Gå til innhold

Grunnet sikkerhetskrav vil finanstilsynet.no snart være utilgjengelig for eldre nettlesere enn Internet Explorer 11. Vi anbefaler å installere Internet Explorer 11 eller nyere, eller siste versjon av Mozilla Firefox eller Google Chrome.

16.02.2012. Sist oppdatert: 21.04.2015 Skriv ut

Betalingsforetak

Betalingsforetak kan yte betalingstjenester, herunder tjenester som gjør det mulig å sette inn og ta ut penger fra konto, pengeoverføringer, gjennomføring av betalingstransaksjoner, og utstedelse og innløsning av betalingsinstrumenter.

For en full oversikt vises det til finansavtaleloven § 11.

De fleste foretak som har fått tillatelse i Norge kan kun tilby tjenesten pengeoverføringer (foretak med begrenset tillatelse). Alle foretakene som kan tilby disse tjenestene vil fremgå av Finanstilsynets register. Betalingsforetakene retter hovedsakelig sin virksomhet mot privatpersoner som sender penger hjem til familier i utlandet (tidligere kalt hawala-virksomhet).

En prissammenligningstjeneste for pengeoverføringer finnes i Finansportalen på www.sendepengerhjem.no.

Alle betalingsforetak er underlagt kravene i hvitvaskingslovgivningen og de generelle reglene i finansavtaleloven.

Virksomheten til betalingsforetakene er ikke dekket av sikringen av innskudd og betalingstransaksjoner i Bankenes Sikringsfond.

Det finnes i tillegg internasjonale aktører som tilbyr betalingstjenesten pengeoverføringer i Norge, som regel gjennom agenter. Finansavtaleloven gjelder også når norske kunder inngår avtaler om pengeoverføringer med disse. En oversikt over de utenlandske foretakene i Norge finner du i Finanstilsynets register.

Alle betalingsforetak er pliktig til å opprette en klientkonto, som skal benyttes dersom pengene ikke overføres innen utløpet av neste virkedag, dette for å sikre kundenes midler. Det er dessuten krav om at foretakene har et minimum av ansvarlig kapital. Foretakene med begrenset tillatelse skal til enhver tid skal ha en ansvarlig kapital på minimum 20 000 euro.

 

Fant du det du lette etter?

Send tilbakemelding