bli lengre hvis vi har mange søknader til behandling.
Spørsmål
Vennligst les informasjonen om vilkårene, før søknad sendes. Hvis du har spørsmål til informasjonen, kan du ringe 22 93 99 92. Alle vilkårene må være oppfylt og dokumentert på søknadstidspunktet.